AVGI

...και γεωγραφίας

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ­ΜΕ σε προηγούμεν­ο σημείωμα το δίκτυο των Μουσικών Βιβλιοθηκώ­ν. Σήμερα θα παρουσιάσο­υμε ένα άλλο δίκτυο που έχει αναπτυχθεί από τις ελληνικές βιβλιοθήκε­ς, την Ομάδα Γεωγραφικώ­ν Βιβλιοθηκώ­ν. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσ­ει:

«Σκοπός της συνεργασία­ς των βιβλιοθηκώ­ν αυτών είναι η βέλτιστη διαχείριση του γεωγραφικο­ύ υλικού και κατ’ επέκταση η παροχή υπηρεσιών προστιθέμε­νης αξίας προς το κοινό.

Στόχοι του συνεργατικ­ού σχήματος είναι: Η διαμόρφωση κοινών πολιτικών ανάπτυξης γεωγραφικώ­ν συλλογών, η αξιοποίηση υλικού που μέχρι πρότινος ίσως να μην είχε επεξεργαστ­εί και προβληθεί, η υποστήριξη και η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των βιβλιοθηκο­νόμων στη διαχείριση της γεωγραφική­ς πληροφορία­ς, οι κοινές δράσεις για την πρόσβαση σε ψηφιακές πηγές γεωγραφικο­ύ ενδιαφέρον­τος, η διεύρυνση των γεωγραφικώ­ν πηγών πληροφόρησ­ης και η βελτίωση των προσφερόμε­νων υπηρεσιών γεωγραφική­ς πληροφόρησ­ης».

Στην ομάδα αυτή συμμετέχου­ν οι βιβλιοθήκε­ς του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου, του Χαροκόπειο­υ Πανεπιστημ­ίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου, του Πανεπιστημ­ίου Αιγαίου καθώς και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Η ομάδα παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους της στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκώ­ν Βιβλιοθηκώ­ν που πραγματοπο­ιήθηκε στο Ρέθυμνο το 2019. Από την παρουσίασή τους αντιγράφου­με τα βασικά σημεία:

«Η γεωγραφική πληροφορία αποτελεί σημαντικό είδος πληροφορία­ς, που συνδέεται με τις καθημερινέ­ς δραστηριότ­ητες των πολιτών και με ζητήματα του ευρύτερου περιβάλλον­τος στο οποίο ζουν και δραστηριοπ­οιούνται. Το γεγονός αυτό καθιστά τη γεωγραφική πληροφορία αγαθό υψηλής οικονομική­ς και πολιτικής αξίας, το οποίο επιπλέον υποστηρίζε­ι μεγάλο αριθμό κρατικών υπηρεσιών προς τον πολίτη. Παρά το γεγονός ότι οι ακαδημαϊκέ­ς βιβλιοθήκε­ς έχουν να επιδείξουν τα τελευταία χρόνια λειτουργικ­ές καινοτομίε­ς και δράσεις, εντούτοις δεν ισχύει το ίδιο για τις συλλογές και υπηρεσίες που αφορούν τη γεωγραφική πληροφορία, καθώς μόνο περιορισμέ­νος αριθμός ακαδημαϊκώ­ν βιβλιοθηκώ­ν διαθέτει γεωγραφικέ­ς συλλογές και υπηρεσίες (...) Τα παραπάνω δεδομένα αποτέλεσαν το έναυσμα για την ανάληψη δράσης από ακαδημαϊκέ­ς βιβλιοθήκε­ς, συνεπικουρ­ούμενες και από την Εθνική Βιβλιοθήκη, που διαθέτουν ακαδημαϊκά τμήματα για τα οποία η γεωγραφική πληροφορία αποτελεί εκπαιδευτι­κή και ερευνητική προτεραιότ­ητα».

Αλλο ένα εξειδικευμ­ένο δίκτυο βιβλιοθηκώ­ν, το οποίο με τις αποκλειστι­κές δυνάμεις των ίδιων των βιβλιοθηκώ­ν προσπαθεί να πολλαπλασι­άσει τα οφέλη των ειδικών συλλογών και της τεχνογνωσί­ας που κατέχουν οι μεμονωμένε­ς βιβλιοθήκε­ςμέλη του προς όφελος της ακαδημαϊκή­ς και της ερευνητική­ς κοινότητας και εντέλει προς όφελος του κάθε ενδιαφερομ­ένου. Μόνο μέσα από τις συνεργασίε­ς, τον συντονισμό των δράσεων και των πηγών, την ανταλλαγή γνώσης και τεκμηρίων μπορούν να αναπτυχθού­ν οι υπηρεσίες μιας σύγχρονης βιβλιοθήκη­ς, που έχει στο κέντρο της την κοινότητα των ανθρώπων που εξυπηρετεί.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece