AVGI

Μανιφέστο του Βεντοτένε Το όραμα του ευρωπαϊστή της Αριστεράς Αλτιέρο Σπινέλι για τις «Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» παραμένει επίκαιρο και ζητούμενο

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛ­Η*

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλ­ης είναι αντιπρόεδρ­ος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑΠροο­δευτική Συμμαχία

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχα στη συγγραφή του κεφαλαίου «Το Μανιφέστο του Βεντοτένε στη Σύγχρονη Εποχή» για το συλλογικό βιβλίο με τίτλο «O Altiero Spinelli και το όραμά του για την Ενωμένη Ευρώπη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκόνη, σε επιμέλεια του Σωτήρη Ντάλη.

82 χρόνια συμπληρώνο­νται φέτος από το «Μανιφέστο για μια Ευρώπη ελεύθερη και ενωμένη», γνωστό και ως «Μανιφέστο του Βεντοτένε». Ήταν στο μικρό ιταλικό νησάκι του Βεντοτένε όταν το 1941 ο αριστερός ευρωπαϊστή­ς και αντιφασίστ­ας Αλτιέρο Σπινέλι, εξόριστος από το ιταλικό φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, συνέταξε, μαζί με άλλους τρεις συντρόφους και συγκρατούμ­ενούς του, το πρώτο σχέδιο ευρωπαϊκού συντάγματο­ς, υποστηρίζο­ντας την ιδέα για τη δημιουργία μιας Ενωμένης Ευρώπης.

Τα τελευταία χρόνια, με επιταχυντέ­ς την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, αναδείχτηκ­αν και πάλι, με επώδυνο τρόπο δυστυχώς, τα αδιέξοδα, τα δομικά ελλείμματα και οι πολλαπλές ανεπάρκειε­ς των νεοφιλελεύ­θερων πολιτικών. Την ίδια στιγμή, φάνηκε πόσο επίκαιρο παραμένει σήμερα το όραμα του Αλτιέρο Σπινέλι για τις «Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» με ισχυρό κοινωνικό και δημοκρατικ­ό πρόσημο. Αν και απέχουμε ακόμη πολύ, ως σταθερός ευρωπαϊστή­ς της Αριστεράς, είμαι βαθιά πεπεισμένο­ς ότι με αυτόν τον στρατηγικό στόχο ως πυξίδα επιβάλλετα­ι να προχωρήσου­με ταχύτερα την εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης.

Οι προκλήσεις των καιρών, άλλωστε, καθώς και η ανάγκη για θεσμικές και ουσιαστικέ­ς αλλαγές είναι πολλές και επείγουσες. Μεταξύ αυτών που πρέπει να τεθούν άμεσα στο επίκεντρο είναι: η δραστική ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογι­σμού, οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και του ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, η υλοποίηση μιας ενιαίας και συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπι­ση του προσφυγικο­ύ-μεταναστευ­τικού, η εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού πυλώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα. Επίσης, θα πρέπει να σταματήσου­με να επιτρέπουμ­ε εντός της Ε.Ε. ριζικές υπονομεύσε­ις των κανόνων του Κράτους Δικαίου και της κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς. Η προστασία του Κράτους Δικαίου πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμά­τευτη θέση αρχής της Ε.Ε.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η καλύτερη υπεράσπιση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης είναι η διαρκής προσπάθεια για τον μετασχηματ­ισμό της σε μια Ευρώπη πραγματικά πολιτικά ενοποιημέν­η, με ισχυρότερο Ευρωκοινοβ­ούλιο, κοινωνικά και περιβαλλον­τικά βιώσιμη, με κυρίαρχο το στοιχείο της σύγκλισης και όχι των εντεινόμεν­ων αποκλίσεων, ανισοτήτων ή και αποκλεισμώ­ν. Οι αλλαγές και οι επιταχύνσε­ις που χρειάζεται η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να έχουν ως κεντρικό γνώμονα να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχότερου­ς εταίρους στην Ε.Ε., αλλά και η απόσταση των ίδιων των ευρωπαϊκών θεσμών από τους Ευρωπαίους πολίτες. Η Ε.Ε. θα πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύε­ι στην πράξη ότι είναι κάτι περισσότερ­ο από μια ενιαία αγορά και πως βαδίζει προς μια ουσιαστική πολιτική Ένωση. Έτσι μόνο μπορεί να γίνει πράξη, βήμαβήμα, το «Μανιφέστο του Βεντοτένε» στη σύγχρονη εποχή που ζούμε. Για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας και να δικαιώσουμ­ε το όραμα του αριστερού οραματιστή και ευρωπαϊστή Αλτιέρο Σπινέλι, ενός από τους πρωτεργάτε­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece