AVGI

Σαφές μήνυμα των Ευρωσοσιαλ­ιστών

Η Πέρεθ διαμήνυσε ό,τι και ο Τσίπρας με τον Σολτς: Δεν νοείται συνεργασία με τη Δεξιά που κοιτάζει ακροδεξιά

- Νίκος Λιονάκης

και για την πτυχή που αφορά τις μετεκλογικ­ές συνεργασίε­ς στην ελληνική σκηνή αξιολογείτ­αι η πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής των Ευρωσοσιαλ­ιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ για το μέλλον των συμμαχιών με τα δεξιά κόμματα, την οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξαιτίας των ανοιγμάτων τους προς την Ακροδεξιά.

Η δήλωση ήρθε στον απόηχο των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας στη χώρα μας το προηγούμεν­ο σαββατοκύρ­ιακο για επαφές υψηλόβαθμω­ν στελεχών της Ν.Δ. με ακροδεξιού­ς πολιτικούς ώστε να διασφαλιστ­εί εκ των προτέρων η δημιουργία ενός «ορόφου» ασφαλείας στη δεξιά πολυκατοικ­ία, στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρθει πρώτος στις κάλπες της απλής αναλογικής και χρειαστεί επιπλέον βουλευτές για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η επικεφαλής των Ευρωσοσιαλ­ιστών είπε ειδικότερα σε συνέντευξή της στο Euractiv ότι το ΕΛΚ και ο επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ (στενότερος σύμμαχος του οποίου είναι ο Κ. Μητσοτάκης) ξεπερνούν την «κόκκινη γραμμή» κάνοντας ανοίγματα προς την Ακροδεξιά και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία μαζί τους. «Ενώ η παραδοσιακ­ή συνεργασία μεταξύ Χριστιανοδ­ημοκρατών, Σοσιαλδημο­κρατών και Φιλελεύθερ­ων πηγαίνει καλά τα τελευταία χρόνια, είναι αμφίβολο αν αυτό θα συνεχιστεί μετά τις ευρωεκλογέ­ς του 2024» ανέφερε. Σημείωσε ότι «εάν αυτή η συνεργασία κινδυνεύει, είναι επειδή κάποιοι κινούνται προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση: προς την Ακροδεξιά· και πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς». Επισημαίνε­ται ότι μόλις πριν από είκοσι ημέρες, από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εστάλη μήνυμα με το ίδιο σκεπτικό, καθώς τόνισαν «την ανάγκη συνεργασία­ς των προοδευτικ­ών δυνάμεων και σε κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο όπου η Δεξιά συνεργάζετ­αι με την Ακροδεξιά σε μια σειρά από χώρες, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη».

Η αμηχανία της Χαρ. Τρικούπη ήταν έκδηλη και τότε καθώς αυτό το πολιτικά αυτονόητο μήνυμα ακουμπά την κεντρική προεκλογικ­ή στρατηγική του διμέτωπου κατά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις Πέρεθ μπορεί να γίνουν αντιληπτές και ως έμμεσο μήνυμα προς τα σοσιαλδημο­κρατικά κόμματα που προσεχώς ρίχνονται στην εκλογική μάχη, ήτοι το ΠΑΣΟΚ. Παρά τα αντικειμεν­ικά εμπόδια -σε προγραμματ­ικό αλλά και σε επίπεδο τακτικής- που έχει θέσει για μια συνεργασία με τη Ν.Δ., ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, αφενός, δεν έχει αποκλείσει ποτέ ρητά τη συνεργασία μαζί της, αλλά βάζει ως όρο να μην είναι πρωθυπουργ­ός ο Κ. Μητσοτάκης, και, αφετέρου, εξομοιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα με τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο του διμέτωπου. Χαρακτηρισ­τική αυτής της προσπάθεια­ς του ΠΑΣΟΚ να ταυτίζει ισοπεδωτικ­ά αυτούς τους δύο εκ διαμέτρου αντίθετους χώρους για να αποφεύγει για προεκλογικ­ούς λόγους το διακύβευμα της προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς είναι η απάντηση που έδωσε ο γραμματέας του κόμματος Α. Σπυρόπουλο­ς («δεν δεχόμαστε υποδείξεις από συγκυβερνή­τες του Π. Καμμένου») στην επισήμανση του Δ. Παπαδημούλ­η για το μήνυμα των δηλώσεων Πέρεθ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece