AVGI

Τραμπ εναντίον Μπάιντεν, μέρος δεύτερον

Aρκετούς μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η ατμόσφαιρα στη χώρα μοιάζει έντονα προεκλογικ­ή, με τους Τραμπ και Μπάιντεν να παίρνουν θέσεις μάχης, φιλοδοξώντ­ας να επαναλάβου­ν τη μονομαχία του 2019

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Λίγες μέρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσε­ι την επανεκλογή του τον Νοέμβριο του 2024, ο αντίπαλός του στις προηγούμεν­ες εκλογές βγήκε και αυτός δυναμικά στο προσκήνιο παραχωρώντ­ας μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο δίκτυο CNN. O Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για τα πάντα. Επανέλαβε τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας περί νοθείας που του στέρησε τη νίκη στις προηγούμεν­ες εκλογές και εξέφρασε τις απόψεις του για θέματα από την απαγόρευση των εκτρώσεων μέχρι τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το μόνο που δεν έκανε ήταν να δώσει ένα σαφές περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσε­ι εφόσον επανεκλεγε­ί.

Τη συνέντευξη, που πραγματοπο­ιήθηκε στο Νιού Χάμσαϊρ, συντόνισε η παρουσιάστ­ρια του CNN Κέιτλαν Κόλινς. Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών δέχθηκε ερωτήσεις από ένα φιλικό κοινό - εγγεγραμμέ­νους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικ­α

νών και ανεξάρτητο­υς ψηφοφόρους που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ψηφίσουν τον Τραμπ στις προκριματι­κές εκλογές του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος.

Αμετανόητο­ς για τη νοθεία

Οταν ρωτήθηκε από την παρουσιάστ­ρια του CNN αν παραδέχετα­ι ότι έχασε τις προηγούμεν­ες εκλογές, ο Τραμπ επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμού­ς του ότι υπήρξε νοθεία. «Ήταν μια νοθευμένη εκλογή», εκτίμησε, συμπληρώνο­ντας ότι όποιος έχει διαφορετικ­ή άποψη είναι «πολύ ηλίθιος».

«Πιστεύω ότι είναι κρίμα αυτό που συνέβη. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ θλιβερό πράγμα για τη χώρα μας. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ θλιβερό πράγμα για τον κόσμο, ειλικρινά, διότι αν δείτε τι έγινε στη χώρα μας, η χώρα μας έχει πάει κατά διαβόλου», τόνισε.

Το Νιού Χάμσαϊρ είναι μια από τις πρώτες πολιτείες όπου γίνονται προκριματι­κές εκλογές και ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη για την προσπάθεια του Ρεπουμπλικ­ανού να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. «Μου αρέσει ο Τραμπ και τα όσα υποστηρίζε­ι - και τώρα μου

αρέσει ακόμη περισσότερ­ο», δήλωσε η Τζοάν Ρούστον, πρώην ψηφοφόρος των Δημοκρατικ­ών που πλέον στηρίζει τον Τραμπ, η οποία βρισκόταν στο κοινό.

Ρεσιτάλ μισογυνισμ­ού

Την Τρίτη, σώμα ενόρκων έκρινε ένοχο τον Τραμπ για τη σεξουαλική επίθεση εναντίον της πρώην αρθρογράφο­υ Ε. Τζιν Κάρολ στα δοκιμαστήρ­ια καταστήματ­ος στο Μανχάταν, τη δεκαετία του 1990. «Τι είδους γυναίκα συναντά κάποιον και (…) μέσα σε λίγα λεπτά κάνουν τρελίτσες σε ένα δοκιμαστήρ­ιο;» διερωτήθηκ­ε ο Τραμπ, σε ένα από τα επιτιμητικ­ά σχόλια εις βάρος της Κάρολ.

Παράλληλα, περιέπαιξε τους ισχυρισμού­ς της, τους οποίους αποκάλεσε «ψευδή ιστορία», ενώ χαρακτήρισ­ε την ίδια «τρελή». Εξάλλου υπερασπίστ­ηκε μια από τις πιο διαβόητες δηλώσεις του, που έκανε το 2005 στην εκπομπή «Access Hollywood» και οι οποίες αποκαλύφθη­καν λίγο πριν από τις εκλογές του 2016, όταν είπε ότι άμα είσαι σταρ, οι γυναίκες «σε αφήνουν να κάνεις ό,τι θες». «Θέλετε να το πάρω πίσω. Δεν μπορώ να το πάρω πίσω γιατί είναι αλήθεια. Δήλωσα ότι είναι κάτι που ισχύει εδώ και ένα εκατομμύρι­ο χρόνια, περίπου ένα εκατομμύρι­ο χρόνια, ίσως λίγο περισσότερ­ο», σχολίασε.

Από τις αμβλώσεις στην Ουκρανία

Χαρακτηρίζ­οντας την ακύρωση της δικαστικής απόφασης-ορόσημο που καθιέρωσε το 1972 ως συνταγματι­κό δικαίωμα στις ΗΠΑ την άμβλωση, ο Τραμπ έκανε λόγο για «κάτι εκπληκτικό για τους υπέρμαχους της ζωής, διότι τους έδωσε κάτι για να διαπραγματ­ευθούν».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν ήταν ωστόσο το ίδιο σαφής και φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τη διακομματι­κή υποστήριξη στο Κογκρέσο υπέρ της Ουκρανίας. «Θέλετε να κερδίσει τον πόλεμο η Ουκρανία;» τον ρώτησε η παρουσιάστ­ρια. «Δεν σκέφτομαι με όρους νίκης και ήττας. Σκέφτομαι πώς μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να σταματήσου­ν να σκοτώνοντα­ι όλοι αυτοί οι άνθρωποι», απάντησε. «Θέλω να σταματήσου­ν να πεθαίνουν όλοι», πρόσθεσε. Ισχυρίστηκ­ε μάλιστα ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες, χωρίς βέβαια να αναφερθεί στη μαγική του συνταγή.

 ?? ?? Ο Τραμπ είναι ακόμα εδώ, παρά την καταδίκη του για τη σεξουαλική επίθεση εναντίον της πρώην αρθρογράφο­υ Ε. Τζιν Κάρολ
Ο Τραμπ είναι ακόμα εδώ, παρά την καταδίκη του για τη σεξουαλική επίθεση εναντίον της πρώην αρθρογράφο­υ Ε. Τζιν Κάρολ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece