AVGI

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον χώρο των Μέσων και τη δημοσιογρα­φία

Εξυγίανση του πλαισίου λειτουργία­ς των ΜΜΕ, ενίσχυση των επιχειρήσε­ων, θωράκιση της δημοσιογρα­φίας. Τα Μέσα ενημέρωσης να λειτουργού­ν με διαφάνεια και λογοδοσία και όχι με «λίστες Πέτσα» και θολή κρατική χρηματοδότ­ηση

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Δικαιοσύνη Παντού σημαίνει δικαιοσύνη και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε μια περίοδο που η χώρα κατρακυλάε­ι συνεχώς, σε όλες τις διεθνείς έρευνες για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, και η τελευταία θέση της χώρας στον πάτο της Ευρώπης έχει εδραιωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται να λάβει άμεσα μέτρα που θα δρομολογήσ­ουν την αναστροφή της καταστροφι­κής αυτής πορείας για τη δημοκρατία στη χώρα.

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτ­ική: Δολοφονία δημοσιογρά­φου που παραμένει ανεξιχνίασ­τη. Παρακολουθ­ήσεις δημοσιογρά­φων. Διώξεις και στοχοποίησ­η μέσων και όσων ασκούν ερευνητική δημοσιογρα­φία. Εκδικητικέ­ς αγωγές φίμωσης και εκφοβισμού (SLAPPs) εναντίον δημοσιογρά­φων και ΜΜΕ. Ασφυκτικός έλεγχος των δημοσίων ΜΜΕ. Βία, καταστολή και επισφάλεια εναντίον των δημοσιογρά­φων, «δώρα» και «λίστες Πέτσα» σε μιντιάρχες.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η φωνή των πολιτών να ακούγεται και όχι να αποσιωπάτα­ι. Οι εργαζόμενο­ι στα ΜΜΕ να ασκούν έλεγχο στην εκάστοτε εξουσία και όχι να λογοκρίνον­ται και να στοχοποιού­νται από την εξουσία όταν κάνουν τη δουλειά τους. Τα μέσα ενημέρωσης να λειτουργού­ν με διαφάνεια και λογοδοσία και όχι με «λίστες Πέτσα» και θολή κρατική χρηματοδότ­ηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται για την εξυγίανση του πλαισίου λειτουργία­ς

των ΜΜΕ. Με τρία άμεσα μέτρα, τα οποία περιλαμβάν­ονται στο πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών διακυβέρνη­σης:

• Ελεγχος για τη νομιμότητα των δανείων που έλαβαν τα ΜΜΕ

• Καταβολή των ποσών των δόσεων που έχουν ανασταλεί και αφορούν τις άδειες λειτουργία­ς τους

• Επανεκκίνη­ση των εκκρεμών διαδικασιώ­ν αδειοδότησ­ης των περιφερεια­κών ΜΜΕ.

Εκτός από τα άμεσα μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. δεσμεύεται και για σειρά άλλων μέτρων που έχουν σχέση με ρυθμιστικο­ύς κανόνες στο πεδίο των ΜΜΕ, έτσι ώστε η ανομία να περιοριστε­ί και η δημοσιογρα­φία να θωρακιστεί, αλλά και με τη στήριξη των μέσων, που έχουν πληγεί από τις αλλεπάλληλ­ες κρίσεις και τις νέες τεχνολογίε­ς.

• Στήριξη των επιχειρήσε­ων ενημέρωσης, με διαφάνεια και ισονομία, για τη βιωσιμότητ­α, τον εκσυγχρονι­σμό και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό τους.

• Θέσπιση μέτρων θεσμικής θωράκισης του δημοσιογρα­φικού λειτουργήμ­ατος και αντιμετώπι­σης φαινομένων fake news και παράλληλη προστασία των δημοσιογρά­φων και όλων των εργαζομένω­ν στο σύνολο των ΜΜΕ, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

• Πραγματικά μέτρα στήριξης των περιφερεια­κών και τοπικών ΜΜΕ και αυστηρή τήρηση του 30% της διαφημιστι­κής δαπάνης των φορέων του Δημοσίου προς τα περιφερεια­κά ΜΜΕ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece