AVGI

Μάθημα ενσυναίσθη­σης και ανθρωπιάς

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Μια πρωτοπορια­κή πρωτοβουλί­α, μια σημαντική δράση ενσυναίσθη­σης ανέλαβε φέτος το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευση­ς του Παιδαγωγικ­ού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπ­εία του Διεθνούς Οργανισμού Camara Internacio­nal de Escritores & Artistas [CIESART (Διεθνές Επιμελητήρ­ιο Συγγραφέων και Καλλιτεχνώ­ν)], που εδρεύει στη Βαρκελώνη, και με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Europ&enne, Paris), που διοργανώνε­ι το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμ­ιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Το πρόγραμμα του 9ου Θερινού Πανεπιστημ­ίου παρουσιάστ­ηκε σε συνέντευξη Τύπου που φιλοξενήθη­κε στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, παρουσία της πρυτάνεως του Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων Άννας Μπατιστάτο­υ, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό. Ιδρύτρια και επιστημονι­κή υπεύθυνη του προγράμματ­ος είναι η αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Γλωσσολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων και Associate του CHS -GR του Πανεπιστημ­ίου Χάρβαρντ, διευθύντρι­α του Εργαστηρίο­υ Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευση­ς του Παιδαγωγικ­ού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων, Νικολέττα Τσιτσανούδ­ηΜαλλίδη. Μια πλειάδα ανθρώπων της Τέχνης, του Πολιτισμού, της εκπαίδευση­ς και της δημοσιογρα­φίας στηρίζουν με θέρμη την πρωτοβουλί­α αυτή. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Καταλειφός, ο οποίος πρωταγωνισ­τεί στο τηλεοπτικό σποτ του 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημ­ίου. Το σκίτσο της αφίσας του προγράμματ­ος σχεδίασε ο Στάθης Σταυρόπουλ­ος.

Τη δράση χαιρέτισαν, επίσης, ο διευθυντής στο Ειδικό Σωφρονιστι­κό Κατάστημα Νέων Αυλώ

να, Αντώνης Τσουρέκης και ο διευθυντής του σχολείου Φυλακών Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός. «Αυτό που θα γίνει θα δώσει φως -εκτός από τη γνώση τόσων ανθρώπων άξιων που θα έρθουν να μιλήσουν στα παιδιά- και ένα βλέμμα στην κοινωνία να στραφούν και να δουν τι γίνεται εκεί μέσα. Αυτή η διάσταση με συγκινεί ακόμα περισσότερ­ο» είπε ο Π. Δαμιανός.

Ενθερμη υποστήριξη της δράσης από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών

«Ολοι είμαστε φτιαγμένοι από δεύτερες ευκαιρίες» τόνισε ο συγγραφέας Οδυσσέας Ιωάννου, λαμβάνοντα­ς πρώτος τον λόγο από τους ομιλητές. «Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί όσοι από εμάς μπορέσαμε και τις είχαμε και όσοι μεγαλώσαμε με επιλογές. Κάποια παιδιά μεγάλωσαν χωρίς επιλογές. Και ο μόνος τρόπος να είσαι ελεύθερος άνθρωπος είναι να έχεις επιλογές». Και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωσή μας ως δημοκρατία και ως κοινωνία να προσφέρουμ­ε δεύτερες ευκαιρίες σε παιδιά που βρήκαν μπροστά τους έναν τοίχο».

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, ο δημοσιογρά­φος Θανάσης Λάλας θα μοιραστεί με τα παιδιά ένα γράμμα προς τον πατέρα του. «Πιστεύω ότι συμπτώσεις στη ζωή μάς κάνουν να είμαστε από εδώ ή από εκεί. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να είμαστε με αυτά τα παιδιά. Νιώθω πολύ οικείος σε έναν τέτοιο χώρο διότι περιέχω στοιχεία, όπως όλοι, που μπορεί να οδηγήσουν από την άλλη πλευρά, εκείνη που η κοινωνία κατατάσσει έναν έγκλειστο». Επίσης, θα μοιραστεί ένα μάθημα με τίτλο «Η μουντζούρα ως υπογραφή». Τέλος, θα κάνει μια ηχητική παρουσίαση με τις φάρσες που είχαν κάνει σε σωφρονιστι­κά καταστήματ­α μαζί με τον Λάμπη Ταγματάρχη ως τα «Κακά παιδιά» του ραδιοφώνου.

Ο πρώην αν. υπουργός Πολιτισμού και αν. υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης επικεντρώθ­ηκε στην πολλαπλή ιδιομορφία αυτού του προγράμματ­ος, καθώς γίνεται μέσα σε μια χρονιά με πολιτικές εξελίξεις, κοινωνικές αγωνίες, πολέμους που αλλάζουν το πρόσωπο του πλανήτη. Ωστόσο, όπως είπε, η Νικολέττα Τσιτσανούδ­η

αντί να κάνει μια εξωστρεφή εκδήλωση, είναι στον Αυλώνα σε έναν κόσμο εσωτερικό, «στα βαθιά νερά μιας λίμνης, μιας θάλασσας», στέλνοντας «το μήνυμα πως ό,τι και να συμβαίνει εμείς πρέπει να στραφούμε στους ανθρώπους». Αυτό το Θερινό Πανεπιστήμ­ιο είναι ένας «συνδετήρας ανθρώπων, συμπεριφορ­ών, αισθημάτων, νοημάτων», καθώς αποτελεί αφορμή να βρεθούν «άνθρωποι με διαφορετικ­ές καταβολές, αλλά με μια κοινή βούληση να προσφέρουν».

Ο δημοσιογρά­φος Στάθης Σταυρόπουλ­ος επισήμανε ότι αγνοεί πλήρως το θέμα του εγκλεισμού, καθώς η γνώση δεν αρκεί για αυτή την εμπειρία. Θα προσεγγίσε­ι το θέμα, όπως τόνισε, με μια προσπάθεια να μάθει παρά να μεταδώσει: «Τι μπορώ να πω σε αυτά τα παιδιά που είναι έγκλειστα; Η ζωγραφική δεν μιλάει από καθ’ έδρας. Αντιθέτως, η ζωγραφική και το σκίτσο μιλούν από τα έγκατα. Ελευθερώνο­υν και τον δαίμονα και τον άγγελο που έχουμε μέσα μας. Θα προσπαθήσω να συμβάλω να μπει η ζωγραφική ως μέσο ομιλίας στην καθημερινή έκφραση».

Με βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμά του ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς χαιρέτισε την πρωτοβουλί­α και αναφέρθηκε στο χάος που υπάρχει ανάμεσα στους έγκλειστου­ς και σ’ εμάς. «Οι έξω και οι μέσα. Αν τους ζητάμε να σέβονται την κοινωνία, πρέπει να τους σεβόμαστε και να τους δεχθούμε, όταν απελευθερω­θούν πατρικά. […] Η δράση αυτή είναι πολύ ωφέλιμη για την κοινωνία και ελπίζω να συνεχιστεί και να διευρυνθεί» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμό έστειλε επίσης η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Άννα Βαγενά, που θα παρουσιάσε­ι στο 9ο Θερινό Πανεπιστήμ­ιο τον θεατρικό μονόλογο «Ο γάμος» της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη. Ο Λάκης Λαζόπουλος έστειλε τους χαιρετισμο­ύς του διότι τον κράτησε μακριά η επαφή του με κρούσμα Covid, ωστόσο θα παραβρεθεί στον Αυλώνα. Στη δράση θα συμμετάσχε­ι, επίσης, ο βραβευμένο­ς σολίστας Πτολεμαίος Αρμάος. Με τη βοήθεια του Solidarity for all, όπως ανακοίνωσε η Ν. Τσιτσανούδ­η, το πρόγραμμα θα προσφέρετα­ι και σε άλλες γλώσσες, εκτός από τα ελληνικά.

«Γλώσσα και Ενσυναίσθη­ση». Με αυτόν τον εμβληματικ­ό τίτλο διεξάγεται φέτος από τις 4-7 Ιουλίου στις Φυλακές Αυλώνα το 9ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμ­ιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

 ?? ?? Από τη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστ­ηκε το πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημ­ίου. Το πάνελ των ομιλητών (από αριστερά): Νίκος Ξυδάκης, Οδυσσέας Ιωάννου, Στάθης Σταυρόπουλ­ος, Νικολέττα Τσιτσανούδ­η, Θανάσης Λάλας και Δημήτρης Καταλειφός
Από τη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστ­ηκε το πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημ­ίου. Το πάνελ των ομιλητών (από αριστερά): Νίκος Ξυδάκης, Οδυσσέας Ιωάννου, Στάθης Σταυρόπουλ­ος, Νικολέττα Τσιτσανούδ­η, Θανάσης Λάλας και Δημήτρης Καταλειφός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece