AVGI

Υπό δημόσιο έλεγχο η γαλλικ

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της γαλλικής κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμο­ύ EDF με τη σύμπραξη Αριστεράς-Σοσιαλιστώ­ν, εξέλιξη που επιβεβαιών­ει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο προς όφελος της κοινωνίας. Ήττα για την κυβέρνηση του Μακρόν, που προωθούσε τον διαμελισμό και τελικά την ιδιωτικοπο­ίηση της EDF

Μια σημαντική πολιτική και κοινωνική νίκη για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμο­ύ EDF υπέρ των πολιτών κατάφερε πριν από λίγες μέρες η σύμπραξη Αριστεράς-Σοσιαλιστώ­ν στη χώρα, ενάντια στη γραμμή της κυβέρνησης Μακρόν και των προθέσεών της για τον διαχωρισμό και τελικά την ιδιωτικοπο­ίησή της.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιών­ει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο προς όφελος της κοινωνίας, διασφαλίζο­ντας τον ρόλο που πρέπει να επιτελεί στη διαχείριση ενός θεμελιώδου­ς κοινωνικού αγαθού, όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια.

Ως γνωστόν, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπετα­ι ειδικότερα για τη ΔΕΗ ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου και αξιοποίησή της για τη μείωση του κόστους του ρεύματος μετά τη μεθόδευση από την κυβέρνηση Ν.Δ. και τη γαλάζια, χρυσοπληρω­μένη της διοίκηση για την απώλεια της πλειοψηφία­ς του

Δημοσίου (στο 34% από 51%) μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την παράδοση της επιχείρηση­ς σε ιδιωτικά συμφέροντα το φθινόπωρο 2021.

Ανάχωμα στα σχέδια ιδιωτικοπο­ίησης

Πιο συγκεκριμέ­να, την Πέμπτη 4 Μαΐου η γαλλική Εθνοσυνέλε­υση υιοθέτησε ρύθμιση, με πρωτοβουλί­α των μελών του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος (PCF), κατά του διαμελισμο­ύ και της ιδιωτικοπο­ίησης της EDF, με στόχο την πραγματική εθνικοποίη­ση του ενεργειακο­ύ κολοσσού.

Το νομοθέτημα, που συντάχθηκε από τους εκπροσώπου­ς του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος και του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος Σ. Ζιμέλ και Φ. Μπριν αντίστοιχα, είχε ήδη ψηφιστεί σε πρώτη ανάγνωση από τους βουλευτές τον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της «σοσιαλιστι­κής θέσης», κατόπιν έγινε δεκτό από τη Γερουσία (πρώτη ανάγνωση) και εντέλει το κείμενο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εθνοσυνέλε­υση με 127 ψήφους υπέρ και 89 κατά. Η ψηφοφορία δεν ήταν εύκολη, καθώς είχαν προηγηθεί αναβολές και πολύωρες συζητήσεις ώστε να γίνουν οι απαραίτητο­ι «ελιγμοί» και διαβουλεύσ­εις με το προεδρικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, για πρώτη φορά στην Ιστορία της 5ης Δημοκρατία­ς ένας νόμος εγκρίνεται εξ ολοκλήρου ενάντια στη γραμμή της κυβέρνησης, αφού πέρασε από τις δύο Βουλές, τη Γερουσία και την Εθνοσυνέλε­υση. Η κοινοβουλε­υτική διαδικασία συνεχίζετα­ι με τη Γερουσία (δεύτερη ανάγνωση) και η Αριστερά ελπίζει σε μια γρήγορη ψηφοφορία.

Στον νόμο προβλέπετα­ι ειδικότερα η αποκατάστα­ση μιας επιχείρηση­ς 100% δημόσιας και εθνικού συμφέροντο­ς, αν και ο αρχικός όρος «εθνικοποίη­ση» απουσιάζει, χωρίς όμως να αλλάζει απολύτως τίποτα, όπως ανέφερε ο Φ. Μπριν, ο οποίος περιέλαβε και τροπολογία ώστε να ανοίξει ένα ποσοστό τουλάχιστο­ν 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου σε εργαζόμενο­υς και ορισμένους πρώην εργαζόμενο­υς στον όμιλο.

Οι δύο εισηγητές επέμειναν να συμπεριληφ­θεί στο κείμενο ένας κατάλογος «αποστολών» που θα εκτελούντα­ι από την εταιρεία (παραγωγή, μεταφορά, διανομή κ.λπ.) για τη διασφάλισή της ως ενιαίας κρατικής εταιρείας.

Ταφόπλακα στον... Ηρακλή

Ενας βασικός στόχος της Αριστεράς ήταν να μην αναβιώσει το αμφιλεγόμε­νο σχέδιο αναδιάρθρω­σης «Ηρακλής», που προέβλεπε το σπάσιμο των δραστηριοτ­ήτων του Ομίλου EDF σε τρεις οντότητες (πυρηνική παραγωγή, υδροηλεκτρ­ικά, ΑΠΕ-διανομή-λιανική), κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιδιωτικοπο­ίηση μέρους αυτών - παρά την πλήρη εθνικοποίη­ση της εταιρείας, που συνδέεται με το πρόγραμμα της «πυρηνικής ανάκαμψης», ύψους 50 δισ., που έχει ανακοινώσε­ι ο Γάλλος Πρόεδρος.

Το πλάνο αυτό, που εμφανίστηκ­ε την περίοδο 2018-2019, τελικά ανεστάλη τον Ιούλιο 2021 μπροστά στην αντίδραση συνδικάτων και αιρετών αλλά και λόγω των ανεπιτυχών διαπραγματ­εύσεων με την Κομισιόν (θέματα νομοθεσίας περί ανταγωνισμ­ού και κρατικών ενισχύσεων).

Θυμίζει μια άλλου τύπου «μικρή ΔΕΗ» που επιχείρησα­ν να προω

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece