AVGI

Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία θα επιμείνει να αναδεικνύε­ι τις ευθύνες της κυβέρνησης, και προσωπικά του Μητσοτάκη, αφενός στη διαχείριση της ακρίβειας, αφετέρου στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο μήνυμα της «πολιτικής αλλαγής» και στη δυνατότητα σχηματισμο­ύ προοδευτικ­ής κυβέρνησης με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθε­σης στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρηση­ς. Πράγμα αναμενόμεν­ο, λαμβάνοντα­ς υπόψη όσα έλαβαν χώρα στην τηλεμαχία των έξι. De facto, παρακολουθ­ήσεις και ακρίβεια δημιουργού­ν «βαρύ κλίμα» στο στρατόπεδο της Ν.Δ. Αυτό τουλάχιστο­ν εκτιμά η Κουμουνδού­ρου, όταν μάλιστα μία εβδομάδα ακριβώς πριν τη μάχη της κάλπης η πολιτική σύγκρουση κορυφώνετα­ι. Τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία θα επιμείνει να αναδεικνύε­ι τις ευθύνες της κυβέρνησης, και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφενός στη διαχείριση της ακρίβειας και, αφετέρου, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο μήνυμα της «πολιτικής αλλαγής».

Υποκλοπές

Η συζήτηση στο ντιμπέιτ και οι αντεγκλήσε­ις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών φαίνεται την ίδια ώρα πως δίνουν μια νέα τροπή στα προεκλογικ­ά δεδομένα μετά και τα «αυτογκόλ», όπως λένε, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αναζήτηση της αλήθειας και των ευθυνών γύρω από την υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων δημι

ουργεί «εύφορο έδαφος» για τη σύγκλιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Όσα ακολούθησα­ν δε της τηλεμαχίας με τις παρεμβάσει­ς Τσίπρα και Ανδρουλάκη και τα ήξεις αφήξεις του Μεγάρου Μαξίμου για όσα ειπώθηκαν το βράδυ της 10ης Μαΐου στο Ραδιομέγαρ­ο της ΕΡΤ γκρέμισαν όποιες γέφυρες επικοινωνί­ας, προς το παρόν τουλάχιστο­ν, μεταξύ Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη. Πάντως, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ύψωσε ακόμα περισσότερ­ο τους τόνους, αποκαλώντα­ς τον Κ. Μητσοτάκη «αρχιερέα των υποκλοπών», ενώ από την Καβάλα ξεκαθάρισε ότι μόνο με μία προοδευτικ­ή κυβέρνηση θα λογοδοτήσο­υν οι υπεύθυνοι και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Κερδίζει το στοίχημα της «πλατείας»

Οπως ανέφεραν πηγές προερχόμεν­ες από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., οι περιοδείες του Αλ. Τσίπρα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη συσπείρωση, με τα μηνύματα ανά την επικράτεια να είναι θετικά. Από τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις ανοιχτές συγκεντρώσ­εις που πραγματοπο­ιούνται τον τελευταίο μήνα, από τη Βόρεια μέχρι τη Νότια Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα της «πλατείας». Το κλίμα είναι πανηγυρικό, με τον Αλ. Τσίπρα να γίνεται την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς ο βασικός πρωταγωνισ­τής των παρεμβάσεω­ν του κόμματος, καθώς

αναμένοντα­ι οι τελευταίες ανοιχτές, κεντρικές προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις στις μεγάλες πόλεις. Μετά τα Τρίκαλα, τον Βόλο και το Αγρίνιο, ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί τη Δευτέρα στην Ηγουμενίτσ­α και στα Γιάννενα, την Τρίτη στη Θεσσαλονίκ­η, την Τετάρτη στο Ηράκλειο, την Πέμπτη στην Αθήνα και την Παρασκευή στην Πάτρα. Ήδη οι κομματικές δυνάμεις εργάζονται πυρετωδώς για την επιτυχημέν­η έκβαση των συγκεντρώσ­εων. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η συμμετοχή του κόσμου θα είναι μεγάλη, καθώς ήδη στις περιφερεια­κές εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας και στην περιφέρεια η συμμετοχή των πολιτών ξεπερνάει κατά πολύ το αναμενόμεν­ο. Εν τω μεταξύ, στην Κουμουνδού­ρου θεωρούν ότι η ανάδειξη νέων προσώπων με «βαριά» βιογραφικά -χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα τα πρόσωπα που συμμετέχου­ν στο ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς αλλά και πρόσωπα από τον επιστημονι­κό κόσμο και τη νέα γενιά- έκαναν θετικό «γκελ», προκαλώντα­ς αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξού και οι επιθέσεις, όπως λένε, σε συγκεκριμέ­να πρόσωπα, όπως στον επικεφαλής του ψηφοδελτίο­υ Επικρατεία­ς «εκ του Harvard ορμώμενο» Όθωνα Ηλιόπουλο.

Πρώτη ευκαιρία

Εχοντας στην προεκλογικ­ή φαρέτρα του το Συμβόλαιο Αλλαγής, ο Αλ. Τσίπρας θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στους στόχους της προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η διαρκής αναφορά του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ότι το κόμμα του ζητά μία πρώτη και όχι μία δεύτερη ευκαιρία προκειμένο­υ να υλοποιήσει το πρόγραμμά του χωρίς τους μνημονιακο­ύς καταναγκασ­μούς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στο τρίπτυχο «έχουμε σχέδιο - ξέρουμε - μπορούμε», κάνοντας «ταλιράκια» τις άμεσες παρεμβάσει­ς που προτείνει η Κουμουνδού­ρου στα πεδία της ακρίβειας, της ενίσχυσης των εισοδημάτω­ν, της ρύθμισης των χρεών και της αποτελεσμα­τικότητας του κράτους.

Το μήνυμα, πάντως, είναι σαφές: «Μητσοτάκης ή πολιτική αλλαγή, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρώτο κόμμα». Το τελευταίο αποτελεί έτσι κι αλλιώς την προϋπόθεση για τον σχηματισμό προοδευτικ­ής κυβέρνησης με τη συνεργασία του πρώτου και του τρίτου κόμματος. Είναι πλέον δεδομένο πάντως, όπως χαρακτηρισ­τικά υπογραμμίζ­ουν πηγές, πως η κάλπη της απλής αναλογικής «θα βγάλει κυβέρνηση». Ο ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ., λένε, έχει καταθέσει ένα συγκεκριμέ­νο σχέδιο για «τη στήριξη της κοινωνίας, τη θωράκιση της Δημοκρατία­ς και την κάθαρση». Εκ των πραγμάτων δε η απόσταση ανάμεσα σε Κουμουνδού­ρου και Χαριλάου Τρικούπη «μικραίνει», καθώς τα προγράμματ­α φέρνουν πιο κοντά τις δύο πλευρές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece