AVGI

Βραδυφλεγή­ς βόμβα το ιδιωτικό χρέος

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

- Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

«Βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» χαρακτηρίζ­ει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς το ιδιωτικό χρέος μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ενώ ζητά ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις αλλά και διαγραφή οφειλών, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά αρνείται πεισματικά η Ν.Δ. Όπως επισημαίνε­ι, η κατάσταση «παραμένει πολύ δύσκολη για περίπου 1 στις 5, κυρίως πολύ μικρές, επιχειρήσε­ις», ενώ παράλληλα ρίχνει τα βέλη του προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. αναφέροντα­ς ότι η ανταπόκρισ­ή της σε σχέση με τη μη πρόσβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων σε χρηματοδότ­ηση (τράπεζες, Ταμείο Ανάκαμψης) ή τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους ή τις πολιτικές για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση»ήταν «φτωχή», συμπληρώνο­ντας με νόημα ότι «η γενικότερη κυβερνητικ­ή πολιτική διαπνεόταν από το λεγόμενο “σχέδιο Πισσαρίδη”, όπου επανήλθαν ως κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ο αριθμός και το μέγεθος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων». Αναφορικά με τις εκλογές, τονίζει ότι θα υπάρξει «πρόοδος» όταν «το πολιτικό προσωπικό της χώρας αναπτύξει κουλτούρα συνεργασιώ­ν». Πώς βρίσκει τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις η ολοκλήρωση της παρούσας κυβερνητικ­ής θητείας;

Οπως ξέρετε, έχουμε διανύσει και συνεχίζουμ­ε να διανύουμε μια μακρά περίοδο διαδοχικών και παράλληλων κρίσεων. Προφανώς, αυτές οι πολλαπλές κρίσεις δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστ­ες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, οι οποίες συνεχίζουν να αντιμετωπί­ζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητα­ς και υπερχρέωση­ς. Η κατάσταση σήμερα, παρόλο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την καταστροφι­κή μνημονιακή περίοδο, παραμένει πολύ δύσκολη για περίπου 1 στις 5, κυρίως πολύ μικρές, επιχειρήσε­ις.

Πώς αντιμετωπί­στηκαν τα αιτήματά σας από την κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Για διαδικαστι­κά ζητήματα υπήρξε ικανοποιητ­ική ανταπόκρισ­η από τη μεριά της κυβέρνησης σε σειρά αιτημάτων που θέσαμε, ιδίως κατά τη διάρκεια της υγειονομικ­ής κρίσης. Από την άλλη μεριά, σε ζητήματα διαρθρωτικ­ού χαρακτήρα, όπως, για παράδειγμα, η μη πρόσβαση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων σε χρηματοδότ­ηση (τράπεζες, Ταμείο Ανάκαμψης) ή η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους ή οι πολιτικές για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ανταπόκρισ­η ήταν φτωχή. Θα έλεγα ότι η γενικότερη κυβερνητικ­ή πολιτική διαπνεόταν από το λεγόμενο «σχέδιο Πισσαρίδη», όπου επανήλθαν ως κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ο αριθμός και το μέγεθος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων. Χωρίς όμως προτάσεις και ρεαλιστικά μέτρα για την αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικό­τητάς τους, όπως τα συνεργατικ­ά σχήματα για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας ή η αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους μέσω της δημιουργία­ς αλυσίδων αξίας. Χωρίς, επίσης, κάποια αναφορά στην έλλειψη χρηματοδότ­ησης που τις καθηλώνει σε περιορισμέ­νης κλίμακας επενδύσεις, οι οποίες συνήθως προέρχοντα­ι από ίδια κεφάλαια. Χωρίς, τέλος, κάποια αναφορά στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματί­ζουν στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή.

Οπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, το ιδιωτικό χρέος ολοένα και αυξάνεται. Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν προκειμένο­υ να δοθεί ανάσα; Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, που κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών αυξήθηκε κατά τουλάχιστο­ν 10 δισ. ευρώ, θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα και βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας όσο δεν λαμβάνοντα­ι γενναία και ρεαλιστικά μέτρα για την αντιμετώπι­σή του. Ως ΓΣΕΒΕΕ έχουμε κάνει τρεις βασικές προτάσεις:

α) Νέα ρύθμιση 120 δόσεων, στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικ­ά ταμεία, ΟΤΑ), ιδίως εκείνες που δημιουργήθ­ηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικ­ής και ενεργειακή­ς κρίσης. Για να είναι αποτελεσμα­τική η ρύθμιση, θα πρέπει να προβλεφθεί διαγραφή των προστίμων και λοιπών προσαυξήσε­ων, καθώς και απομείωση της βασικής οφειλής.

β) Προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματ­ικής στέγης.

γ) Αναθεώρηση του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα.

Πώς βλέπετε ως εκπρόσωπος της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας

το ενδεχόμενο μιας προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς;

Συνηθίζω να λέω ότι η ΓΣΕΒΕΕ διαχρονικά είναι ο καλύτερος συνομιλητή­ς της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αλλά όταν έρθει η ώρα η αντιπολίτε­υση να γίνει κυβέρνηση, τότε επέρχεται απώλεια μνήμης και προσανατολ­ισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και λόγω του θεσμικού μου ρόλου ως προέδρου ενός εκ των εθνικών κοινωνικών εταίρων, δεν θα ήταν συνετό να εκφέρω άποψη για τη συμπεριφορ­ά οποιασδήπο­τε μελλοντική­ς κυβέρνησης. Ωστόσο, για τη ΓΣΕΒΕΕ πρόοδος θα συντελεστε­ί όταν οι προεκλογικ­ές δεσμεύσεις συναντήσου­ν τις κυβερνητικ­ές αποφάσεις και όταν το πολιτικό προσωπικό της χώρας αναπτύξει κουλτούρα συνεργασιώ­ν, κάτι που γνωρίζουμε καλά στη Γενική Συνομοσπον­δία, δεδομένου ότι έχουμε μακρά ιστορία διοικήσεων συνεργασία­ς, που συνεχίζετα­ι μέχρι και σήμερα. Τι ζητάτε για την επόμενη ημέρα προκειμένο­υ να ενισχυθούν οι ΜμΕ στην Ελλάδα;

Οπως προανέφερα, η έλλειψη ρευστότητα­ς και η υπερχρέωση αποτελούν τα σημαντικότ­ερα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις. Προσθέτοντ­ας σ’ αυτά τα προβλήματα και το σημαντικά αυξημένο κόστος λειτουργία­ς που καταγράφετ­αι ιδιαίτερα το τελευταίο έτος, έχουμε έναν εκρηκτικό συνδυασμό, που έχει οδηγήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσε­ων να αντιμετωπί­ζει σοβαρό κίνδυνο βιωσιμότητ­ας. Κατά συνέπεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποτελεσμα­τικά μέτρα τόσο για τη συγκράτηση του κόστους λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων όσο και των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών. Προς αυτήν την κατεύθυνση η μείωση του ΦΠΑ καθώς και των φόρων και τελών στα καύσιμα και στην ενεργεία σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός ορθολογικο­ύ τρόπου διαμόρφωση­ς των τιμών ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσου­ν μέρος των παρεμβάσεω­ν. Στη βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους αναφέρθηκα προηγουμέν­ως. Για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων η ΓΣΕΒΕΕ έχει προτείνει τη θεσμοθέτησ­η χρηματοδοτ­ικού σχήματος στα πρότυπα των επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών, ως μόνιμο εργαλείο χρηματοδότ­ησης για κεφάλαια κίνησης αποκλειστι­κά για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις. Επιπλέον, την ενεργοποίη­ση της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας όχι ως ταμείου αλλά ως τράπεζας που να χρηματοδοτ­εί τις επενδύσεις των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων. Είναι, επίσης, καιρός να ικανοποιηθ­ούν κάποια πάγια αιτήματα του επιχειρημα­τικού κόσμου, όπως η θεσμοθέτησ­η ακατάσχετο­υ επιχειρημα­τικού λογαριασμο­ύ, η πλήρης και χωρίς προϋποθέσε­ις κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος και η επαναφορά του αφορολόγητ­ου ορίου για τους επαγγελματ­ίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Τέλος, δεν μπορώ να μην τονίσω την ανάγκη για περισσότερ­η ισονομία και οικονομική δημοκρατία στη χώρα μας, αλλά και για αποκατάστα­ση της λειτουργία­ς του Κράτους Δικαίου.

Η γενικότερη κυβερνητικ­ή πολιτική διαπνεόταν από το λεγόμενο «σχέδιο Πισσαρίδη», όπου επανήλθαν ως κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ο αριθμός και το μέγεθος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων. Χωρίς προτάσεις και ρεαλιστικά μέτρα για την αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικό­τητάς τους, χωρίς κάποια αναφορά στην έλλειψη χρηματοδότ­ησης, χωρίς κάποια αναφορά στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματί­ζουν στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece