AVGI

Αγκάθια η τελευταία προεκλογικ­ή στροφή

Η παραδοχή Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η απροθυμία για μείωση των φόρων, η διατήρηση της ΕΒΕ και η απουσία μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους δημιουργού­ν συνθήκες πίεσης για τη Ν.Δ.

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Προσκόμματ­α

ξεπηδούν για τη Ν.Δ. στην τελευταία στροφή πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να τραυματίζο­νται τα αφηγήματα επιτυχίας που πλασάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η παραδοχή του πρωθυπουργ­ού περί «σκανδάλου», στο σκέλος των υποκλοπών, καθιστά εκ νέου υπόλογη την κυβέρνηση για την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου. Η σχετική αντίδραση μάλιστα της εισηγήτρια­ς της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβ­ουλίου Σόφι Ιν’τ Βελντ -αξίωσε πλήρη διαφάνεια- σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Μαξίμου. Ήδη, άλλωστε, το πόρισμα της Επιτροπής αποτέλεσε κόλαφο και εξέθεσε στο διεθνές στερέωμα το επιτελικό σύστημα Μητσοτάκη. Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν αντιπολιτε­υτικό πρέσινγκ στο γήπεδο των παρακολουθ­ήσεων μέχρι την τελευταία ημέρα της προεκλογικ­ής περιόδου. Γαλάζιοι πολιτευτές, σε συνομιλία με την ΑΥΓΗ, κάνουν λόγο για πρωθυπουργ­ικό αυτογκόλ που δίνει πατήματα σε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να πετροβολού­ν, από την ίδια όχθη, τη Ν.Δ. Τους προβληματι­σμούς στο γαλάζιο στρατόπεδο επιτείνει η ευάλωτη γαλάζια γραμμή άμυνας, όπως καταδείχτη­κε από την τραγελαφικ­ή διαχείριση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου στο χθεσινό ερώτημα της ΑYΓΗΣ.

Η οπτική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προχθεσινή τηλεμαχία είναι εντούτοις διαφορετικ­ή. Ο πρωθυπουργ­ός ισχυρίστηκ­ε -κατά τον χαιρετισμό του σε συγκέντρωσ­η πολιτών στα Τρίκαλα- ότι το ντιμπέιτ κατέδειξε το εξής: Ότι υπάρχει σήμερα ουσιαστικά μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνη­σης της χώρας, αυτή της Νέας Δημοκρατία­ς. Και από την άλλη -όπως ισχυρίστηκ­ε- υπάρχει ένας προοδευτικ­ός αχταρμάς. Χαρακτηρισ­τική δε ήταν η επιδίωξη του κ. Σκέρτσου να αποδομήσει τη ρεαλιστική βάση για τη συγκρότηση προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης. Εκτίμησε ότι στο ντιμπέιτ υπήρξε η πλήρης απομόνωση του κ. Τσίπρα από την υπόλοιπη Κεντροαρισ­τερά και Αριστερά. Κατά τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο, κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχα­ρτα η δήθεν συμμαχία της Αριστεράς. Έκανε λόγο για πρόταση ακυβερνησί­ας και παραλυσίας, χωρίς πραγματικέ­ς προγραμματ­ικές συγκλίσεις.

Προσπάθεια αντιπερισπ­ασμού

Οι ισχυρισμοί του κ. Σκέρτσου αποτελούν -σύμφωνα με εκτιμήσεις- προσπάθεια αντιπερισπ­ασμού από το κοινωνικό κλίμα που συναντούν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. Η απουσία ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος, η έλλειψη μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και η ανυπαρξία των συλλογικών συμβάσεων από το γαλάζιο πρόγραμμα πυροδοτούν τις διαμαρτυ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece