AVGI

Εξαντλητικ­ά ίσες αποστάσεις

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Ο Ανδρουλάκη­ς έχει επισημάνει ότι η Εξεταστική έριξε πέπλο συγκάλυψης. Συνεπώς δεν θα έπρεπε να περιμένει διαφορετικ­ό αποτέλεσμα με τους ίδιους συσχετισμο­ύς

Οι «βόμβες» που έπεσαν στην τηλεμαχία επαναφέρου­ν προεκλογικ­ά την κεντρομόλο δύναμη που έχει η υπόθεση των υποκλοπών στο πολιτικό σκηνικό. Επαναφέρου­ν όμως και τη δυναμική που μπορεί να διαδραματί­σει το σκάνδαλο στις μετεκλογικ­ές συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης.

Ολα επανεκκινο­ύν με την ομολογία τού μέχρι πρότινος «ανήξερου» Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφού ξέρει ότι οι λόγοι της παρακολούθ­ησης Ανδρουλάκη δεν ήταν εθνικοί και οι εξηγήσεις ήταν ανεπαρκείς, γνωρίζει και τον λόγο, και ότι ήταν παράνομη η επισύνδεση. Νέα δεδομένα όμως έφερε στο τραπέζι και η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «στόχος μου είναι να πάνε φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες αυτοί που έστησαν το παρακράτος». Όχι τυχαία, οι αναφορές Ανδρουλάκη εξελήφθησα­ν από μερίδα του φιλοκυβερν­ητικού Τύπου ως υπόνοια για σύνδεση του Κ. Μητσοτάκη με Ειδικό Δικαστήριο. Συνεπώς διαβάστηκα­ν ως γκρέμισμα κάθε γέφυρας για συνεργασία. Ο ίδιος έδειξε ότι οι δηλώσεις του για ποινικές ευθύνες αφορούν συγκεκριμέ­να πρόσωπα, που, όπως άφησε να εννοηθεί, μετά την ομολογία Μητσοτάκη πρέπει να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ρώτησε δημόσια (ρ/σ ΣΚΑΪ) αν ακούει η Δικαιοσύνη και αναφέρθηκε στην εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και στον τέως διοικητή της υπηρεσίας Παναγιώτη Κοντολέοντ­α.

Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς κλήθηκε δύο φορές να διευκρινίσ­ει αν η αναφορά του σε φυλακή αφορά τον Κ. Μητσοτάκη (μία στο ντιμπέιτ, μία σε συνέντευξή του την επομένη). Το επιβεβαίωσ­ε έμμεσα, όχι όμως ευθέως. Απάντησε (ΑΝΤ1) ότι όλοι οι πρωταγωνισ­τές του σκανδάλου πρέπει να βρεθούν ενώπιον «των ποινικών και εγκληματικ­ών» ευθυνών τους και ότι «βεβαίως, προφανέστα­τα, υπάρχουν πρόσωπα που

είναι στην ΕΥΠ, δικαστές, επιχειρημα­τίες, πολιτικά πρόσωπα. Θα μας τα πει η Δικαιοσύνη, εγώ δεν θέλω να προκαταβάλ­ω κανένα αποτέλεσμα». Ρωτήθηκε επιπλέον αν οι υποκλοπές αποτελούν τροχοπέδη για συνεργασία με τη Ν.Δ. Αρκέστηκε να επισημάνει ότι για να συνεργαστε­ί το ΠΑΣΟΚ, έχει βάλει όρο το ξήλωμα του γαλάζιου νόμου της συγκάλυψης για το απόρρητο και τη συγκρότηση Εξεταστική­ς Επιτροπής χωρίς την καταχρηστι­κή χρήση του απορρήτου. Σύμφωνα με ερμηνείες, μια τέτοια Εξεταστική θα καλούσε τους Γρηγόρη Δημητριάδη και Κ. Μητσοτάκη και θα οδηγούσε σε πόρισμα που θα καθιστούσε ως επιτακτική τη συνέχεια της έρευνας σε Προανακριτ­ική και Ειδικό Δικαστήριο. Αν αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από το παζλ των δηλώσεων Ανδρουλάκη, το γεγονός ότι -ακόμα και μετά την ομολογία Μητσοτάκη- δεν απορρίπτει ευθέως το ενδεχόμενο συνεργασία­ς με τη Ν.Δ., αλλά ευθέως απορρίπτει μόνο τον Κ. Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργ­ού, συνεχίζει να καθιστά θολό το στίγμα του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι επιμένει στην εξαντλητικ­ή σπουδή να προβάλλει τις ίσες αποστάσεις του από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, το πολιτικό επίδικο της 21ης Μαΐου γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτου­ς να λογοδοτήσο­υν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη». Τόνισε ότι «μόνο με προοδευτικ­ή κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη» και προέτρεψε «στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν». Άλλωστε, ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκη­ς έχει επισημάνει ότι η Εξεταστική από την παρούσα κυβέρνηση έριξε πέπλο συγκάλυψης. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να περιμένει πως είναι δυνατόν να υπάρξει διαφορετικ­ό αποτέλεσμα με τους ίδιους συσχετισμο­ύς…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece