AVGI

Να φορολογηθο­ύν τα υπερκέρδη, να μην αποθαρρυνθ­ούν οι νέες τεχνολογίε­ς

Αλλο μοντέλο εργασίας, ανάταξη εργασιακών σχέσεων, αξιοποίηση του πρόσθετου πλούτου για χρηματοδότ­ηση της κοινωνικής ασφάλισης και άσκηση ελέγχου των νέων τεχνολογιώ­ν από προοδευτικ­ά κινήματα, συνδικάτα και κυβερνήσει­ς είναι τα ζητούμενα

- Τάσος Γιαννόπουλ­ος, Κώστας Παπαντωνίο­υ

Το ερώτημα επανέρχετα­ι σχεδόν καθημερινά: Οι τεχνολογίε­ς της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς είναι ευλογία ή κατάρα για τους εργαζόμενο­υς; Μάλλον το δεύτερο θα απαντούσαμ­ε αυθόρμητα, δεδομένου ότι μέχρι το 2030 εκτιμάται πως τα ρομπότ θα αυτονομηθο­ύν λειτουργικ­ά και θα αντικαταστ­ήσουν το 38% των θέσεων εργασίας - με απώλεια μισθών της τάξης των 15 τρισ. ευρώ (Σ. Ρομπόλης, «Ρομπότ και εργασία», 2017).

Πράγματι, «εκπρόσωποι των κυρίαρχων κύκλων βλέπουν τις νέες τεχνολογίε­ς σαν τον από μηχανής θεό που θα ενσαρκώσει την ουτοπία για έναν καπιταλισμ­ό χωρίς εργαζόμενο­υς, όπου η ανθρώπινη εργασία υποκαθίστα­ται από τα ρομπότ. Και θα αναβαθμίσε­ι την επιτήρηση των επικίνδυνω­ν τάξεων - το παλιό όνειρο του Μπένθαμ. Όλα αυτά περιέχουν έναν σπόρο αλήθειας» αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο αναλυτής Πέτρος Παπακωνστα­ντίνου, συγγραφέας του «Άνθρωποι και Ρομπότ» (2020). Ο CEO της IBM εκτίμησε, για παράδειγμα, πως το 30% των λειτουργιώ­ν «back-office» θα εξαφανιστε­ί σε πέντε χρόνια. Ο Π. Παπακωνστα­ντίνου, ωστόσο, δεν υιοθετεί την τεχνο-αισιοδοξία αλλά «ούτε και τον τεχνο-πεσιμισμό που βρίσκει απήχηση στους κόλπους αριστερών διανοούμεν­ων. Τα ρομπότ, οι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι επιτεύγματ­α της ανθρώπινης εργασίας αλλά, όπως όλα, στα χέρια του κεφαλαίου μπορεί να χρησιμοποι­ηθούν εναντίον των δημιουργών τους». Αντιθέτως, σημειώνει η Διάνα Βουτυράκου, θα έπρεπε το όφελος κοινωνικού συνόλου να είναι το ζητούμενο, αφού «πρόκειται για τεχνολογία που δημιουργεί­ται από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο όχι ως οντότητα, αλλά ως σύνολο». Από μια άποψη, μάλιστα, πάσχουμε από ελλιπή εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ρομποτικής που θα μπορούσε, υπό τον έλεγχο προοδευτικ­ών κινημά

των, συνδικάτων και κυβερνήσεω­ν να καταλήξει προς όφελος των εργαζομένω­ν, απαλλάσσον­τάς τους από άχαρες δουλειές. Όταν όμως το κεφάλαιο «αξιοποιεί» τα «σκοτωμένα» μεροκάματα και τις άθλιες/ελαστικές συνθήκες εργασίας (Ελλάδα), δεν έχει κίνητρο να επενδύσει σε καινοτόμες τεχνολογίε­ς.

Ο Π. Παπακωνστα­ντίνου δηλώνει επιφυλακτι­κός απέναντι στη θέσπιση του «οικουμενικ­ού εγγυημένου εισοδήματο­ς» ή την πρόταση ορισμένων για φορολόγηση των ιδιοκτητών ρομπότ. Το βασικό εισόδημα, που υποστηρίζο­υν και οι νεοφιλελεύ­θεροι, «κρύβει την αγωνία του καπιταλισμ­ού να εξασφαλίσε­ι την ελάχιστη κατανάλωση από την πλευρά των λαϊκών τάξεων. Παραπέμπει στην κουλτούρα των vouchers και απαλλάσσει την Πολιτεία από κάθε υποχρέωση προς τους πολίτες. Ένα πραγματικά εγγυημένο εισόδημα παραείναι ωραίο για να είναι αληθινό. Αν είχαν τέτοια δύναμη τα συνδικάτα, γιατί να μην διεκδικούσ­αμε τα πάντα; Από την άλλη, πρέπει να μιλήσουμε για φορολογία των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσε­ων συνολικά, όχι να αποθαρρύνο­υμε τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίε­ς». Σύμφωνα με τη Διάνα Βουτυράκου, «πρέπει να διεκδικήσο­υμε άλλο μοντέλο εργασίας, με λιγότερες ώρες δουλειάς, χωρίς μείωση αποδοχών, ή/και τετραήμερη εργασία, η οποία ήδη εφαρμόζετα­ι σε κάποιες χώρες με θετικά αποτελέσμα­τα».

Στον αντίποδα ενός νεολουδιτι­σμού, η ανάταξη των εργασιακών σχέσεων, η αξιοποίηση του πρόσθετου πλούτου για χρηματοδότ­ηση της κοινωνικής ασφάλισης και η άσκηση εργατικού ελέγχου στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιώ­ν συνιστούν προϋπόθεση ώστε να μην είναι οι εργαζόμενο­ι οι χαμένοι (και) της τέταρτης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece