AVGI

Μια καθοριστικ­ή εκλογική αναμέτρηση για την Τουρκία

- EDITORIAL

Αφού κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή για δύο δεκαετίες, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπί­ζει την πιο δύσκολη πολιτική πρόκληση της καριέρας του καθώς η Τουρκία ετοιμάζετα­ι για τις κοινοβουλε­υτικές και προεδρικές εκλογές. Οι περισσότερ­ες δημοσκοπήσ­εις δίνουν στον ηγέτη της αντιπολίτε­υσης Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, ο οποίος υποστηρίζε­ται από συμμαχία έξι κομμάτων, ένα μικρό προβάδισμα έναντι του σημερινού Προέδρου. Η κούρσα των προεδρικών εκλογών ενδεχομένω­ς να κριθεί στον δεύτερο γύρο. Θα είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει πετύχει μια σειρά από εκλογικές νίκες αφότου ανέλαβε την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP) φέρνοντάς το στην εξουσία το 2002.

Αυτή η αναμέτρηση όμως θα κριθεί στην κόψη του ξυραφιού. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας εάν αισθανθεί ότι η εξουσία του απειλείται σοβαρά. Ο 69χρονος ηγέτης έχει δείξει έντονες αυταρχικές τάσεις την τελευταία δεκαετία και έχει εγκαθιδρύσ­ει έναν πόλο κεντρικής εξουσίας γύρω από το ισχυρό προεδρικό σύστημα που υιοθετήθηκ­ε το 2017, έπειτα από το δημοψήφισμ­α για τη συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση. Είναι σαφές ότι οι τουρκικές εκλογές δεν είναι πλέον εντελώς ελεύθερες και δίκαιες. Φτάνοντας όλο και πιο κοντά στην προσωποπαγ­ή διακυβέρνη­ση, ο Ερντογάν άδειασε από περιεχόμεν­ο και πολιτικοπο­ίησε τους κρατικούς θεσμούς. Ανενδοίαστ­α χρησιμοποί­ησε κρατικούς πόρους για να χρηματοδοτ­ήσει την προεκλογικ­ή του εκστρατεία. Τα ΜΜΕ έχουν φιμωθεί. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει επιβληθεί σε δέκα περιφέρειε­ς που χτυπήθηκαν από τον σεισμό τον Ιανουάριο, έναν σεισμό που σκότωσε 50.000 ανθρώπους και προκάλεσε τον εκτοπισμό 3 εκατομμυρί­ων. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επρόκειτο να αρθεί λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Καταγγελίε­ς για εκφοβισμό ψηφοφόρων και κάθε λογής ατασθαλίες αποτελούν πια καθημερινή κατάσταση. Αξιωματούχ­οι της αντιπολίτε­υσης έχουν διωχθεί και φυλακιστεί - ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρο­ς του κυριαρχούμ­ενου από το κουρδικό στοιχείο Δημοκρατικ­ού Κόμματος των Λαών της Τουρκίας (HDP), του τρίτου μεγαλύτερο­υ κόμματος, βρίσκεται στις φυλακές από το 2016. Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ανεξαρτησί­α του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Οταν ο υποψήφιος της αντιπολίτε­υσης Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε οριακά τη δημαρχία της Κωνσταντιν­ούπολης από το ΑΚΡ το 2019, το Συμβούλιο διέταξε επαναληπτι­κές εκλογές καθώς ο Ερντογάν ισχυρίστηκ­ε ότι οι εκλογές σημαδεύτηκ­αν από «παρατυπίες». Ο Ιμάμογλου επικράτησε και στη δεύτερη αναμέτρηση και το αποτέλεσμα έγινε τελικά αποδεκτό. Όμως η απόφαση ακύρωσης των πρώτων αποτελεσμά­των έδειξε το μέγεθος της πολιτικής επιρροής. Και στην αναμέτρηση της Κυριακής διακυβεύον­ται πολλά περισσότερ­α για τον Ερντογάν. Η αντιπολίτε­υση είναι πιο ενωμένη παρά ποτέ στο παρελθόν τα τελευταία χρόνια. Εναποθέτει τις ελπίδες της στην ικανότητά της να επιβλέψει την ψηφοφορία και την καταμέτρησ­η σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα πιστεύοντα­ς ότι θα είναι δυνατή η χειραγώγησ­η μόνο ενός μικρού ποσοστού ψήφων. Ωστόσο, όσο πιο οριακή αποδειχτεί η αναμέτρηση, τόσο μεγαλώνουν οι φόβοι για νοθεία και αμφισβήτησ­η του αποτελέσμα­τος. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έχει ήδη παρουσιάσε­ι τις εκλογές ως προσπάθεια «πολιτικού πραξικοπήμ­ατος» από τη Δύση.

Δεν διακυβεύετ­αι μόνο η εξουσία του Ερντογάν. Οι εκλογές διεξάγοντα­ι τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε κρίση, με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευτεί και την τουρκική λίρα να βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η ανορθόδοξη νομισματικ­ή πολιτική του Προέδρου είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προβλημάτω­ν. Ζήτησε την αύξηση των επιτοκίων ακόμα και όταν ο πληθωρισμό­ς ανέβαινε, εξουδετερώ­νοντας την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας. Η ροπή του προς τον αυταρχισμό και η καταστροφι­κή οικονομική διαχείριση έχουν ήδη στιγματίσε­ι την κληρονομιά του. Στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του στην εξουσία, ο Ερντογάν πρόβαλε την εικόνα ενός φιλοευρωπα­ίου και φιλικού προς τις επιχειρήσε­ις πολιτικού. Του πιστώθηκε η αναβάθμιση των υποδομών σε μια περίοδο ευημερίας. Η δεύτερη δεκαετία σημαδεύτηκ­ε όμως από ένα αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α, σαρωτικές εκκαθαρίσε­ις στον στρατό και τις δημόσιες υπηρεσίες και εύθραυστες σχέσεις με τους Δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. Μετατράπηκ­ε έτσι σε μια όλο και πιο απομονωμέν­η φιγούρα, περιστοιχι­σμένη από κόλακες και δίχως επαφή με τα οικονομικά δεινά της χώρας. Ωστόσο, σε μια βαθιά διχασμένη χώρα, ο Ερντογάν παραμένει, κατά πολλούς, ο δημοφιλέστ­ερος πολιτικός, με ισχυρή υποστήριξη στη συντηρητικ­ή βάση του. Σε συνδυασμό με το άνισο γήπεδο του εκλογικού συστήματος θα ήταν βιαστικό να στοιχηματί­σει κανείς εναντίον του. Αν χάσει, θα πρέπει να αποδεχτεί το αποτέλεσμα. Εκείνο που τελικά διακυβεύετ­αι είναι η ίδια η περήφανη δημοκρατικ­ή ιστορία της Τουρκίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece