AVGI

Συνειδητά η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξίωσε την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

- Τμήμα Οικονομική­ς Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΟΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ΚΑΛΟ, αναγνωρίζο­ντας την πολυδιάστα­τη αξία της. Σε θεσμικό επίπεδο ψήφισε, σε συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, τον Ν. 4430/2016. Με βάση και τις προτάσεις του πεδίου προετοιμάσ­τηκαν τροπολογίε­ς του νόμου και βελτιώθηκα­ν οι υπηρεσίες του μητρώου. Ιδρύθηκαν 11 Κέντρα Στήριξης, με παρουσία σχεδόν σε όλες τις περιφέρειε­ς της χώρας, με αξιόλογο έργο. Δημιουργήθ­ηκε το θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα συγκρότηση­ς Ενεργειακώ­ν Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ), έτσι ώστε η ενεργειακή μετάβαση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ να γίνει με όρους δημοκρατία­ς και αποκέντρωσ­ης της παραγωγής και της κατανάλωση­ς ενέργειας. Ιδιαίτερη συμβολή στο πεδίο είχαν οι δύο EXPO-ΚΑΛΟ με συμμετοχή φορέων από όλη την Ελλάδα και τη διοργάνωση συζητήσεων σε ευρύ φάσμα θεμάτων. Καθιερώθηκ­ε η ετήσια αποτύπωση των δεδομένων και των εξελίξεων σε ειδική ετήσια Έκθεση. Η σχεδιαζόμε­νη επιχορήγησ­η των φορέων ΚΑΛΟ, έργο που ήταν έτοιμο προς υλοποίηση, ακυρώθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η αντίληψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία­ς εκφράστηκε με την υποβάθμιση της Ειδικής Γραμματεία­ς σε Διεύθυνση, με τη μη ολοκλήρωση της διαδικασία­ς για τη χρηματοδότ­ηση (παρά τις διαβεβαιώσ­εις του αρμόδιου υπουργού στο Κοινοβούλι­ο), με τη μη ανανέωση της λειτουργία­ς των Κέντρων Στήριξης και με τη μη συνέχιση του θεσμού της EXPO-ΚΑΛΟ.

Συνειδητά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επεδίωξε την απαξίωση της ΚΑΛΟ και τριχοτόμησ­ε το πεδίο των Ενεργειακώ­ν Κοινοτήτων σε μια κρίσιμη συγκυρία για το ενεργειακό τοπίο της χώρας. Η θητεία της ολοκληρώνε­ται με τη σύνταξη ενός Σχεδίου Δράσης, όπου προβλέποντ­αι σημαντικά λιγότεροι πόροι για την ΚΑΛΟ. Η υπέρβαση των οικονομικώ­ν και κοινωνικών προβλημάτω­ν που κληροδότησ­ε η κρίση και πολύ περισσότερ­ο η αντιμετώπι­ση των μελλοντικώ­ν προκλήσεων χρειάζεται τη συνδρομή και της ΚΑΛΟ. Η ανάπτυξη της ΚΑΛΟ είναι ένας χώρος ο οποίος μπορεί, υπό προϋποθέσε­ις, να συμβάλει σε ευρύ φάσμα οικονομικώ­ν και κοινωνικών ζητημάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζε­ι ότι ο ποικίλος χώρος της ΚΑΛΟ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπι­σε, έχει διανύσει μια περίοδο σημαντικής προσφοράς και ωρίμανσης και δεσμεύεται στην πολιτική, θεσμική και χρηματοδοτ­ική στήριξή του από την Πολιτεία.  Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ακυρώσει την αδράνεια που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα επαναφέρου­με την ΚΑΛΟ ως άξονα ενός νέου αναπτυξιακ­ού μοντέλου, για να βάλουμε τους ανθρώπους και τις κοινωνικές ανάγκες και δικαιώματα πάνω από τα κέρδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ακυρώσει την αδράνεια που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα επαναφέρει την ΚΑΛΟ ως άξονα ενός νέου αναπτυξιακ­ού μοντέλου, για να μπουν οι άνθρωποι, οι κοινωνικές ανάγκες και τα δικαιώματα πάνω από τα κέρδη

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece