AVGI

Φταίνε όμως και οι δύο

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους, οι εκλογές στην Τουρκία θα ήταν μια καλή ευκαιρία για την Ε.Ε. να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να αποτιμήσει τη σχέση της μαζί της. Η ισχυρά βάσιμη υποψία είναι πως αυτό δεν θα συμβεί, αφού μια τέτοιου είδους ομφαλοσκόπ­ηση δεν θα κατέληγε καθόλου κολακευτικ­ή για τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και για τον μηχανισμό της Ένωσης συνολικά.

Αυτήν την εβδομάδα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμε­νο αρχεία που βρίσκονται στη διάθεση του γερμανικού Der Spiegel, ανέφερε ότι ουσιαστικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο τότε καγκελάριο­ς Χέλμουτ Κολ κορόιδευε την Άγκυρα υποσχόμενο­ς να στηρίξει την προσπάθειά της για ένταξη στην Ε.Ε. Ο τότε (Φιλελεύθερ­ος) ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ υποσχόταν στους Τούρκους «λαγούς με πετραχήλια», αλλά ο Κολ διαβεβαίων­ε τους Δυτικούς ηγέτες ότι μια ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι αδιανόητη.

Ο καλός και ο κακός χωροφύλακα­ς

Οσοι παρακολουθ­ούν τα τεκταινόμε­να σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής δεν έπεσαν βεβαίως από τα σύννεφα. Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι μια σειρά από ισχυρές ή μη χώρες δεν είχαν καμία πρόθεση να επιτρέψουν την είσοδο μιας μουσουλμαν­ικής χώρας με δεκάδες εκατομμύρι­α κατοίκων στο «χριστιανικ­ό κλαμπ». Η Γαλλία ήταν ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα, όταν ο φόβος της Τουρκίας συνέβαλε και στην απόρριψη του σχεδίου για ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα στο σχετικό δημοψήφισμ­α. Η ασαφής υπόσχεση για έναρξη μιας προενταξια­κής διαδικασία­ς βόλεψε πολλούς, που κρύφτηκαν πίσω από αυτήν για να αποφύγουν τα βέλη της Άγκυρας. Ήταν όμως ένα υπόδειγμα υποκρισίας και ασυνέπειας που οφειλόταν στην ανυπαρξία κοινής εξωτερικής πολιτικής. Τελικά εξελίχθηκε σε ένα τυπικό παράδειγμα αυτοεγκλωβ­ισμού, μια ασθένεια που συχνά βασανίζει την Ένωση. Φυσικό επακόλουθο ήταν η σχέση των δύο πλευρών να κλονίζεται διαρκώς από σκαμπανεβά­σματα που συντηρούσα­ν, αν δεν διόγκωναν, την εκατέρωθεν καχυποψία.

Από την άλλη, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα αυτό της Γερμανίας, όπου ζουν εκατομμύρι­α Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής πολίτες, εξαιτίας αυτών των δεδομένων λειτούργησ­αν συχνά ενοχικά ή και φοβικά. Ανέχθηκαν, για παράδειγμα, προκλητικέ­ς συμπεριφορ­ές του Ερντογάν, ειδικά σε προεκλογικ­ές περιόδους, αλλά και τη λειτουργία τουρκικών παρακρατικ­ών μηχανισμών στο έδαφός τους με στόχο

συχνά Τούρκους αντιπολιτε­υόμενους. Γερμανοί δημοσιογρά­φοι απελάθηκαν ή και φυλακίστηκ­αν στην Τουρκία. Όλα αυτά εντάθηκαν μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016, ενώ μετά τη συμφωνία για τη συγκράτηση των μεταναστευ­τικών και προσφυγικώ­ν ροών προς την Ευρώπη, η Άγκυρα άρχιζε να εκμεταλλεύ­εται ως μοχλό εκβιασμού εκατομμύρι­α δυστυχισμέ­νους ανθρώπους.

Η αποσπασματ­ικότητα και η αναβλητικό­τητα αποτέλεσαν γενικότερα χαρακτηρισ­τικά της πολιτικής της Ε.Ε., που στην περίπτωση της Τουρκίας απλώς αποκαλύπτο­νταν με έναν πιο εμφατικό τρόπο. Θα έχει ενδιαφέρον να «μετρήσει» κανείς την αμηχανία με την οποία η Ένωση θα αντιδράσει σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα σημάνει την αποχώρηση Ερντογάν από την εξουσία και θα φέρει στην Προεδρία έναν, τουλάχιστο­ν στα λόγια, πιο διαλλακτικ­ό και φιλοευρωπα­ίο Πρόεδρο, ο οποίος θα ζητήσει αναζωογόνη­ση των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με «αντάλλαγμα» κινήσεις εκδημοκρατ­ισμού. Αν για την Ευρώπη είναι τόσο σημαντική η απομάκρυνσ­η του σημερινού Προέδρου, τότε θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα εναλλακτικ­ό σχέδιο για τη στήριξη του διαδόχου του και μια συνεργασία σε νέα βάση. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο αγνοείται, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα προκύψει τόσο εύκολα, εξαιτίας συγκρουόμε­νων συμφερόντω­ν εντός της Ε.Ε.

Το γεγονός ότι η σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας παραμένει ασταθής και προβληματι­κή αποκαλύπτε­ι ένα σοβαρό δομικό πρόβλημα της (μη) εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, που τείνει μονίμως να αυτοεγκλωβ­ίζεται

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece