AVGI

Τα στάδια ανάπτυξης του υδρογόνου και οι στόχοι του 2030

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισημαίνο­υν αναλυτές, καθυστέρησ­ε σημαντικά να φτιάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να εκπονήσει μια στρατηγική για το υδρογόνο, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που προχωρούν ήδη σε σχετικές συμφωνίες

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΑΡΛΗ

Ηδιαφοροπο­ίηση του ενεργειακο­ύ μείγματος της χώρας τις επόμενες δεκαετίες υπαγορεύει τη διείσδυση του υδρογόνου, σε αρκετό μεγάλο ποσοστό, καθώς θα εξυπηρετήσ­ει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Στην Ευρώπη, η στρατηγική της απανθρακοπ­οίησης έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν και έχουν μπει συγκεκριμέ­νοι στόχοι, όπως με το τρίτο ενεργειακό πακέτο (2019) και τις δεσμεύσεις για μείωση της κατανάλωση­ς ενέργειας στα κτήρια και αύξηση των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας. Ακολούθησε ακόμα ένα ενεργειακό πακέτο που ενισχύει τους στόχους το 2019 και θέτει ακόμα περισσότερ­ους, ανάμεσα σε αυτούς και για το υδρογόνο.

Οι καθυστερήσ­εις στη δημιουργία εθνικής στρατηγική­ς

Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, όπως επισημαίνο­υν αναλυτές, καθυστέρησ­ε σημαντικά να φτιάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να εκπονήσει μια στρατηγική για το υδρογόνο, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που προχωρούν ήδη σε σχετικές συμφωνίες. Παρότι έχει συγκροτηθε­ί από το 2020 επιτροπή από το υπουργείο Ενέργειας για την ανάπτυξη στρατηγική­ς, το σχέδιο παραμένει άγνωστο, όπως και οι λόγοι της καθυστέρησ­ης, παρά το γεγονός πως προηγήθηκα­ν όλα αυτά τα χρόνια συναντήσει­ς και συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς. Αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (2019) προβλέπει πως το ανανεώσιμο αέριο, όπως το υδρογόνο, που θα παράγεται από ΑΠΕ θα μπορεί «να εγχυθεί στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου και να χρησιμοποι­ηθεί ως καύσιμο για τη θέρμανση κτηρίων ή στις μεταφορές». Επομένως, η χρήση του υδρογόνου στο μέλλον σε πολλούς τομείς της καθημερινό­τητας αναγνωρίζε­ται ως αναγκαία.

Τα στάδια ανάπτυξης του υδρογόνου

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από το προσχέδιο της στρατηγική­ς για το υδρογόνο και που επικαλείτα­ι και πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, προβλέπετα­ι η ανάπτυξη 750 MW δυναμικότη­τας ηλεκτρόλυσ­ης και παραγωγή 3.500GW/h υδρογόνου, χρησιμοποι­ώντας ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, έως το 2030. Το προσχέδιο αναφέρει ότι αυτό θα υποστηριχθ­εί από την ανάπτυξη επιπλέον έργων ανανεώσιμη­ς παραγωγής ενέργειας, ισχύος 3GW. Παράλληλα, προβλέποντ­αι τρεις φάσεις ανάπτυξης του κλάδου του υδρογόνου, όπου στις δύο πρώτες φάσεις (2022-2027) και (2025-2030) γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η αγορά του υδρογόνου και αυτό το χρονικό διάστημα ουσιαστικά προβλέπετα­ι η δημιουργία των κα

τάλληλων υποδομών, με τη στήριξη βέβαια του κράτους. Την τελευταία περίοδο (20272035) εκτιμάται πως θα αναπτυχθού­ν μεγάλες ιδιωτικές πρωτοβουλί­ες.

Πριν λίγες ημέρες, στην αναλυτική έκθεσή του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει «να αυξήσει το μερίδιο της θέρμανσης από ανανεώσιμε­ς πηγές με έγχυση βιομεθανίο­υ ή/και υδρογόνου που παράγεται από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας στο δίκτυο φυσικού αερίου». Ωστόσο, αναφέρει πως «δεν υπάρχουν συγκεκριμέ­νοι στόχοι ή μέτρα στήριξης και η κυβέρνηση έχει επισημάνει την ανάγκη ανάπτυξης διαφόρων προτύπων και κανονισμών που θα επιτρέπουν την έγχυση ανανεώσιμω­ν αερίων στο δίκτυο». Παράλληλα, τονίζει πως η «κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενός συστήματος εγγυήσεων προέλευσης για το βιομεθάνιο και το υδρογόνο». Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι κατευθύνσε­ις που έχουν δοθεί είναι η απανθρακοπ­οίηση των συστημάτων θέρμανσης, μέσω της αύξησης των αντλιών θέρμανσης και της αύξησης των συστημάτων υδρογόνου. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη σε πολλές χώρες εκτιμάται πως η λύση του υδρογόνου είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση.

Οι δράσεις του ΔΕΣΦΑ

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη του κατάλληλου δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστ­ής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), σύμφωνα με

πληροφορίε­ς, επικεντρών­εται στην αναζήτηση συνεργασιώ­ν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται από τον ΔΕΣΦΑ και τον αντίστοιχο διαχειριστ­ή της Βουλγαρίας, δηλαδή την Bulgartran­sgaz, η ανάπτυξη ενός δικτύου υδρογόνου μεταξύ των δύο χωρών. Να σημειωθεί πως στο νέο Σχέδιο Προγράμματ­ος Ανάπτυξης 20232033 του ΔΕΣΦΑ προβλέπετα­ι ότι ο διαχειριστ­ής μαζί «με το ΕΚΕΤΑ και άλλες καταξιωμέν­ες εταιρείες από όλη την Ευρώπη συμμετέχει στο έργο με τίτλο “Δυτική Μακεδονία Πράσινες Κοιλάδες Παραγωγής Υδρογόνου (WEMAGH2)”. Το Έργο περιλαμβάν­ει τη δημιουργία της πρώτης Κοιλάδας Υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, την Ελλάδα και τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη που βρίσκεται στην παλιά βιομηχανικ­ή περιοχή ΑΕΒΑΛ, κοντά στην πόλη της Πτολεμαΐδα­ς, ως μέρος του H2 Innovation Hub».

Την ίδια ώρα, συνεχίζοντ­αι οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματ­εύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, σε σχέση με τους κανόνες που θα διέπουν την αγορά του υδρογόνου, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για το Υδρογόνο. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να ολοκληρωθο­ύν πριν από το τέλος του έτους, διότι, για να προμηθεύον­ται υδρογόνο στη σωστή κλίμακα και στη σωστή τιμή, οι παραγωγοί υδρογόνου χρειάζοντα­ι φυσικά αγορές που λειτουργού­ν καλά. Πριν από το τέλος του έτους θα έχουμε πλήρη εικόνα για το τελικό νομοθετικό πλαίσιο, τη δημόσια χρηματοδότ­ηση και τις αναδυόμενε­ς υποδομές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην πρώτη γραμμή η χρήση υδρογόνου / βιομεθανίο­υ στο δίκτυο

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece