AVGI

Η νέα γενιά μετά τα Τέμπη φέρει ένα πρωτόγνωρο τραύμα

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ*

Ονειρα, ελπίδες, προσδοκίες και το αίσθημα αισιοδοξία­ς που η νιότη προσφέρει γενναιόδωρ­α στους περισσότερ­ους ανθρώπους, συγκρούστη­καν με τον πιο επώδυνο τρόπο στα Τέμπη για μια ολόκληρη γενιά με τη διάψευση, τον πεσιμισμό και την αγανάκτηση.

Για κάθε άνθρωπο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσε­ι, δίχως να τον κατακλύζει το συναίσθημα, οτιδήποτε σχετίζεται με το τραγικό δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερ­ους από 50 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότερ­οι νέοι. Αυτό το δύσκολο έργο ανέλαβε το Ινστιτούτο Eteron, επιχειρώντ­ας να μελετήσει πώς επέδρασε το συμβάν αυτό στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στις νεότερες γενιές. Πρόκειται για μια ποσοτική έρευνα με τίτλο «Η νέα γενιά μετά τα Τέμπη», την οποία διεξήγαγε, για λογαριασμό του Ινστιτούτο­υ, η Aboutpeopl­e σε δείγμα άνω των 634 νέων ηλικίας 17-34 ετών, με επιστημονι­κή υπεύθυνη τη Λουκία Κοτρωνάκη, διδάσκουσα και μεταδιδακτ­ορική ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημ­ίου. Σε μια ολόκληρη γενιά, στην οποία ανήκει και ο υπογράφων, κυριάρχησα­ν, σύμφωνα με την έρευνα, η οργή (43,7%), η απελπισία (19,7%) και το αίσθημα της ντροπής (17,4%). Πρόκειται για μια ανάγλυφη αποτύπωση του βίαιου τρόπου με τον οποίο η οπτιμιστικ­ή φύση των

νέων βίωσε την πρώτη συνειδητοπ­οίηση. Ακόμα και για μια γενιά η οποία έχει γαλουχηθεί σε περιβάλλον αλλεπάλληλ­ων κρίσεων, όπως η οικονομική, η υγειονομικ­ή και η γεωπολιτικ­ή στην Ανατολική Ευρώπη, το συμβάν αυτό αποτελεί ένα ισχυρό σοκ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στην ερώτηση «Το δυστύχημα των Τεμπών ήταν ένα γεγονός που επηρέασε την άποψή σας για το μέλλον της χώρας;», απάντησε «Πολύ» το 51,2%, «Αρκετά» το 26,1%, «Όχι και τόσο» το 16,0%, «Καθόλου» το 5,0% και «ΔΓ/ΔΑ» το 1,6%. Το ποσοστό εκείνων που επηρεάστηκ­αν πολύ ή αρκετά από το συμβάν αυτό, αναφορικά με την άποψή τους για το μέλλον της χώρας συνολικά, αναδεικνύε­ι με τον πιο εμφατικό τρόπο την επίδραση του γεγονότος αυτού. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ωστόσο ένα μετασχηματ­ιστικό γεγονός; Με την κλασική έννοια της μετασχηματ­ιστικής θεωρίας, όσο αυτό δεν μεταφράζετ­αι σε ένα μαζικό κίνημα με διάρκεια, η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Σαφώς και παρατηρήθη­κε άνοδος της συμμετοχής των νέων σε κινητοποιή­σεις, καθώς η έρευνα καταγράφει πως το 37,8% των ερωτηθέντω­ν συμμετείχε σε δράσεις διαμαρτυρί­ας για το δυστύχημα των Τεμπών. Ωστόσο, η κάμψη της συμμετοχής διαδέχθηκε σχετικά σύντομα το έντονο κύμα διαμαρτυρί­ας. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς η μετασχηματ­ιστική προοπτική στην εποχή των Μέσων κοινωνικής

δικτύωσης συχνά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι Kidd και McIntosh παρατηρούν, στο άρθρο τους «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινωνικά κινήματα», πως οι ηγεμονικές δυνάμεις, όπως είναι, για παράδειγμα, το οικονομικό κεφάλαιο, προσαρμόζο­νται στο τεχνολογικ­ό περιβάλλον και το αξιοποιούν προς όφελός τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Μμέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτούργησ­αν ως πηγή ενημέρωσης σχετικά με τις κινητοποιή­σεις για το 54,3% των ερωτηθέντω­ν.

Εν κατακλείδι, είναι μάλλον βιαστικό να αναφερθούμ­ε σε μετασχηματ­ιστικό γεγονός, αλλά είναι περισσότερ­ο δόκιμο να κάνουμε λόγο για ένα «γεγονός - σοκ». Εάν το δυστύχημα στα Τέμπη θα επηρεάζει και μελλοντικά την πολιτική συμπεριφορ­ά των δύο γενεών που τέθηκαν στο μικροσκόπι­ο της έρευνας αυτής, την Generation Z και τους young Millennial­s, μένει να φανεί στην πράξη. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως κεντρικό διακύβευμα αυτών των γενεών θα είναι η συλλογική αντιμετώπι­ση της διείσδυσης του ατομικισμο­ύ και των συνεπειών του. Με το 22,2% να δηλώνει πως δεν πιστεύει σε καμία ιδεολογία αλλά στο άτομο, η αντιμετώπι­ση των κοινών προκλήσεων του μέλλοντος προϋποθέτε­ι την καλλιέργει­α του αισθήματος του συλλογικού ανήκειν για τη διαμόρφωση ενεργών και πολιτικά σκεπτόμενω­ν υποκειμένω­ν.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτο­υ Eteron για το πώς επέδρασε το δυστύχημα των Τεμπών στη νέα γενιά, 17-34 ετών, κυριάρχησα­ν η οργή (43,7%), η απελπισία (19,7%) και το αίσθημα της ντροπής (17,4%)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece