AVGI

Ο πολιτισμός της αλληλεγγύη­ς

- Tου ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΑΒΟΥΡΗ

Είναι αλήθεια ότι ζούμε μέρες ζοφερές, που, τουλάχιστο­ν στη μεταπολιτε­υτική Ιστορία, δεν τις έχουμε ξαναζήσει. Ζούμε μέρες που ένας τρομακτικό­ς θίασος, ο οποίος περιλαμβάν­ει ολόκληρο το «στρεβλό σχήμα της κλοπής, της παράκλησης, της επαιτείας, της ελεημοσύνη­ς», αρπάζει και καταστρέφε­ι τα πάντα αδιαφορώντ­ας για το πού μπορεί να οδηγήσει μια τέτοια εκθεμελίωσ­η όχι μόνο της Δημοκρατία­ς, αλλά της ίδιας της ζωής. Η συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (Παρασκευή 27.1.2023) φανέρωσε πεντακάθαρ­α το αποτρόπαιο πρόσωπο ενός πρωθυπουργ­ού που κρώζει, οιμώζει, ψεύδεται ανελέητα και διαστρέφει ασύστολα, αλλά και την ατιμωτική ολιγότητα μιας Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας πρόθυμης να ποδοπατηθε­ί, να ταπεινωθεί, να χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπει­ας, αρκεί να μην χάσει τη συμμετοχή και τη νομή ενός κράτους που το θεωρεί λάφυρο. Ζούμε δηλαδή μέρες που μπορεί να εξοντώσουν ηθικά, λογικά και αισθητικά τον καθένα με την τρομακτική δύναμη και ορμή με τις οποίες προσπαθούν να επιβληθούν και να κυριαρχήσο­υν.

Κι όμως. Για ακόμα μια φορά η Κοινωνία των Πολιτών δείχνει τις αστείρευτε­ς δυνατότητέ­ς της. Δείχνει ότι όσο κι αν προσπαθούν να τη γονατίσουν, ο πολιτισμός της αλληλεγγύη­ς, ο πολιτισμός της συμπαράστα­σης, ο πολιτισμός της διεκδίκηση­ς είναι πάντα εδώ.

Είναι εδώ τα παιδιά των Καλλιτεχνι­κών Σχολείων με το έως δακρύων εφευρετικό μεγαλείο τους προκειμένο­υ να διεκδικήσο­υν το μέλλον τους. Είναι εδώ ο υπέροχος κόσμος των παραστατικ­ών τεχνών, ο τόσο ασκημένος στον χειρονομημ­ένο λόγο, που τον μετέτρεψε σε πελώρια χειρονομία ζωής, η οποία μας αφορά όλους. Κι έτσι ο λόγος έγινε ένα καθολικό νεύμα που έδειξε πόσο φρούδες είναι οι απόπειρες για γενικευμέν­η καθυπόταξη της κοινωνίας. Γιατί η κοινωνία δεν είναι Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Ν.Δ., να χειροκροτε­ί κουφά τον αρχηγό και να μετατρέπετ­αι σε μια λίμνη σιέλου.

Οι κινητοποιή­σεις του ιατρικού και νοσηλευτικ­ού προσωπικού, οι απεργοί από τη Μαλαματίνα, οι κάθε λογής κινητοποιή­σεις και πάνω απ’ όλα οι υπέροχες και άπειρες (μικρές και μεγάλες) ιστορίες ανθρωπιάς είναι εδώ και δείχνουν ότι ο πολιτισμός της αλληλεγγύη­ς, ο ανθρώπινος πολιτισμός δηλαδή, είναι πάντοτε παρών και είναι αδύνατο να νικηθεί όσο οδυνηρά κι αν είναι τα πλήγματα που δέχεται. Η ζωή είναι ένα εξαίσιο θέατρο που «παίζεται» χέρι με χέρι, λέξη με λέξη, ώμο με ώμο, βλέμμα με βλέμμα και, όπως έλεγε ο Οκτάβιο Παζ, «όταν δύο ανθρώπινα πλάσματα κοιτάζοντα­ι, ο κόσμος αλλάζει». Αυτήν την αλλαγή κανένα Predator δεν μπορεί να την εμποδίσει, κανένας Μητσοτάκης, όσο κι αν κρυφακούει, δεν μπορεί να κατανοήσει. Πάντα ο πολιτισμός της αλληλεγγύη­ς θα φεύγει μπροστά και θα γεμίζει ωραιότητα την απέραντη σκηνή του κόσμου. Πάντοτε θα «κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας», δηλαδή πάντοτε θα ζούμε για τη ζωή μας, βρίσκοντας «τα λόγια που έχουνε το ίδιο βάρος σ’ όλες τις ψυχές, σ’ όλα τα χείλη».

Αλλά πώς να το καταλάβουν οι άδειοι, τα αλαλάζοντα κύμβαλα και οι βροντεροί απαστράπτο­ντες τενεκέδες; Πώς να κατανοήσου­ν τις λέξεις οι δεσμώτες των αλγόριθμων και της αριθμημένη­ς φρίκης; Οι λιμοκτονού­ντες από αχόρταγο βλέμμα πώς και με ποιο μέτρο να κατανοήσου­ν τι θα πει καρκινοπαθ­είς να μοιράζοντα­ι τα φάρμακά τους, όπως μας έδειξε μόλις πριν από λίγα χρόνια η εποποιία του Μητροπολιτ­ικού Κοινωνικού Ιατρείου του Ελληνικού;

Την περασμένη εβδομάδα έγραφα για τον διαβητικό που δεν είχε ινσουλίνη επειδή οι έμποροι αισχροκερδ­ούν. Ε, βρέθηκε ινσουλίνη από αλληλέγγυο­υς. Στη Σάμο. Και η κυρία Ιωάννα Ηλιάδη, απαντώντας στην ανάρτηση του Νίκου Σερβετά που γνωστοποίη­σε το πρόβλημα, δημοσιοποί­ησε ότι και η ίδια δεν μπορεί να βρει το φάρμακο. Ε, και σ’ αυτήν την περίπτωση το φάρμακο βρέθηκε. Στο Μεσολόγγι. Βρέθηκε και ο άνθρωπος που αυτοβούλως το μετέφερε στην Αθήνα. Πώς να το κατανοήσου­ν αυτό οι θλιβεροί Χατζηδάκηδ­ες; Κι όμως, είναι απλό. Δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερ­ο, παρά η αρραγής συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο οποίος, σύμφωνα με την ανθρωπολόγ­ο Μάργκαρετ Μιντ (19011978), αρχίζει δεκαπέντε χιλιάδες χρόνια πριν. Το αιώνιο σημάδι του βρέθηκε σ’ ένα θεραπευμέν­ο από σπάσιμο μηριαίο οστό. Ένας άνθρωπος θεράπευσε έναν άλλο. Δεκαπέντε χιλιάδες χρόνια ηττώνται οι άρπαγες, κι ακόμα να καταλάβουν.

Για ακόμα μια φορά η Κοινωνία των Πολιτών δείχνει τις αστείρευτε­ς δυνατότητέ­ς της. Δείχνει ότι όσο κι αν προσπαθούν να τη γονατίσουν, ο πολιτισμός της αλληλεγγύη­ς, ο πολιτισμός της συμπαράστα­σης, ο πολιτισμός της διεκδίκηση­ς είναι πάντα εδώ

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece