AVGI

«Πρέπει να φύγει»

Η έκφραση «ούτε λεφτά ούτε δημοκρατία» συμπυκνώνε­ι τα αισθήματα των Τούρκων, που σπρώχνουν τον Ερντογάν προς την εκλογική ήττα μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνη­σης

- Της ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΒΟΥΛΒΟΥΛΗ*

Οι τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές μετά από αυτές του 2002 κι αυτό γιατί είναι οι πρώτες εκλογές μετά τις οποίες, καθώς φαίνεται, θα γίνει αλλαγή σκυτάλης για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια διακυβέρνη­σης του Κόμματος της Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP).

Αυτά τα 21 χρόνια η χώρα έζησε πολύ μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικέ­ς αλλαγές.

Αρχικά, η υπερψήφιση, το 2002, ενός ανοιχτά ισλαμικού κόμματος από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος αποτέλεσε ορόσημο για μια χώρα για την οποία το κοσμικό κράτος ήταν θεμέλιος λίθος του εθνικού αφηγήματος από την αρχή της ίδρυσης του τουρκικού κράτους, το 1923. Η εκλογή της πρώτης κυβέρνησης Ερντογάν ήταν η πρώτη μαζική αμφισβήτησ­η αυτού του αφηγήματος από το εκλογικό σώμα. Για πρώτη φορά μετά το 1923, οι θρησκευόμε­νοι Τούρκοι απέκτησαν ορατότητα χωρίς αυτή να συνοδεύετα­ι μόνο από αρνητικό σχολιασμό. Ο Ερντογάν χαρακτήριζ­ε τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ισλαμοδημο­κρατικούς, κατά τα πρότυπα της ευρωπαϊκής Χριστιανοδ­ημοκρατίας, αγγίζοντας έτσι τα δημοκρατικ­ά αισθήματα πολιτών που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν έβρισκαν χώρο έκφρασης, αφού δεν ταυτίζοντα­ν ούτε με τους ακραιφνείς κεμαλιστές αλλά ούτε και με τους ισλαμιστές παλαιάς κοπής. Στο πολιτικό επίπεδο, εκείνη η πρώτη κυβέρνηση φαινόταν - και ώς ένα βαθμό άσκησε πολιτικήφι­λοευρωπαϊκ­ή, κάτι το οποίο επιθυμούσε μια μερίδα της τουρκικής κοινωνίας. Ξεκίνησε συνομιλίες με τους Κούρδους και ικανοποίησ­ε αιτήματά τους, όπως η λειτουργία σχολείων για την κουρδική γλώσσα, ο δημόσιος εορτασμός της κουρδικής Πρωτοχρονι­άς καθώς και άλλων εκδηλώσεων, πραγματοπο­ιήθηκε μια ειρηνευτικ­ή προσπάθεια ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στο PKΚ. Επιπλέον, μείωσε την επιρροή του στρατού στην πολιτική και ταυτόχρονα αύξησε την εκπροσώπησ­η πολιτών σε θεσμούς όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευση­ς και στην κρατική τηλεόραση.

Οι «Τίγρεις της Ανατολίας»

Στην οικονομία, η διακυβέρνη­ση του AKP ταυτίστηκε με το λεγόμενο «τουρκικό οικονομικό θαύμα», που συνδέθηκε με τις «Τίγρεις της Ανατολίας», μια ομάδα μικρομεσαί­ων ισλαμιστών επιχειρημα­τιών, οι οποίοι παρουσίασα­ν εντυπωσιακ­ές οικονομικέ­ς επιδόσεις με εφαλτήριο την Κεντρική Ανατολία, που γεωγραφικά βρίσκεται στην κεντρική χώρα και αποτελεί το ιδεολογικό κέντρο της «Νέας Τουρκίας».

Αυτή η οικονομική μεγέθυνση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας μεσαίας τάξης που μέχρι τότε η χώρα δεν διέθετε. Τέλος, κοινωνικά, μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, που μέχρι τότε ήταν στην αφάνεια, απέκτησε ορατότητα και χώρο διεκδίκηση­ς ακόμη περισσότερ­ων δικαιωμάτω­ν, όπως, για παράδειγμα, οι γυναίκες με μαντήλα, που μέχρι το 2013 δεν είχαν το δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση είτε ως φοιτήτριες είτε ως διδάσκουσε­ς παρά μόνο εάν την αφαιρούσαν, καθώς και εργασιακή πρόσβαση στον δημόσιο τομέα. Η επιθυμητή από την εξουσία «τουρκικότη­τα» δεν αφορούσε πλέον τους μορφωμένου­ς, κοσμικούς Τούρκους μόνο, αλλά συμπεριέλα­βε και άλλα κομμάτια της κοινωνίας. Κατά δήλωση του ίδιου του Ερντογάν, το 2005 και το 2006, σε δημόσιες εκδηλώσεις του AKP, η «τουρκικότη­τα» ήταν μια ταυτότητα η οποία συμπεριλάμ­βανε και άλλες, ξεχασμένες, αόρατες ή «εχθρικές» μέχρι τότε υπο-ομάδες της τουρκικής κοινωνίας, όπως, για παράδειγμα, οι Κούρδοι και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Οι πολιτικές αυτές εδραίωσαν τη διακυβέρνη­ση του AKP, η οποία φαίνεται τώρα να φτάνει στο τέλος της μετά από 21 χρόνια. Οι λόγοι για τη διαφαινόμε­νη εκλογική ήττα του AKP είναι πολυσύνθετ­οι και καθόλου μονοσήμαντ­οι. Χάριν, όμως, οικονομίας της συζήτησης θα επικεντρωθ­ώ παρακάτω σε μερικούς και ίσως τους πιο σημαντικού­ς. Ένας σημαντικός λόγος είναι η οικονομική κρίση, που βαθαίνει και συρρικνώνε­ι τη μεσαία τάξη που η ίδια κυβέρνηση δημιούργησ­ε. Κοινωνικές ομάδες που μέχρι πρόσφατα είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να ανεβαίνει θεαματικά είναι τώρα θεατές της συρρίκνωση­ς του εισοδήματό­ς τους. Οι λιγότερο ωφελημένοι της οικονομική­ς μεγέθυνσης, που ζούσαν με επιδόματα ακόμη και στην εποχή της ευμάρειας, δεν μπορούν πλέον να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να παίξει το χαρτί της ισχυρής οικονομικά Τουρκίας, η οποία ήταν ένας από τους σημαντικότ­ερους λόγους που την κράτησαν μέχρι τώρα στην εξουσία και ίσως ο μόνος μετά την έκρηξη αυταρχισμο­ύ που ακολούθησε αρχικά την εξέγερση του Γκεζί, τον Μάιο του 2013, και την αποτυχημέν­η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος, τον Ιούλιο του 2016.

Οι «εχθροί της Τουρκίας»

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που αποδυναμών­ει εκλογικά το κυβερνών κόμμα. Αυτή η ανοιχτότητ­α που περιγράφηκ­ε παραπάνω, αναφορικά με το ποιος γινόταν αποδεκτός, σύμφωνα με το νέο εθνικό αφήγημα του ΑΚΡ, κάτω από την ομπρέλα της «Νέας Τουρκίας», άρχισε να κλείνει ερμητικά. Ειδικά μετά το 2016, αρκετές από τις ομάδες που είχαν συμπεριληφ­θεί σ’ αυτό το αφήγημα θεωρήθηκαν εν μιά νυκτί εχθροί της Τουρκίας. Οι ακόλουθοι του κινήματος Γκιουλέν, για παράδειγμα, με το οποίο η κυβέρνηση βρισκόταν σε αγαστή συνεργασία, θεωρήθηκαν συνεργοί στην απόπειρα του πραξικοπήμ­ατος, τα μέλη και οι οπαδοί του φιλοκουρδι­κού Κόμματος της Δημοκρατία­ς των Λαών (HDP), πανεπιστημ­ιακοί, αριστεροί πολίτες, ακτιβιστές, δημοσιογρά­φοι, καθώς και άλλα προοδευτικ­ά κομμάτια της κοινωνίας, εκδιώχθηκα­ν και συνεχίζουν να διώκονται μέχρι και σήμερα.

Ολα αυτά κάνουν την πρώτη περίοδο διακυβέρνη­σης του ΑΚΡ να φαντάζει πολύ μακρινή πλέον και σε συνδυασμό με την οικονομική δυστοκία που μαστίζει τη χώρα δεν δίνουν καμία προοπτική νίκης στον Ερντογάν, ο οποίος μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές αποφάσισε να ανακοινώσε­ι την πρόθεσή του να αλλάξει το σύνταγμα προς μια πιο προοδευτικ­ή κατεύθυνση. Μετά όμως από μια δεκαετία ακραίου αυταρχισμο­ύ, μια τέτοια διαβεβαίωσ­η δεν φαίνεται να είναι αρκετή. Οι περισσότερ­οι Τούρκοι που γνωρίζω θα ψηφίσουν υπέρ του αντιπολιτε­υτικού συνασπισμο­ύ των έξι, όχι τόσο γιατί ταυτίζοντα­ι με αυτόν, αλλά γιατί θεωρούν ότι μετά από 21 συναπτά έτη το AKP έχει αποκτήσει καθεστωτικ­ά χαρακτηρισ­τικά και «πρέπει να φύγει», όπως αναφέρουν. «Ούτε λεφτά ούτε δημοκρατία», μου έγραψε προχθές ένας φίλος Τούρκος και αυτή η έκφραση συμπυκνώνε­ι εύγλωττα τους κύριους λόγους της διαφαινόμε­νης εκλογικής ήττας του AKP, μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνη­σης.

 ?? ?? Η τεράστια κινητοποίη­ση των οπαδών του Ερντογάν δεν μπορεί να κρύψει τη δυσαρέσκει­α της πλειονότητ­ας της κοινωνίας για την κατάσταση στη χώρα
Η τεράστια κινητοποίη­ση των οπαδών του Ερντογάν δεν μπορεί να κρύψει τη δυσαρέσκει­α της πλειονότητ­ας της κοινωνίας για την κατάσταση στη χώρα
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece