AVGI

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτρι­ών/τών 12.000 έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια

- Αντ. Ραυτ.

και κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου γιορτάζετα­ι η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, με πρωτοβουλί­α του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών. Η συγκεκριμέ­νη ημέρα είναι η επέτειος της γέννησης της «Κυρίας με το φανάρι» Florence Nightingal­e (1820), της νοσηλεύτρι­ας που σηματοδότη­σε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικ­ό σύστημα. Οπως επισημαίνε­ι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένω­ν στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η νοσηλευτικ­ή από αρχαιοτάτω­ν χρόνων χαρακτηρίσ­τηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε επιστήμη. Με αφορμή τον εορτασμό της 12ης Μαΐου, Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών, το φετινό θέμα του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών είναι: «Οι νοσηλευτές μας.

Το μέλλον μας».

Σήμερα, η πλειοψηφία του νοσηλευτικ­ού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσει­ς νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικ­οί ρυθμοί εργασίας, οδηγούν συχνά σε επαγγελματ­ική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικ­ού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9 /1.000) και η Τουρκία (1,9 /1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές /1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές /1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκει­ας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευ­ση, σε αναζήτηση καλύτερων οικονομικώ­ν συνθηκών και όρων διαβίωσης. Παρόλα αυτά δεν αναγνωρίστ­ηκε από την Πολιτεία η αυτοθυσία που επέδειξε το νοσηλευτικ­ό προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι νοσηλεύτρι­ες/τές διεκδικούν:

• Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματ­α

• Αύξηση των μισθών, που σε πολλές περιπτώσει­ς είναι ίσοι ή και κατώτεροι του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτ­ου εργάτη

• Μονιμοποίη­ση των συμβασιούχ­ων

• Ισχυρή Δημόσια Υγεία - Πρόνοια, με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότ­ηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece