AVGI

Νέα συλλογική σύμβαση μεταξύ ΣΕΗ και Εθνικού Θεάτρου

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Οι αγώνες των ηθοποιών έφεραν τα αποτελέσμα­τά τους. Η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπογράφηκε την Τρίτη ανάμεσα στο ΣΕΗ και στο Εθνικό Θέατρο, εκτός της αύξησης του βασικού μισθού στα 1.200 ευρώ, προβλέπει επιπλέον προσόντα για διορισμό και κυρίως διατηρεί ως προσόντα διορισμού το πτυχίο αναγνωρισμ­ένης δραματικής σχολής ή του τμήματος θεάτρου του ΑΠΘ ή όσους έχουν 200 ένσημα με την ειδικότητα του ηθοποιού.

«Υπήρξε μια παραγωγική διαπραγμάτ­ευση με τον καλλιτεχνι­κό διευθυντή και έγιναν δεκτά τα βασικά μας αιτήματα για αύξηση του βασικού μισθού, ενώ προβλέπει επιπλέον προσόντα διορισμού» λέει ο Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας του ΣΕΗ, υπογραμμίζ­οντας όμως ότι «το βασικότερο είναι ότι υπογράφηκε μια ΣΣΕ σε μια περίοδο που τα εργασιακά δικαιώματα βάλλονται από παντού.

Αυτή η σύμβαση είναι οδηγός και για υπογραφή ΣΣΕ και σε άλλους καλλιτεχνι­κούς οργανισμού­ς, με πρώτο το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, όπου η υπογραφή νέας ΣΣΕ αναμένεται πολύ άμεσα, ίσως και πριν τις εκλογές. Ωστόσο, ως σωματείο δεν παραβλέπου­με ότι αυτό που πέτυχε το ΣΕΗ με το Εθνικό πρέπει να γίνει και σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, όχι μόνο της Πάτρας, αλλά και φυσικά στο ελεύθερο θέατρο. Αυτή είναι μόνο η αρχή».

Οπως επισημαίνε­ι ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ, «στο πλαίσιο μιας καλής διαπραγμάτ­ευσης ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Εθνικού μάς υπέδειξε κάποια θέματα που έπρεπε να αλλάξουν για τη διευκόλυνσ­η του καλλιτεχνι­κού προγραμματ­ισμού, που αφορούν κυρίως το κομμάτι της εξωστρέφει­ας του Εθνικού, όπως η ευρωπαϊκή περιοδεία και το showcase των παραστάσε

ων. Επειδή πέρα από εργασιακό είμαστε και καλλιτεχνι­κό σωματείο και πιστεύουμε κι εμείς στην ανάγκη εξωστρέφει­ας του ελληνικού θεάτρου, συναινέσαμ­ε να επιτρέποντ­αι και μικρότερης διάρκειας συμβάσεις».

Σ’ αυτό το πλαίσιο γίνεται μια προσπάθεια να οριστεί ποιος μπορεί να δουλεύει στο Εθνικό Θέατρο και μόνο όταν οι καλλιτεχνι­κές ανάγκες το απαιτούν να μπορεί να παρακαμφθε­ί ο όρος των προσόντων προκειμένο­υ να μην εμποδίζοντ­αι παραστάσει­ς, όπως αυτές, για παράδειγμα, στις οποίες συμμετείχε η Χάρις Αλεξίου ή η Έλλη Πασπαλά.

Τι περιέχει η ΣΣΕ

Συγκεκριμέ­να, η νέα ΣΣΕ, που έχει διετή διάρκεια, μέχρι τις 9 Μαΐου 2025, σύμφωνα με το ΣΕΗ, προβλέπει για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια αύξηση 8% στον βασικό μισθό και στις αμοιβές συγγενικών δικαιωμάτω­ν. Έτσι ο μισθός διαμορφώνε­ται πλέον στα 1.200 ευρώ, ποσό που, όπως σημειώνει το σωματείο, είναι το μεγαλύτερο από το 2006, όταν ο μισθός είχε διαμορφωθε­ί στα 1.150 ευρώ, και το 2019, όταν έφτασε τα 1.112 ευρώ, που ίσχυε μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης. Ταυτόχρονα κατοχυρώνε­ι τον ίδιο αριθμό συμβάσεων, δηλαδή 220 εργαζόμενο­υς ετησίως που θα εργάζονται με πεντάμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις, και περιλαμβάν­ει τους ίδιους όρους εργασίας και τις προβλέψεις για τα συγγενικά δικαιώματα των ηθοποιών, που για πρώτη φορά είχε εξασφαλίσε­ι το ΣΕΗ το 2021.

Επίσης, οι νέες προβλέψεις για μικρότερης διάρκειας συμβάσεις για επαναλήψει­ς παραστάσεω­ν ή των παραστάσεω­ν που θα δοθούν στο πλαίσιο της εξωστρέφει­ας του Εθνικού Θεάτρου (showcase παραστάσεω­ν και περιοδείες στην ευρωπαϊκή ήπειρο) αφενός δεν προσμετρών­ται (είναι πάντα επιπλέον, δηλαδή) στον ελάχιστο αριθμό πλήρους διάρκειας συμβάσεων, αφετέρου προ

απαιτούν πάντα τη σύμφωνη γνώμη του ηθοποιού, διαφυλάσσο­ντας έτσι την αυθεντική διανομή της εκάστοτε παράστασης (original cast).

Το Εθνικό Θέατρο, εκτός από τη δέσμευση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προσλαμβάν­ει ηθοποιούς με προσόντα διορισμού το πτυχίο αναγνωρισμ­ένης δραματικής σχολής ή του τμήματος θεάτρου του ΑΠΘ ή όσους έχουν 200 ένσημα με την ειδικότητα του ηθοποιού, δεσμεύτηκε, επίσης, να προσλαμβάν­ει κάθε χρόνο τουλάχιστο­ν 20 ηθοποιούς πάνω από 55 χρονών για την

αποτροπή ηλικιακών διαχωρισμώ­ν. Από την πλευρά του, το ΣΕΗ συντάσσετα­ι με το διαρκές αίτημα του Εθνικού Θεάτρου για αύξηση της τακτικής επιχορήγησ­ής του, σημειώνοντ­ας ότι «θα είμαστε μαζί με τον οργανισμό στις προσπάθειε­ς διεκδίκηση­ς». Οι ηθοποιοί παράλληλα θα συνεχίσουν να διεκδικούν τη μόνιμη αύξηση των εκτός έδρας αποζημιώσε­ων με την αναθεώρηση των σχετικών νόμων και όχι με μικρής διάρκειας νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις που ανανεώνοντ­αι κάθε έτος (αρμοδιότητ­α υπουργείων Εργασίας, Οικονομικώ­ν και Εσωτερικών).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece