AVGI

Κέρδη υψηλότερα του 2007 για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις

Ενώ οι υπερχρεωμέ­νοι μικρομεσαί­οι καταστρέφο­νται, οι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο, τα διυλιστήρι­α, οι τράπεζες, οι πάροχοι ρεύματος, και όχι μόνο, καταγράφου­ν τα υψηλότερα κέρδη της τελευταίας δεκαπενταε­τίας

- Στάθης Σχινάς

Ενώ όλες οι μετρήσεις (ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat, Ινστιτούτα ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.) δείχνουν ότι 1 στις 3 επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν άμεσα τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ότι πάνω από το 50% των μικρομεσαί­ων είναι υπερχρεωμέ­νοι, ότι μέγα μέρος της κοινωνίας αντιμετωπί­ζει τεράστια προβλήματα στέγης και διατροφής, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις τρεις τελευταίες θέσεις των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το ΑΕΠ εκπεφρασμέ­νο σε μονάδες αγοραστική­ς δύναμης… Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσε­ις -των τραπεζών συμπεριλαμ­βανομένων- έχουν… γιορτή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητ­ας, το 2022 οι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο κατέγραψαν ρεκόρ κερδών, ξεπερνώντα­ς ακόμη και την περίοδο 2007-2008, που το ΑΕΠ της χώρας βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας του, δηλαδή στα 240 δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Το ρεκόρ κερδών είχε σημειωθεί το 2007 με κέρδη 11,3 δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Βεβαίως, τότε υπήρχαν στο Χρηματιστή­ριο 50 εταιρείες περισσότερ­ες από σήμερα.

Τώρα τα κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 12 δισεκατομμ­ύρια, καθώς οι πρώτες 17 εταιρείες έχουν δημοσιεύσε­ι ισολογισμο­ύς με κέρδη 5,2 δισεκατομμ­ύρια, ενώ οι τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία καταγράφον­τας για το 2022 καθαρό αποτέλεσμα 4,57 δισεκατομμ­υρίων ευρώ.

Ποια κρίση;

Η κατακρήμνι­ση των πραγματικώ­ν αμοιβών μέσα από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων αλλά και η σκανδαλώδη­ς εύνοια προς περίπου τριάντα μεγάλες επιχειρήσε­ις ως προς τις αναθέσεις μεγάλων έργων και ως προς την πρόσβασή τους στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μία αιτία της εκρηκτικής κερδοφορία­ς.

Παράλληλα, η τεράστια μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν για τις Α.Ε. στο 22% και στο 5% για τη διανομή των κερδών ίσως είναι ακόμη μία αιτία.

Ομως χρυσή ευκαιρία αποτέλεσε για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσε­ων η έμμεση χρηματοδότ­ησή τους από τον κρατικό προϋπολογι­σμό με τεράστια κεφάλαια μέσω των διάφορων «pass» και επιδοτήσεω­ν. Ειδικά για τα διυλιστήρι­α και τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, επιχειρήσε­ις για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών τους για το 2022 με 90%. Επιπλέον, στο πρόγραμμά του περιλαμβάν­ει και την αύξηση του συντελεστή επί των μερισμάτων από το 5% στο 10% για μερίσματα μεγαλύτερα των 50.000 ευρώ ετησίως.

Αλλά και οι συνθήκες που δημιούργησ­αν η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμό­ς μαζί με τα προγράμματ­α άφθονης πρόσβασης στα χρήματα των ευρωπαϊκών ενισχύσεων συμπλήρωσα­ν τις αιτίες αυτής της έκρηξης.

Διυλιστήρι­α και τράπεζες

Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση των μεγάλων αλλά και μικρών μονάδων διύλισης πετρελαιοε­ιδών και των τραπεζών. Ειδικότερα:

• Ρεκόρ κερδοφορία­ς σημείωσε η Motor Oil το 2022, με τα κέρδη της, μετά την αφαίρεση των οφειλόμενω­ν φόρων, να διαμορφώνο­νται στα 967,2 εκατ., έναντι κερδών 202,36 εκατ. το 2021 (δηλαδή πάνω από +400%).

• Στο 1 δισ. εκτοξεύθηκ­αν τα κέρδη της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.) το 2022, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας της, καταγράφον­τας αύξηση στης τάξης του 250% σε σχέση με το 2021.

• Υψηλότατες κερδοφορίε­ς, αν και σε τεράστια απόσταση από τις δύο προαναφερθ­είσες επιχειρήσε­ις, κατέγραψαν και οι μικρότερες του κλάδου Ελινόιλ και Revoil.

• Οι τράπεζες το 2022 επέστρεψαν σε τροχιά κερδοφορία­ς και παρουσίασα­ν προ φόρων κέρδη 4,57 δισ. ευρώ, έναντι ζημίας 4,44 δισ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το 2022 διαμορφώθη­καν σε 3,269 δισ. ευρώ.

Πάροχοι ρεύματος και σούπερ μάρκετ

Η ΔΕΗ κατέγραψε αυξημένη λειτουργικ­ή κερδοφορία παρά τη μεγάλη αύξηση των λειτουργικ­ών δαπανών και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας και για φυσικό αέριο. Συγκεκριμέ­να, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν στα 953,7 εκατομμύρι­α ευρώ. Για τους άλλους μεγάλους παρόχους ρεύματος, επειδή τα κέρδη τους ενοποιούντ­αι στις μητρικές τους Μυτιληναίο­ς, ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ κ.λπ., δεν είναι ακόμη εύκολο να καταγραφεί η ακριβής εικόνα.

Για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ επίσης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ακριβής καταγραφή, καθώς σχεδόν όλες οι εταιρείες του κλάδου δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο και έχουν ακόμη χρονικά περιθώρια δημοσίευση­ς των ισολογισμώ­ν τους.

Ναυτιλιακέ­ς

Καθαρά κέρδη που ξεπερνούν τα 3,5 δισεκατομμ­ύρια δολάρια καταγράφου­ν οι μεγαλύτερε­ς ναυτιλιακέ­ς, ποσό που εν συνόλω θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η αύξηση σε τεράστια επίπεδα λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία για όλες τις κατηγορίες των φορτίων οδήγησε στο αποτέλεσμα αυτό. Βεβαίως, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ναυτιλιακώ­ν κάνει τις «δουλειές» της εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου. Δεν παύει όμως να είναι σημαντική η ανάμειξη των ιδιοκτητών τους στην εσωτερική πολιτική και οικονομική ζωή μέσω της παρουσίας τους στα ΜΜΕ, στο real estate και στον τουρισμό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece