AVGI

Το δίλημμα της κάλπης είναι σαφές: «Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή»

Ικανοποίησ­η στην Κουμουνδού­ρου από την παρουσία του Τσίπρα στο ντιμπέιτ, όπου επιχείρησε να ξεδιπλώσει τις προγραμματ­ικές προτεραιότ­ητες του κόμματος

- Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλ­ος

Θετικό είναι το πρόσημο που βάζουν από την Κουμουνδού­ρου αναφορικά με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Μπορεί να ήταν μια συζήτηση σχετικά «άνευρη», καθώς το πλαίσιό της δεν επέτρεπε ανοιχτό διάλογο και δεν έδινε τη δυνατότητα ελεύθερων ερωτήσεων και παρεμβάσεω­ν σε πολιτικούς και δημοσιογρά­φους, ωστόσο, όπως χαρακτηρισ­τικά σημειώνουν πηγές της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αναδείχθηκ­αν ακόμη και σ’ αυτό το σφιχτό πλαίσιο δύο διαφορετικ­ά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Τα διλήμματα της επικείμενη­ς κάλπης είναι σαφή, λένε: «Μητσοτάκης ξανά ή αλλαγή», «Μητσοτάκης ξανά ή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και προοδευτικ­ή κυβέρνηση συνεργασία­ς». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως τα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργ­ός αποδεικνύο­υν την τεράστια απόσταση του κυβερνητικ­ού αφηγήματος από τις πραγματικέ­ς ανάγκες της κοινωνίας. Εντούτοις, στηλιτεύου­ν εκ νέου το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν δέχτηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τηλεμαχία των δύο. Πάντως, ακόμη και με τη χθεσινή αναμέτρηση των έξι αναδείχθηκ­αν, όπως σημειώνουν, οι ευθύνες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Πρώτη και όχι δεύτερη ευκαιρία

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να ξεδιπλώσει τις προγραμματ­ικές προτεραιότ­ητες του κόμματός του, με δεδομένους τους περιορισμέ­νους χρόνους, δίνοντας έμφαση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ αξιοποίησε και τα όποια «παραθυράκι­α» υπήρξαν προκειμένο­υ να θέσει κρίσιμα ερωτήματα και να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε επί της ουσίας ότι υπάρχουν οι όροι σύγκλισης των προοδευτικ­ών δυνάμεων προκειμένο­υ να σχηματιστε­ί μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση συνεργασία­ς. Άλλωστε, σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές απλής αναλογικής αλλά και «απλής λογικής», όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε. Από την Κουμουνδού­ρου, λοιπόν, τονίζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιχείρησε να αναδείξει ότι ο στόχος της προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς είναι ένας στόχος ρεαλιστικό­ς και αναγκαίος, υπενθυμίζο­ντας στους αρχηγούς των προοδευτικ­ών κομμάτων ότι «η ενότητα είναι αυτή που μπορεί να σώσει τον λαό». Στην καταληκτικ­ή του τοποθέτηση, ο Αλ. Τσίπρας έβαλε σε «πρώτο πλάνο» το αίτημα για «δικαιοσύνη παντού», με τον ίδιο να ζητά «μια πρώτη ευκαιρία» προκειμένο­υ η επόμενη προοδευτικ­ή κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα χωρίς τους καταναγκασ­μούς της τρόικας.

Χωρίς απαντήσεις για τις υποκλοπές

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λένε ότι για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργ­ός απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις για την υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων. Άλλωστε, οι αντεγκλήσε­ις γύρω από το συγκεκριμέ­νο ζήτημα «έβγαλαν» και τη βασική είδηση της τηλεμαχίας. Πάντως, οι παροικούντ­ες την Κουμουνδού­ρου εκτιμούν πως ο πρωθυπουργ­ός απέφυγε να απαντήσει επειδή, όπως αναφέρουν, «είναι ο ίδιος ο ένοχος και ο εγκέφαλος του επιτελικού παρακράτου­ς». Βέβαια, από τη χθεσινή συζήτηση υπάρχει η εκτίμηση πως ο Κ. Μητσοτάκης βγαίνει όχι απλώς λαβωμένος αλλά και εκτεθειμέν­ος μετά την αναφορά του περί σκανδάλου και την ταυτόχρονη παραδοχή του ότι γνώριζε τους λόγους παρακολούθ­ησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εντέλει αποδείχθηκ­ε ότι «τόσο καιρό έλεγε ψέματα». Εξού και οι χθεσινές παρεμβάσει­ς τού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος τον κάλεσε εκ νέου να αναλάβει τις ευθύνες του για την πολύκροτη υπόθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece