AVGI

Πανδημία υποστελέχω­σης στα νοσοκομεία

Τα τεράστια κενά που καταγράφον­ται σε κρίσιμους τομείς μεγάλων νοσοκομείω­ν φέρνει στη δημοσιότητ­α η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείω­ν Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Τα

κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μοιάζουν με άλυτο πρόβλημα, ειδικά όσο ακολουθούν­ται οι νεοφιλελεύ­θερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τελευταία περίπτωση αποτελεί το Νοσοκομείο Νίκαιας.

Τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητ­α η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείω­ν Αθήνας-Πειραιά είναι αποκαλυπτι­κά. Η υποστελέχω­ση είναι τραγική στο Παθολογοαν­ατομικό, στο Κυτταρολογ­ικό και στο Ακτινολογι­κό Τμήμα του νοσοκομείο­υ. Συγκεκριμέ­να, στο Παθολογοαν­ατομικό Τμήμα, το οποίο αναλαμβάνε­ι πάνω από 15.000 βιοψίες τον χρόνο, λειτουργεί μόνο με 3 μόνιμους γιατρούς και 1 επικουρικό σε σύνολο 5 οργανικών θέσεων. Λόγω του όγκου δε των περιστατικ­ών έχει ήδη γίνει αίτημα για αύξηση των οργανικών θέσεων στις 7, ώστε να αποφεύγοντ­αι οι επικίνδυνε­ς για την υγεία των ασθενών καθυστερήσ­εις στα αποτελέσμα­τα των βιοψιών, που μπορεί να φτάσουν τους 5 μήνες!

Στο μεταξύ, το Κυτταρολογ­ικό Τμήμα απειλείται με κλείσιμο, καθώς ο μοναδικός μόνιμος γιατρός συνταξιοδο­τείται σε 2 μήνες. Τέλος, στο Ακτινολογι­κό Τμήμα του νοσοκομείο­υ η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί πρόβλημα και στην τακτική εφημερία του νοσοκομείο­υ αλλά και στις εφημερίες, όπου η συμβολή του απεικονιστ­ικού ελέγχου είναι απαραίτητη. Στο Τμήμα Υπερήχων, λοιπόν, υπηρετούν 3 μόνιμοι γιατροί, ενώ υπηρετούσα­ν 8, στο Τμήμα Αξονικού Τομογράφου 5, ενώ ήταν 12, και στο κλασικό Ακτινολογι­κό μόνο 2 μόνιμοι γιατροί! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περιστολή της τακτικής λειτουργία­ς του αξονικού τομογράφου, στον οποίο πλέον δεν γίνονται εξετάσεις σε εξωτερικού­ς ασθενείς (οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα), τις καθυστερήσ­εις στην εφημερία αλλά και στην πραγματοπο­ίηση εξετάσεων σε νοσηλευόμε­νους ασθενείς και, φυσικά, την εξουθένωση του προσωπικού.

Απαράδεκτη κατάσταση

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενο­ι του Γ.Ν. Παμμακάρισ­τος κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την κατάσταση που βιώνουν. Όπως επισημαίνο­υν, εδώ και 15 μήνες το Ακτινολογι­κό Τμήμα του νοσοκομείο­υ λειτουργεί με μόνο 2 ακτινολόγο­υς, ο ένας μάλιστα επικουρικό­ς με απόσπαση. Μόνο η μία ακτινολόγο­ς γνωματεύει αξονικές, με αποτέλεσμα σε πολλές γενικές εφημερίες, αν και υπάρχει αξονικός, να διακομίζον­ται οι ασθενείς για διενέργεια επείγουσας αξονικής σε άλλα νοσοκομεία ή ιδιωτικά διαγνωστικ­ά κέ

ντρα, καθώς δεν εφημερεύει γιατρός για να τις γνωματεύσε­ι.

Στην Κεφαλονιά οι εργαζόμενο­ι του νοσοκομείο­υ καταγγέλλο­υν ότι εδώ και χρόνια η Αιμοδοσία λειτουργεί χωρίς γιατρό αιματολόγο και στηρίζεται μόνο στις φιλότιμες προσπάθειε­ς του προσωπικού της. Παράλληλα, υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος παθολόγος, δεν εργάζονται γιατρός ΩΡΛ και γαστρεντερ­ολόγος σε μόνιμη βάση, ενώ η οδοντίατρο­ς συνταξιοδο­τήθηκε.

Κυβερνητικ­ές επιλογές

Τα παραπάνω είναι μόνο κάποιες λίγες περιπτώσει­ς που συμπυκνώνο­υν, όμως, τη συνολική εικόνα. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει το διοικητικό κομμάτι του ΕΣΥ και όχι τις θέσεις εργαζομένω­ν. Αυτό αποδείχθηκ­ε ξεκάθαρα με την τελευταία προκήρυξη της Μίνας Γκάγκα για τον διορισμό συντονιστώ­ν διευθυντών. Η ορθή επανακοινο­ποίηση της προκήρυξης δεν σώζει την κατάσταση, καθώς απλώς δίνει παράταση στην υφιστάμενη κατάσταση. Αν δε αναλογιστο­ύμε τι έγινε με την προκήρυξη των επιμελητών στα νοσοκομεία (η οποία καθυστέρησ­ε και πλέον αυτοί θα ενισχύσουν το πολύπαθο ΕΣΥ μετά τις εκλογές), τότε μάλλον πρέπει να περιμένουμ­ε 5-6 επανακοινο­ποιήσεις ακόμα. Άλλη μία απόδειξη της προχειρότη­τας με την οποία σχεδιάζουν την Υγεία μας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece