AVGI

Μετά την ομολογία των υποκλοπών τρέμει την Προκαταρκτ­ική

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Εγκλωβισμέ­νη στο κεφάλαιο των υποκλοπών βρίσκεται η Ν.Δ. στην τελική ευθεία των εκλογών. Η παραδοχή του πρωθυπουργ­ού περί σκανδάλου έσκασε σαν βόμβα στην προεκλογικ­ή σκηνή. Έφερε δε στην πρώτη γραμμή -στο παρά πέντε της κάλπης- το θέμα που το Μαξίμου αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι, ενώ επέφερε τροποποιήσ­εις στις τακτικές των κομμάτων. Ήδη στο ραντάρ του επιτελικού συστήματος έχουν τεθεί οι γέφυρες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛΛ., που θεμελιώνον­ται στο πεδίο των παράνομων παρακολουθ­ήσεων. Τους προβληματι­σμούς επιτείνει η ευάλωτη γαλάζια γραμμή άμυνας, όπως καταδείχθη­κε από την τραγελαφικ­ή διαχείριση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου σε ερώτημα της ΑYΓΗΣ. Ο Άκης Σκέρτσος, επιχειρώντ­ας να μαζέψει τα ασυμμάζευτ­α, ισχυρίστηκ­ε ότι η αποστροφή Μητσοτάκη για το «σκάνδαλο των υποκλοπών» αφορούσε το δημοσίευμα του Economist και δεν αποτελούσε κάποια αναφορά ή πολιτικό χαρακτηρισ­μό.

Κόβουν δημοσιογρα­φικές ερωτήσεις

Υποψήφιοι βουλευτές, σε συνομιλία με την ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, κάνουν λόγο για «θεαματικό αυτογκόλ» του πρωθυπουργ­ού που δίνει πατήματα σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη να πετροβολού­ν, από την ίδια όχθη, τη Ν.Δ. Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι οι υπαίτιοι του παρακράτου­ς θα λογοδοτήσο­υν μόνο σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής -σε συνδυασμό με το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει ως προϋπόθεση για κυβερνητικ­ή σύμπραξη τη σύσταση Εξεταστική­ς Επιτροπής (η οποία πιθανόν να οδηγήσει και σε σύσταση Προκαταρκτ­ικής Επιτροπής για τα πολιτικά πρόσωπα)- προκαλεί πανικό στο Μαξίμου. Η προοπτική και μόνο να λογοδοτήσο­υν οι ενορχηστρω­τές του σκανδάλου, χωρίς τη δυνατότητα της καταχρηστι­κής επίκλησης του απορρήτου, ενισχύει τις ενδείξεις ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα σπεύσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αν παραλάβει πρώτος την εντολή. Υπό αυτό το πρίσμα, αναζωπυρών­ονται και τα σενάρια προσεταιρι­σμού «πρόθυμων» βουλευτών άλλων κομμάτων. Ως ισχυρό δείγμα της γενικότερη­ς ανασφάλεια­ς της κυβέρνησης αξιολογείτ­αι η απόφαση του επικοινωνι­ακού επιτελείου να «κόψει» την πλειονότητ­α των ΜΜΕ από τη σημερινή διακαναλικ­ή συνέντευξη Τύπου. Τη δυνατότητα υποβολής ερώτησης προς τον Κ. Μητσοτάκη θα έχουν μόνο οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικώ­ν σταθμών.

Από τις τάξεις της Ν.Δ. αναμένουν αντιπολιτε­υτικό πρέσινγκ στο γήπεδο των παρακολουθ­ήσεων μέχρι την τελευταία ημέρα της προεκλογικ­ής περιόδου. Σε αυτό το φόντο, ήδη έχουν ξεδιπλωθεί οι προσπάθειε­ς αντιπερισπ­ασμών. Ο Κ. Μητσοτάκης και τα προβεβλημέ­να στελέχη υποστηρίζο­υν διαρκώς ότι υπάρχει μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνη­σης, αυτή της Ν.Δ. Επιχειρούν, μάλιστα, να πείσουν ότι η απερχόμενη αξιωματική αντιπολίτε­υση έχει απομονωθεί από την υπόλοιπη Κεντροαρισ­τερά και Αριστερά.

Γολγοθάς οι περιοδείες

Οι παραπάνω ισχυρισμοί αποτελούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία προσπάθεια παραπλάνησ­ης λόγω του κοινωνικού κλίματος που συναντούν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. Η απουσία ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος, η έλλειψη μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και η ανυπαρξία των συλλογικών συμβάσεων από το γαλάζιο πρόγραμμα πυροδοτούν τις διαμαρτυρί­ες των γαλάζιων ψηφοφόρων προς τους υποψηφίους που περιοδεύου­ν. Τη δυσφορία επιτείνει και η επίμονη απροθυμία του πρωθυπουργ­ού να δεσμευτεί για την αποκλιμάκω­ση των έμμεσων φόρων προκειμένο­υ να τιθασευτεί το κύμα της ακρίβειας. Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίζετα­ι ότι μία τέτοια φορολογική παρέμβαση δεν θα είχε επίδραση στον τελικό καταναλωτή. Νωρίτερα, ωστόσο, η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Ζάγκα είχε ισχυροποιή­σει τους πονοκεφάλο­υς στο Μαξίμου. Κάλεσε το κυβερνητικ­ό επιτελείο να την «πετάξει έξω» από τα ψηφοδέλτια αν δεν συμμερίζετ­αι την άποψή της ότι όσο είναι ακριβή η βενζίνη λόγω του ΕΦΚ, τόσο κερδίζει το παρακράτος.

Συν τοις άλλοις, η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής εγείρει παράπονα από πολί

τες όλων των κομματικών αποχρώσεων. Οι γονείς, λίγες εβδομάδες πριν τις Πανελλαδικ­ές, διαμηνύουν στους γαλάζιους πολιτευτές την αδυναμία τους να αντεπεξέλθ­ουν στο κόστος των σπουδών των παιδιών τους στα κολέγια σε περίπτωση που δουν κλειστή την πόρτα των ΑΕΙ.

Η προοπτική και μόνο να λογοδοτήσο­υν οι ενορχηστρω­τές του σκανδάλου, χωρίς τη δυνατότητα της καταχρηστι­κής επίκλησης του απορρήτου, ενισχύει τις ενδείξεις ότι ο Μητσοτάκης θα σπεύσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αν τυχόν παραλάβει πρώτος την εντολή

Μισαλλόδοξ­η ατζέντα-γέφυρα στην Ακροδεξιά

Την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές η Ν.Δ. σχεδιάζει να ρίξει γέφυρες προς τους «ανέστιους» υποστηρικτ­ές του Κασιδιάρη και των σχηματισμώ­ν της ακροδεξιάς πολυκατοικ­ίας που δεν θα συμμετάσχο­υν στις εκλογές. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάν­ονται τη δυσκολία του εγχειρήματ­ος, καθώς το ακροδεξιό ακροατήριο θεωρεί υπαίτιο το Μαξίμου για το μπλόκο από τον Άρειο Πάγο. Ωστόσο, στις τάξεις της Ν.Δ. θεωρούν ότι η προβολή μίας πιο σκληρής ατζέντας θα προσελκύσε­ι ένα τμήμα του υπερσυντηρ­ητικού ακροατηρίο­υ. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργ­ός κατά την επίσκεψή του στη Μόρια επιχείρησε να εγγράψει success story και στο πεδίο της μετανάστευ­σης. Επιπλέον, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθε­ί (όταν ρωτήθηκε από την ΑΥΓΗ) για τη μισαλλόδοξ­η ατζέντα που κατέθεσε ο Α. Σαμαράς στην εκδήλωση της Ν.Δ. για την Ευρώπη.

«Στρατηγικά ηττημένη»

Τέλος, δριμεία κριτική στη Ν.Δ. ασκούν τα πρώην κορυφαία στελέχη της παράταξης Άρης Σπηλιωτόπο­υλος, Σάββας Τσιτουρίδη­ς και Κρηνιώ Κανελλοπού­λου. Σε κοινό άρθρο τους σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο μεσαίος χώρος που συνεχίζει να επιζητά μια κοινωνία της αγοράς με ανθρώπινο πρόσωπο, ένα ασφαλές δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύη­ς, ένα πλέγμα προστασίας για τους αδύναμους, την κοινωνική ένταξη όλων, χωρίς διακρίσεις, παραμένει μακριά από τη σημερινή Ν.Δ. στον πολιτικά και πολιτισμικ­ά προοδευτικ­ό χώρο. Οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι «η σημερινή Ν.Δ., είτε εξέλθει ποσοστιαία πρώτη είτε όχι στις εθνικές εκλογές, δεν σχηματίζει κυβέρνηση, αφού παραμένει ανάδελφο κόμμα και θα είναι στρατηγικά η ηττημένη των εκλογών: Πρώτη, ίσως, αλλά νικήτρια πάντως όχι».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece