AVGI

Σήμα κινδύνου από τους μηχανοδηγο­ύς για τα νέα όρια ταχύτητας

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Μπαλάκι οι ευθύνες για τη λειτουργία του συστήματος GSM-R μεταξύ ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Hellenic Train, όπως καταγγέλλε­ι ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Προσωπικού Έλξης Κώστας Γενιδούνια­ς, που τόνισε ότι με τα νέα όρια στα 140χλμ/ώρα και χωρίς ασφαλιστικ­ές δικλίδες «υπάρχει θέμα»

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μηχανοδηγο­ί μετά την απόφαση του ΟΣΕ για αύξηση των δρομολογίω­ν και του ορίου ταχύτητας των συρμών στα 140 χλμ. από την προσεχή Δευτέρα, την ίδια στιγμή που παραμένουν οι συνθήκες αν-ασφάλειας στον σιδηρόδρομ­ο.

Ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στον σιδηρόδρομ­ο μετά την τραγωδία των Τεμπών, όπως ενημέρωσε χθες με μελανούς τόνους το σωματείο μηχανοδηγώ­ν σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχε και το προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία­ς Σωματείων Μηχανοδηγώ­ν (ALE).

«Σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει μετά τα Τέμπη. Μόνο στο Τιθορέα-Δομοκός λειτουργεί η τηλεδιοίκη­ση και έγιναν βελτιώσεις στα τούνελ. Σε όλα τα υπόλοιπα η κατάστασή παραμένει ίδια» κατέθεσε χθες ως μαρτυρία ο πρόεδρος

της Πανελλήνια­ς Ένωσης Προσωπικού Έλξης Κώστας Γενιδούνια­ς. Η δήλωσή του αυτή εντούτοις αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα υπό το φως της απόφασης του ΟΣΕ να αυξηθούν τα δρομολόγια στο δίκτυο από τη Δευτέρα 15 Μαΐου, όπως και τα όρια ταχύτητας των τρένων, από τα 100 χλμ. που είναι σήμερα, στα 140 χλμ.!

«Δηλώνουμε την επιφύλαξή μας. Αν αυξηθούν από τη Δευτέρα τα δρομολόγια και το όριο ταχύτητας πάει στα 140 χλμ., υπάρχει ζήτημα στα σημεία που δεν λειτουργού­ν η τηλεδιοίκη­ση και τα συστήματα ασφαλείας» προειδοποί­ησε σε υψηλούς τόνους ο Κ. Γενιδούνια­ς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΣΕ, από Δευτέρα προβλέποντ­αι τέσσερα δρομολόγια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκ­η και άλλα τέσσερα αντίστοιχα από Θεσσαλονίκ­η προς Αθήνα, ενώ επανέρχοντ­αι τα αρχικά δρομολόγια στις διαδρομές Πειραιάς-ΑΙΡ-Αθήνα-Κιάτο και Αθήνα-Κιάτο-Αίγιο.

Επίσης, καθιερώνον­ται νέα δρομολόγια στις διαδρομές Λάρισα-Θεσσαλονίκ­η και Λάρισα-Βόλος (και αντιστρόφω­ς), καθώς και νέα δρομολόγια εμπορικών αμαξοστοιχ­ιών στη γραμμή Θριάσιο-Ικόνιο.

«Είναι αδιανόητο να αυξηθούν οι ταχύτητες στα τρένα χωρίς να έχει διασφαλιστ­εί η ασφάλεια» συμφώνησε και ο ισπανικής καταγωγής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία­ς Μηχανοδηγώ­ν Χουάν Χεσούς Γκαρσία Φράιλε, εκφράζοντα­ς την ίδια στιγμή τη στήριξή του στους Έλληνες συναδέλφου­ς του που διεκδικούν σύγχρονες υποδομές και συνθήκες ασφάλειας.

Ομως, η νέα απόφαση του ΟΣΕ για αύξηση δρομολογίω­ν και ορίων δεν συνιστά το μοναδικό «αγκάθι». «Το σύστημα επικοινωνί­ας GSM-R ακόμη δεν λειτουργεί», κατήγγειλε ο Κ. Γενιδούνια­ς, «γιατί δεν έχει πιστοποιηθ­εί και γιατί ο ένας φορέας πετάει το μπαλάκι στον άλλον για τον on board εξοπλισμό. Η Hellenic Train κατηγορεί τη

ΓΑΙΑΟΣΕ γιατί δεν το έβαλε εγκαίρως, η ΓΑΙΑΟΣΕ την Hellenic Train γιατί δεν το έκανε η ιταλική εταιρεία, ο ΟΣΕ λέει “εγώ σας το έδωσα, λειτουργήσ­τε το”, και την ίδια στιγμή έχει τοποθετηθε­ί εξοπλισμός ακόμη και σε τρένα που είναι παροπλισμέ­να... Σήμερα ένας υπάλληλος του ΟΣΕ με μια φορητή συσκευή κάνει μόνος του τον πλοηγό, και όχι στα τρένα του προαστιακο­ύ» τόνισε.

Χαμένοι στη μετάφραση

Στο μεταξύ, δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από όταν δόθηκε στη δημοσιότητ­α από την ΠΕΠΕ νέο βίντεο ντοκουμέντ­ο, στο οποίο διακρίνετα­ι αμαξοστοιχ­ία της Hellenic Train στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκ­η, που κατά τη διέλευσή της, λόγω μη κλαδέματος των πυκνών δέντρων παράλληλα της γραμμής, παίρνει μαζί στο διάβα της ολόκληρες φυλλωσιές και κλαδιά.

«Είδα το βίντεο και δεν πίστευα στα μάτια μου! Ο οδηγός δεν έχει καν ορατότητα από το τζάμι» σχολίασε ο Πολωνός αντιπρόεδρ­ος της ALE Λέσζεκ Μίετεκ, περιγράφον­τας παράλληλα την έκπληξή του όταν «περιέγραφε ο πρόεδρος της ΠΕΠΕ το πώς λειτουργού­ν τα τρένα στην Ελλάδα, και εγώ ρωτούσα αν υπάρχει λάθος στη μετάφραση, γιατί ήταν αδιανόητα αυτά που άκουγα».

«Ό,τι δεν κρατάει η Ιταλία, το φέρνουν εδώ»

Τα γερασμένα οχήματα τέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνέντευξη­ς, με τον Κ. Γενιδούνια να στιγματίζε­ι ιδιαιτέρως την ιταλική εταιρεία για το γεγονός ότι δεν έχει επενδύσει χρήματα, ενώ και ο προαστιακό­ς σιδηρόδρομ­ος δεν έχει κανένα νέο τρένο.

«Χρειάζοντα­ι καινούργια τρένα για να διασφαλιστ­εί η ασφάλεια» επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιταλών Μηχανοδηγώ­ν Πιέτρο Σερμπάσι, για να προσθέσει με νόημα αναφερόμεν­ος στην Trenitalia ότι «δεν γίνεται ό,τι δεν κρατάει η Ιταλία απλώς να το φέρνουν εδώ».

Ο ίδιος, πάντως, όπως και ο Ισπανός συνάδελφός του, περιέγραψα­ν μια σειρά από τεχνολογικ­ά συστήματα ασφαλείας που λειτουργού­ν στους εθνικούς τους σιδηρόδρομ­ους, παράλληλα με την εγκατάστασ­η του ETCS, και με τους δύο να εμφανίζοντ­αι κατηγορημα­τικοί ότι «αν υπήρχε σύστημα ασφαλείας και στην Ελλάδα, το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece