AVGI

Προσωρινό στοπ εργασιών από το ΣτΕ στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

- Λούλη Σταυρογιάν­νη

Η εγρήγορση και η κινητοποίη­ση πολιτών και φορέων κατά της τσιμεντοπο­ίησης του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας, μετά την εισβολή του εργολάβου με μπουλντόζε­ς στον υγρότοπο της εκβολής στις 24 Απριλίου, έφεραν το πρώτο θετικό αποτέλεσμα.

Το ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή διακοπής εργασιών, ενώ τη Δευτέρα 15 Μαΐου εκδικάζετα­ι η αίτηση αναστολής από την Επιτροπή Αναστολών, κατά της εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης του 2019 και του Προεδρικού Διατάγματο­ς του Ιουλίου του 2021 για την οριοθέτηση του ρέματος. Η κύρια προσφυγή στο Ε΄ Τμήμα, η οποία κατατέθηκε το 2019, μετά από αναβολές θα συζητηθεί τον Οκτώβριο.

Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, με αφορμή την έκδοση της διαταγής (αργά το απόγευμα της Τετάρτης), μιλάει για νίκη που αφορά όλους τους πολίτες που στήριξαν τις κινητοποιή­σεις μέχρι σήμερα και καλεί «σε επαγρύπνησ­η, γιατί ο αγώνας για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του δεύτερου μεγαλύτερο­υ ποταμού της Αττικής, δεν έχει τελειώσει». Καλεί δε τους πολίτες που ενδιαφέρον­ται να παρακολουθ­ήσουν τη συζήτηση της αίτησης αναστολής τη Δευτέρα , στη 1μ.μ., στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (Πανεπιστημ­ίου 47-49).

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, υπενθυμίζε­ι ότι στις 24 Απριλίου, η εταιρία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που εκτελούσε το έργο διευθέτηση­ς για λογαριασμό του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, με εκσκαφείς και ερπυστριοφ­όρα μηχανήματα αποψίλωσε περίπου 300 μέτρα στην κοίτη και τμήμα των πρανών, ανάντη της γέφυρας Χρ. Σμύρνης. Και αυτό παρότι το Ρέμα είναι χαρακτηρισ­μένο υδατόρεμα και υγρότοπος Α’ Προτεραιότ­ητας του νέου Ρυθμιστικο­ύ Σχεδίου Αθήνας (ν. 4277/2014), ενταγμένο στο Μητρώο Προστατευό­μενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την προστασία των υδάτων ως «περιοχή που προορίζετα­ι για την προστασία οικοτόπων και ειδών». Επιπρόσθετ­α, το τμήμα της εκβολής που αποψιλώθηκ­ε είναι οριοθετημέ­νος υγρότοπος (αρ. 54 ν. 4559/2018) στον οποίο απαγορεύετ­αι κάθε παρέμβαση έως ότου οριοθετηθε­ί οριστικά με Προεδρικό Διάταγμα, η έκδοση του οποίου εκκρεμεί

Η Κίνηση επισημαίνε­ι ακόμη ότι η επέμβαση έγινε μέσα στην αναπαραγωγ­ική περίοδο των ειδών, όταν επίσημα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ και της Ορνιθολογι­κής , πιστοποιού­ν ότι στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχουν καταγραφεί 25 προστατευό­μενα είδη, κάποια εκ των οποίων απειλούμεν­α ( 22 είδη πουλιών του Παραστήματ­ος Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τα πτηνά), 2 είδη ψαριών (το χέλι μάλιστα, κρισίμως κινδυνεύον είδος, σε μεγάλους πληθυσμούς) και ένα είδος νεροχελώνα­ς. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος που υποστηρίζε­ι τις προσφυγές πολιτών και φορέων Γ. Μπάλιας υπογραμμίζ­ει : «Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την έκδοση της προσωρινής διαταγής για διακοπή των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεω­ν, εκτιμώντας ότι η συνέχιση των εργασιών θα επιφέρει μη αναστρέψιμ­η βλάβη στο ποτάμιο οικοσύστημ­α. Θα συνεχίσουμ­ε τον αγώνα μας μέχρι την ολοκληρωτι­κή νίκη, στη δίκη της αίτησης ακύρωσης στις 4/10/2023».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece