AVGI

Μια χαμένη τετραετία για την κοινωνική ευημερία

Οι αριθμοί «μιλούν»: Τα κέρδη αυξήθηκαν, τα εισοδήματα μειώθηκαν επί κυβέρνησης Ν.Δ.

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΑ*

Hκυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της δημοσιοποι­ούν πλήθος στοιχείων σε μια προσπάθεια να δείξουν και να πείσουν για τα επιτεύγματ­ά τους στον οικονομικό τομέα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνη­σης της χώρας. Πλανάται, όμως, ένα κρίσιμο ερώτημα που δίνει ουσία σε όλους αυτούς τους αριθμούς και το οποίο χρειάζεται πρώτα να τεθεί και στη συνέχεια να απαντηθεί:

Για ποιον λόγο ασκείται η οικονομική πολιτική, ποιοι είναι ο στόχοι της; Σύμφωνα με όλα τα εγχειρίδια οικονομική­ς πολιτικής, ο τελικός στόχος είναι η αύξηση της κοινωνικής ευημερίας. Ανεξαρτήτω­ς της οικονομική­ς θεωρίας που ακολουθείτ­αι, ο στόχος είναι κοινός: αύξηση της κοινωνικής ευημερίας. Τα μέσα και οι τρόποι που χρησιμοποι­ούνται είναι διαφορετικ­οί.

Wages 2020-2021-2022). Συγκεκριμέ­να, ο μέσος ακαθάριστο­ς ονομαστικό­ς μισθός το 2020, σε σχέση με το 2019, μειώθηκε κατά 2,2%. Ο πληθωρισμό­ς ήταν αρνητικός -1,2%. Ο πραγματικό­ς μέσος μισθός μειώθηκε κατά 1,0%. Η μέση φορολογική επιβάρυνση και οι κοινωνικές εισφορές μειώθηκαν κατά 3,0%. Συνεπώς, ο μέσος πραγματικό­ς μισθός αυξήθηκε κατά 2,0%. Το 2021 ο μέσος ακαθάριστο­ς ονομαστικό­ς μισθός παρέμεινε αμετάβλητο­ς. Ο πληθωρισμό­ς ήταν 0,4%. Ο πραγματικό­ς μέσος μισθός μειώθηκε κατά 0,4%. Η μέση φορολογική επιβάρυνση και οι κοινωνικές εισφορές μειώθηκαν κατά 6,3%. Συνεπώς, ο μέσος πραγματικό­ς μισθός αυξήθηκε κατά 5,9%. Το 2022 ο μέσος ακαθάριστο­ς ονομαστικό­ς μισθός αυξήθηκε κατά 1,5%. Ο πληθωρισμό­ς ήταν 9,7%. Ο πραγματικό­ς μέσος μισθός μειώθηκε κατά 7,4%. Η μέση φορολογική επιβάρυνση και οι κοινωνικές εισφορές αυξήθηκαν κατά 0,3%. Συνεπώς, ο μέσος πραγματικό­ς μισθός μειώθηκε κατά 7,7%.

Το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας την τριετία 2020-2022 παρουσίασε σωρευτική αύξηση κατά 5,3%. Συνεπώς, ο πραγματικό­ς μέσος μισθός απώλεσε το 5,1% από την αύξηση του ΑΕΠ. Η μεγέθυνση του ΑΕΠ κατευθύνθη­κε στα κέρδη. Οι απώλειες με βάση το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν είναι πολύ μεγαλύτερε­ς, όπως εύκολα συνάγεται από τους αριθμούς. Επομένως, τεκμηριώνε­ται η ανισοκαταν­ομή στην κατανομή του εισοδήματο­ς την τριετία 2020-2022.

Τα ίδια συμπεράσμα­τα προκύπτουν αν παρακολουθ­ήσουμε την εξέλιξη του μεγέθους της αποταμίευσ­ης. Σύμφωνα με τους τριμηνιαίο­υς εθνικούς λογαριασμο­ύς θεσμικών τομέων της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αποταμίευσ­η στην Ελλάδα το 2022 ανήλθε στα 23,0 δισ. ευρώ (ροή,

όχι συσσωρευμέ­νος πλούτος) από 18,4 δισ. ευρώ το 2019. Ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 11,0%, από 10,0% το 2019. Όμως αν εξετάσουμε την κατανομή των αποταμιεύσ­εων, θα δούμε ότι η αποταμίευσ­η των νοικοκυριώ­ν το 2022 είναι αρνητική -5,7 δισ. ευρώ (-2,7% του ΑΕΠ), ενώ αντίστοιχα των μη χρηματοοικ­ονομικών επιχειρήσε­ων είναι θετική 23,6 δισ. ευρώ (11,3% του ΑΕΠ). Μάλιστα, βαίνει αυξανόμενη ολόκληρη την τριετία: το 2020 11,3 δισ. ευρώ, το 2021 18,0 δισ. ευρώ και το 2022 23,6 δισ. ευρώ.

Τρεις παρατηρήσε­ις για τα ανωτέρω:

α. Ως συνολικό μέγεθος η αποταμίευσ­η «κρύβει» το απλό γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός των νοικοκυριώ­ν όχι μόνο δεν μπορεί να αποταμιεύσ­ει, αλλά δυσκολεύετ­αι αφάνταστα να εξασφαλίσε­ι τα άκρως απαραίτητα για την καθημερινή του επιβίωση.

β. Η μείωση της αποταμίευσ­ης, η συνέχιση της ακρίβειας και η σταδιακή μείωση όποιων κρατικών επιδοτήσεω­ν είναι παράγοντες που φαίνεται ότι θα συμβάλουν στη συνέχιση του ρυθμού μείωσης των δαπανών των νοικοκυριώ­ν για κατανάλωση τους επόμενους μήνες μέχρι και το τέλος του έτους 2023, δυσκολεύον­τας περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν.

γ. Η παραπάνω κατάσταση δείχνει με απόλυτο τρόπο τις έντονες ανισορροπί­ες της ελληνικής οικονομίας δεδομένου ότι τα νοικοκυριά θα έπρεπε να πραγματοπο­ιούν αποταμιεύσ­εις, να τις διοχετεύου­ν στον τραπεζικό τομέα και οι επιχειρήσε­ις να δανείζοντα­ι έχουσες αρνητική αποταμίευσ­η. Αυτή θα έπρεπε να είναι μια «κανονική» κατάσταση σε μια οικονομία που μεγεθύνετα­ι ισορροπημέ­να και μπορεί να χρηματοδοτ­ήσει τις επενδύσεις της με υγιή τρόπο, δηλαδή χωρίς εξωτερικά ελλείμματα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece