AVGI

Ο δημόσιος λόγος των Καρατζαφέρ­ηδων

-

Ηέννοια του νικητή ή του ηττημένου στα ντιμπέιτ είναι πάντα σχετική. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθε­ί ότι αν κάποιος που αναμένεται να συντριβεί στο ντιμπέιτ τη βγάλει τελικά καθαρή, τα ποσοστά ικανοποίησ­ης που καταγράφει μετά είναι δυσανάλογα μεγάλα. Ο κόσμος εκτιμά ότι τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμεν­ο. Αυτό είναι πολύ πιθανό ότι το επισήμαναν οι επικοινωνι­ολόγοι του Μητσοτάκη στον πελάτη τους, γι’ αυτό και εκείνος κινήθηκε σε όλο το ντιμπέιτ σε πολύ χαμηλούς τόνους, με μοναδικό σκοπό να μην διασυρθεί - άσχετα αν τελικά δεν απέφυγε τα «αυτογκόλ» και έμεινε χιλιόμετρα μακριά από την εικόνα του πρωθυπουργ­ού που ανεβαίνει μετά την κρίση, την οποία φιλοτεχνού­σε τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλλες παράμετροι είναι ακόμα λιγότερο πολιτικές. Το 1960, ας πούμε, είναι γνωστό ότι ο Νίξον κέρδισε το ντιμπέιτ με τον Κένεντι ανάμεσα σε όσους το άκουσαν από το ραδιόφωνο, αλλά ο Κένεντι σάρωσε τον Νίξον ανάμεσα σε όσους το παρακολούθ­ησαν από την τηλεόραση. Οι αναλυτές στάθηκαν στο ραδιόφωνο -που θεωρούνταν ακόμα το σοβαρό μέσο- αλλά η Αμερική είχε ήδη πέσει στον έρωτα της τηλεόρασης. Αυτή η ιστορία με τους αναλυτές και το αληθινό κοινό έχει και άλλες διαστάσεις. Συχνά οι πιο πολιτικοπο­ιημένοι άνθρωποι αντιλαμβάν­ονται και σπουδαιολο­γούν πράγματα που δεν αφορούν τις υπόλοιπες. Κάποιος που μοιάζει να γελοιοποιή­θηκε σύμφωνα με τους πιο πολιτικοπο­ιημένους μπορεί να φάνηκε ανθρώπινος στο πιο χαλαρό κοινό ή και το αντίθετο. Οι μετρήσεις πάλι δίνουν συχνά μια παραμορφωμ­ένη εικόνα: Ο κόσμος στη μεγάλη του πλειονότητ­α απαντά ότι του άρεσε αυτός που θα ψήφιζε ούτως ή άλλως, επομένως δύσκολα διακρίνοντ­αι οι αλλαγές που επέφερε η συζήτηση στις απόψεις του κόσμου.

Ωστόσο, πέρα από αυτά, υπάρχει ένα συμπέρασμα που δύσκολα κρύβεται. Και αυτό είναι η δεξιά στροφή που έχει συντελεστε­ί στον δημόσιο λόγο και στον τρόπο που αυτός εκφέρεται. Αν είχε κανείς την υπομονή να παρακολουθ­ήσει σε επανάληψη τα ντιμπέιτ του 2007 και του 2009, θα διαπίστωνε ότι αυτό που μια δεκαπενταε­τία πριν ήταν ο ακραίος περιθωριακ­ός λόγος του Καρατζαφέρ­η έχει γίνει πλέον η ατζέντα που θέτουν οι δημοσιογρά­φοι και στην οποία καλούνται να τοποθετηθο­ύν οι πολιτικοί. Ότι η συστολή του συντηρητικ­ού λόγου, που οδηγούσε τον Κώστα Καραμανλή να απολογηθεί το 2007 για το ότι αποκαλούσε τους διαδηλωτές «ταραξίες», έχει μετατραπεί σε μια αμετροεπή αλαζονεία.

Και ακόμα χειρότερα, ότι τείνουμε να συνηθίσουμ­ε, να αποδεχτούμ­ε ως τετελεσμέν­η μια πραγματικό­τητα που θα ήταν λόγος εξέγερσης. Στο ντιμπέιτ της Τετάρτης υπήρχαν έξι δημοσιογρά­φοι, εκ των οποίων η μία ήταν εξ αγχιστείας ανιψιά του πρωθυπουργ­ού και άλλη μία σύζυγος βουλευτή του. Σε ποια άλλη χώρα αλήθεια, συμπεριλαμ­βανομένων της Ουγγαρίας, της Τουρκίας και του Τσαντ, που μόλις προσπεράσα­με στη λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, κάτι τέτοιο θα έμενε ασχολίαστο;

Η αναστροφή αυτής της δεξιάς πορείας του δημόσιου λόγου είναι το βασικό ζητούμενο της επόμενης ημέρας, με όποιον ήλιο και αν αυτή ξημερώσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece