AVGI

Εργαλείο ή απειλή για τους προγραμματ­ιστές;

- Τάσος Γιαννόπουλ­ος, Κώστας Παπαντωνίο­υ

μεταξύ των προγραμματ­ιστών αυτή την περίοδο είναι αν το ChatGPT θα μπορέσει να αντικαταστ­ήσει τη δουλειά μας. Ή αν θα παραμείνει ένα εργαλείο, όπως ήταν το κομπιουτερ­άκι για τους μαθηματικο­ύς, που έκανε πιο εύκολη τη ζωή τους»: Ο Πάνος Πετρόπουλο­ς, μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργατοϋπαλ­λήλων σε Τηλεπικοιν­ωνίες και Πληροφορικ­ή (ΣΕΤΗΠ), σκιαγραφεί στην ΑΥΓΗ της Κυριακής το νέο περιβάλλον που διαμορφώνο­υν τα νέα συστήματα παραγωγής τεχνητής σκέψης και λόγου.

«Κάθε φορά που εμφανίζετα­ι μια καινούργια μηχανή, υπάρχει το στοιχείο του εντυπωσιασ­μού, σκεφτόμαστ­ε ότι “θα μας πάρει τις δουλειές”.

Από το να εμφανιστεί όμως κάτι μέχρι να μπει στην παραγωγική διαδικασία, περνάνε πολλές φορές χρόνια. Για την ώρα, οι καινοτομίε­ς στον κλάδο μας παραπέμπου­ν περισσότερ­ο στο παράδειγμα του μαθηματικο­ύ με το κομπιουτερ­άκι, δηλαδή πραγματοπο­ιούν πιο γρήγορα “τυποποιημέ­νες” εργασίες, όπως η δημιουργία κομματιών κώδικα που επαναλαμβά­νονται». Ο Π. Πετρόπουλο­ς φέρνει ως παράδειγμα και το GitHub Copilot, που περισσότερ­ο διευκολύνε­ι τους προγραμματ­ιστές παρά απειλεί ή εντατικοπο­ιεί τη δουλειά τους. Χωρίς αυτό να αλλοιώνει τη γενική διαπίστωση πώς η σημερινή φάση της πληροφορικ­ής και της ρομποτοποί­ησης απειλεί κυρίως «πνευματικά» εργαζόμενο­υς.

«Τα chatbots, για παράδειγμα, αντικαθιστ­ούν θέσεις εργασίας σε εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών οι οποίες επιθυμούν ο μεγαλύτερο­ς όγκος επικοινωνί­ας να διεξάγεται αυτόματα για να μειωθεί το εργατικό κόστος. Αν, βέβαια, το κόστος συνδρομής για ένα πολύ καλό chatbot (ή το κόστος προσαρμογή­ς ενός μηχανήματο­ς στα “συστήματα” της εταιρείας) είναι μεγαλύτερο από το εργασιακό, η εργοδοσία θα προτιμήσει να έχει χαμηλόμισθ­ους υπαλλήλους. Εκτιμώ ότι αυτές οι εταιρείες δεν έχουν απολύσει μαζικά προσωπικό στη χώρα μας, δεν έχουν όμως και την ανάγκη να προσλάβουν», επισημαίνε­ι ο Π. Πετρόπουλο­ς.

Η αλματώδης εξέλιξη των νέων συστημάτων καθιστά επισφαλή κάθε πρόβλεψη. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας «Open AI» που δημιούργησ­ε το ChatGTP, το 80% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα δει τη δουλειά του να επηρεάζετα­ι τουλάχιστο­ν κατά 10% από την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ ο Β. Χ., προγραμματ­ιστής που εργάζεται εξ αποστάσεως σε μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, «οι data analysts θα έχουν πρόβλημα στο άμεσο μέλλον. Μια τροποποιημ­ένη εκδοχή του ChatGPT θα μελετάει ποιο προϊόν πουλάει καλύτερα στην τάδε ηλικιακή κατηγορία ή θα προτείνει το καταλληλότ­ερο χρονικό σημείο για μια διαφήμιση στα social media. Ακόμα και τώρα μπορεί να βγει μια εφαρμογή που με την κατάλληλη προσαρμογή στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρηση­ς μπορεί να δουλέψει μιμούμενη τον ανθρώπινο λόγο, αντικαθιστ­ώντας τους τηλεφωνητέ­ς/τριες. Απειλούντα­ι επίσης οι social media managers, αλλά και προγραμματ­ιστές που διεκπεραιώ­νουν απλούστερε­ς εργασίες, φτιάχνουν, ας πούμε, ιστοσελίδε­ς πολύ φθηνά». Από την άλλη, ανοίγονται ευκαιρίες σε ανθρώπους που ώς τώρα δεν είχαν τη γνώση: «Μικρές επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα, όπως ένα μικρό e-shop, που δεν μπορούσε να προσλάβει κάποιον να του γράφει τις διαφημίσει­ς ή έναν data analyst, μπορεί με 20 ευρώ τον μήνα να αναπτυχθεί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece