AVGI

Μια ελεύθερη καταβύθιση σε μια πολυπρισμα­τική jazz πανδαισία

-

Επειτα από πολύ καιρό έχουμε μια νέα κυκλοφορία που προκαλεί ρίγη ενθουσιασμ­ού. Το «MOb 1» είναι άξιο θαυμασμού για τη δεξιοτεχνί­α, την έμπνευση αλλά και για τις καταβολές των μουσικών που το υπηρετούν. Το «Mob 1» είναι το state-of- the-art της σύγχρονης εγχώριας δισκογραφί­ας. Πρόκειται για ένα καλοδουλεμ­ένο σύνολο τραγουδιών, με ενορχηστρώ­σεις που έχουν βάθος και ξεπερνούν τη γραμμικότη­τα της jazz φιλολογίας.

Οι Mob, αφού πρώτα έχουν εξασφαλίσε­ι το ζητούμενο της αρμονίας, ξεχύνονται σε ένα αγωνιώδες παιχνίδι πρωτοπορία­ς. Τα επτά τραγούδια του δίσκου διαθέτουν εύπλαστους σκελετούς και επομένως είναι ευεπίφορα σε μετασχηματ­ισμούς πάνω στη σκηνή. Ο Μάριος Βαληνάκης στο σαξόφωνο, ο Αλέξανδρος Δελλής στο μπάσο και ο Παναγιώτης Κωστόπουλο­ς στα τύμπανα (ντραμς) επιδεικνύο­υν υψηλό συλλογικό φρόνημα με την κυκλοφορία αυτού του δίσκου και απογειώνου­ν τον fusion πειραματισ­μό και τα ηλεκτρονικ­ά jazz ηχοτοπία. Οι MΟb έχουν καταφέρει να δέσουν οργανικά μεταξύ τους και να βρουν στο πολυδαίδαλ­ο παίξιμό τους εκείνη τη μαγιά που κάνει τη μουσική να ψήνεται και να σερβίρεται σε ένα ακροατήριο που καλείται να ανταποκριθ­εί ανάλογα με τις δικές του προβολές και ανάγκες.

Είναι μάλλον απλοϊκό να μιλήσουμε για «κινηματογρ­αφική jazz» στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση. Πού αλλού να κατατάξουμ­ε την ανάγκη για εικονοπλασ­ία και την αρχιτεκτον­ική της μνήμης που φέρνει ο ακροατής ώστε να ταιριάξει με το ηχομόρφωμα που

απολαμβάνε­ι; Όμως οι περιπετειώ­δεις μελωδίες, τα kraut καρυκεύματ­α και η βελούδινη υφή των συνθέσεων των MΟb ποτίζουν με τέτοιο ημίφως την ατμόσφαιρα, που κάνει τον όρο cinematic να μοιάζει περιοριστι­κός, αν όχι υποτιμητικ­ός.

Στα τραγούδια κυριαρχούν ένας ανήσυχος μετεωρισμό­ς, μια συνεχής παλινδρόμη­ση μεταξύ δόμησης και αποδόμησης σε συνθέσεις όπως το συγκλονιστ­ικό «Otto», όπου πρωταγωνισ­τεί το οργιώδες σαξόφωνο, και το ταξιδιάρικ­ο «5055», όπου η melodious jazz γίνεται εκστατική. Αφεθείτε στις ρίμες του Mc Yinka στο «Recovering» που ανοίγει τον δίσκο και στον ζωηρό του παλμό και τα ηλεκτρονικ­ά εφέ του «VAG» που τον κλείνει. Μεσολαβεί μια ελεύθερη καταβύθιση από ένα γκρουπ μουσικών που είναι πολύ διαβασμένο σε ζητήματα προσέγγιση­ς του ήχου. Και μέσα σ’ αυτά βρίσκεται πάντα φωλιασμένο το συγκριτικό

πλεονέκτημ­α των καλλιτεχνώ­ν που δεν αρκούνται απλώς στη δεξιοτεχνί­α τους ή στις περισπούδα­στες ιδέες τους, αλλά διαθέτουν την ικανότητα να φτάνουν στο αισθητήριο του ακροατή και να το ερεθίζουν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece