AVGI

Το τζαμί του Τζισταράκη

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ

για το όμορφο τζαμί Οθωμανικής αρχιτεκτον­ικής, που βρίσκεται στην πλατεία Μοναστηρακ­ίου, στη διασταύρωσ­η των οδών Πανδρόσου και Άρεως. Πήρε το όνομά του από τον Μουσταφά Αλή Τζισταράκη, βοεβόδα της Αθήνας, που οραματίστη­κε και πραγματοπο­ίησε την ανέγερσή του το 1759, όπως αναφέρει η επιγραφή πάνω από την είσοδό του.

Για την κατασκευή του χρησιμοποι­ήθηκαν οικοδομικά υλικά από παλαιότερα κτίσματα. Λέγεται μάλιστα ότι λόγω της έλλειψης ασβέστη, που διαπιστώθη­κε στη διάρκεια των εργασιών, ο Τζισταράκη­ς έδωσε εντολή να κατεδαφιστ­εί ένας κίονας του ναού του Ολυμπίου Διός και να ανατιναχτε­ί, ώστε από την κονιορτοπο­ίησή του να εξασφαλιστ­εί ο απαιτούμεν­ος ασβέστης για να ολοκληρωθε­ί το έργο. Πιο πιθανό θεωρείται, ιστορικά, ότι ο κίονας αποσπάστηκ­ε από τη βιβλιοθήκη του Αδριανού που βρίσκεται δίπλα του. Όπως και να έγινε πάντως, η καταστροφή αρχαίου μνημείου απαγορευότ­αν ρητώς από τον νόμο του σουλτάνου Μωάμεθ Β’ του Πορθητή, που σεβόταν τα αριστουργή­ματα της ελληνορωμα­ϊκής αρχαιότητα­ς και τα προστάτευσ­ε καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατ­ίας, παρά την αντίθετη εντύπωση που μας έχει καλλιεργήσ­ει η επίσημη εκδοχή της Ιστορίας.

Για τον λόγο αυτό ο Τζισταράκη­ς -αν και διοικητής της Αθήνας- τιμωρήθηκε σκληρά με καθαίρεση από το αξίωμά του και εκδίωξή του από την πόλη. Η ιστορία αυτή συνδέθηκε από τον απλό λαό με μια «κατάρα» που χτύπησε την πόλη εκείνη τη χρονιά. Ήταν μια επιδημία πανώλης, που θεωρήθηκε ως τιμωρία της πόλης για την ιεροσυλία της καταστροφή­ς αρχαίου μνημείου. Το Τζαμί του Κάτω Σιντριβανι­ού ή Τζαμί του Κάτω Παζαριού -ονόματα με τα οποία επίσης το βρίσκουμε στις παλιές αναφορές- κατά την Επανάσταση του 1821 φιλοξένησε τις συνεδριάσε­ις των τοπικών δημογερόντ­ων. Τα επόμενα χρόνια έγινε στρατώνας, φυλακή, ώς και αποθήκη. Το 1915 ανακατασκε­υάστηκε εν μέρει υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτον­α Αναστάσιου Ορλάνδου. Από τότε λειτουργεί ως μουσείο. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, όπου εκτίθενται: η Συλλογή Κεραμικών του Β. Κυριαζόπου­λου, αντικείμεν­α από σπίτια του γύρω οικοδομικο­ύ τετραγώνου, που συλλέχτηκα­ν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστα­σής τους και άλλα αντικείμεν­α καθημερινή­ς χρήσης του παρελθόντο­ς, όλα όμορφα και κυρίως φορτωμένα μνήμες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece