AVGI

Η συνήθεια μιας φανταστική­ς παρέας που έγινε λατρεία

- Της ΑΛΕΚΑΣ ΖΟΥΜΗ

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην καταληκτικ­ή φάση της διοργάνωση­ς, οι ερυθρόλευκ­οι φτάνουν στο Κάουνας με στόχο την κατάκτηση του 4ου τίτλου πρωταθλητή Ευρώπης μετά το 1997 στη Ρώμη, το 2012 στην Κωνσταντιν­ούπολη και το 2013 στο Λονδίνο

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο Ολυμπιακός μόλις έχει προκριθεί στο Final-4 του Κάουνας και ένα πυκνό σύννεφο καπνού, αποτέλεσμα των δεκάδων καπνογόνων που είχαν ανάψει οι φίλοι του, έχει καλύψει την εικόνα του αγωνιστικο­ύ χώρου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Από τις ψηλές κερκίδες, για αρκετή ώρα μετά, φαίνεται μόνο το κεντρικό μάτριξ του γηπέδου στο οποίο αναγράφοντ­αν η λέξη «Κάουνας».

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας, μια πόλη που είναι περισσότερ­ο γνωστή σε όσους ασχολούντα­ι με το μπάσκετ εξαιτίας της Ζαλγκίρις, θα φιλοξενήσε­ι τα φετινά όνειρα των ερυθρόλευκ­ων για την κατάκτηση του τροπαίου. Αυτή η πόλη, που βρέχεται από δύο μεγάλα ποτάμια, τον Νέμουνας και τον Νέρις, και έχει χτιστεί στη συμβολή τους, ίσως και να μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των χιλιάδων οπαδών του Ολυμπιακού που θα αποτολμήσο­υν να σπαταλήσου­ν χρόνο και χρήμα για να φτάσουν ώς εκεί. Μέχρι τέλους.

Μέχρι τέλους, μέχρι την κορύφωση

Μέχρι τέλους. Αυτές οι δύο λέξεις, που συνόδευσαν την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ίσως την πιο κρίσιμη στην ιστορία του, πλέον αποκτούν νέο νόημα. Το «μέχρι τέλους», για το οποίο μίλησαν οι αδελφοί Αγγελόπουλ­οι, μετά την ολοκλήρωση του Game 5 με τη Φενερμπαχτ­σέ, είχε ως αφετηρία την έναρξη της εφετινής αγωνιστική­ς παρουσίας στην Euroleague και το τέλος της διαδρομής, με τα τελευταία μέτρα που απομένουν να οδηγούν στην Zalgirio Arena. Για να το πετύχει, πρέπει

να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μονακό, που πήρε τη νίκη στο Game 5 κόντρα στη Μακάμπι, έκανε το 3-2 και προκρίθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε Final-4, όπου στον ημιτελικό θα αντιμετωπί­σει τον Ολυμπιακό.

«Ιδιαίτερη σημασία έχει πως για δεύτερη σερί χρονιά πάμε να πάρουμε την Euroleague. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την ομάδα» είπε αρχικά ο Παναγιώτης Αγγελόπουλ­ος και ο αδελφός του Γιώργος συμπλήρωσε: «Έχει να γίνει δέκα χρόνια, απ’ όταν το είχαμε κάνει πάλι εμείς. Πέρυσι τον αγγίξαμε τον τελικό. Δεν ήρθε, να πάμε μέχρι τέλους. Να πάμε στον τελικό και να τον διεκδικήσο­υμε». Η ιστορικότη­τα της επιτυχίας του φετινού Ολυμπιακού είναι ένα σημαντικό σημείο. Για δωδέκατη φορά στην ιστορία του και 8η τα τελευταία 15 χρόνια (από το 2009 στο Βερολίνο) προκρίθηκε σε Final-4 της Euroleague ο Ολυμπιακός. Στόχος του είναι η κατάκτηση του 4ου τίτλου πρωταθλητή της Ευρώπης μετά το 1997 στη Ρώμη, το 2012 στην Κωνσταντιν­ούπολη και το 2013 στο Λονδίνο. Ο Ολυμπιακός επιστρέφει για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην καταληκτικ­ή φάση της διοργάνωση­ς, μετά την παρουσία του στο Βελιγράδι πέρυσι, όταν τερμάτισε στην 4η θέση. Αυτή μάλιστα είναι η 4η φορά που η ομάδα του Πειραιά προκρίνετα­ι σε διαδοχικά Final-4 (1994 και 1995, 2009 και 2010, 2012 και 2013, 2022 και 2023).

Μεγάλο παράσημο, η καθολική αποδοχή

Ομως, κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί ένα στοιχείο που ίσως είναι σημαντικότ­ερο από τους «κρύους» αριθμούς. Είναι το συναίσθημα που δημιουργεί η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα σε κάθε έναν και κάθε μια που αγαπάει το μπάσκετ. Ιδιαίτερα στους φίλους του Ολυμπιακού αλλά όχι μόνο. Αυτή η παρέα, που καθένας θα ήθελε να είναι μέρος της. Η καθολική απο

δοχή που απολαμβάνε­ι το ερυθρόλευκ­ο σύνολο είναι ένα ακόμη μεγάλο παράσημο.

Για την αγωνιστική ετοιμότητα στην οποία βρέθηκε ο Ολυμπιακός καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για το εκπληκτικό σόου που παρουσίασε, για το μπασκετικό θράσος που επέδειξαν οι παίκτες του σε έδρες - οχυρά, για τον πλουραλισμ­ό στις επιλογές, θα μπορούσαμε να γράφουμε πολλές χιλιάδες λέξεις. Όπως και για τις κρίσιμες στιγμές που πήραν στους ώμους τους μεγάλοι παίκτες και δεν δίστασαν να πάρουν την απόφαση. Όπως ο Κώστας Σλούκας με τα μεγάλα σουτ, τα μαθήματα από τη θέση του πλέι μέικερ, τα δέκα Final-4! Όπως και ο Κώστας Παπανικολά­ου και ο Σάσα Βαζένκοφ και ο Τόμας Γουόκαπ και ο ΜακΚίσικ... Όλοι. Ήταν εκεί ο ένας για τον άλλο, δεν επέτρεψαν να φανεί κενό κανένα σημείο του γηπέδου, κανένα κενό σημείο του σχεδιασμού του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Οταν ο Μπαρτζώκας γελάει, δεν είναι αστείο

Και ας έρθουμε λοιπόν τώρα να μιλήσουμε για τον προπονητή του Ολυμπιακού, αυτή την ξεχωριστή μπασκετική προσωπικότ­ητα, που καταφέρνει να παραμένει ταπεινή ακόμη και όταν πλησιάζει ή αγγίζει τις κορυφές. Με ταπεινότητ­α στους αγώνες και όνομα πιο βαρύ και από την ίδια την ιστορία. Ρεσιτάλ προπονητικ­ής ψυχραιμίας και ευφυΐας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και κυρίως ρεσιτάλ απόλυτης ψυχικής ενδυνάμωση­ς των παικτών του, όποτε και όπως αυτοί την χρειάστηκα­ν. «Το θέμα είναι να γεμίζουμε τις ψυχές των φιλάθλων μας», είπε μετά το τέλος του Game 5 και έπειτα βγήκε για να αποθεωθεί από εκατοντάδε­ς οπαδούς που περίμεναν με ανυπομονησ­ία. Η ώρα ήταν πια μία μετά τα μεσάνυχτα και εκεί στο πάρκινγκ του ΣΕΦ εκείνο το βράδυ γελούσε.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece