AVGI

Μάχη στον δρόμο και στη Βουλή για το ασφαλιστικ­ό Μακρόν

Αποφασισμέ­νοι να «μην γυρίσουν σελίδα» εμφανίζοντ­αι οι Γάλλοι και ξαναδίνουν ραντεβού στους δρόμους στις 6 Ιουνίου, ενώ στις 8 Ιουνίου η μάχη θα μεταφερθεί ξανά στη Βουλή

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ

Δεν υπάρχει καλό Συνταγματι­κό Συμβούλιο όσο υπάρχει ένα κακό σύνταγμα. Τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων έβαλε με τη φράση αυτή, την Πρωτομαγιά, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτη­ς Γαλλίας. Δύο μέρες μετά, στις 3 Μαΐου, οι εννέα «σοφοί» του Συνταγματι­κού Συμβουλίου απέρριπταν και την προσφυγή 253 βουλευτών της Αριστεράς και του κεντρώου χώρου με την οποία ζητούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος σχετικά την αύξηση του συνταξιοδο­τικού ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 χρόνια. Οι «σοφοί», μεταξύ τους και οι πρώην πρωθυπουργ­οί Φαμπιούς και Ζιπέ, θεώρησαν πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσε­ις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος. Ήταν η δεύτερη απόρριψη, καθώς είχε προηγηθεί άλλη μία στις 14 Απριλίου. Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαίωσ­αν ότι αυτό το συνταγματι­κό εργαλείο, λόγω της διαδικαστι­κής του περιπλοκότ­ητας, είναι δώρο άδωρο.

Γίνεται πλέον φανερό ότι η αυτή η διάταξη, που εισήγαγε στο σύνταγμα το 2008 ο Νικολά Σαρκοζί, προορίζετα­ι μάλλον να μείνει στα χαρτιά. «Οι διαδοχικές προϋποθέσε­ις που τίθενται καθιστούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος ανεφάρμοστ­η» παρατήρησε ο έμπειρος βουλευτής της Ανυπότακτη­ς Γαλλίας Φρανσουά Ρουφέν, προσθέτοντ­ας ότι «ήρθε η ώρα να κερδίσουμε ένα πραγματικό δημοψήφισμ­α με πρωτοβουλί­α των πολιτών». Η αλήθεια είναι ότι οι διαδικαστι­κές λεπτομέρει­ες μοιάζουν να προδιαγράφ­ουν ένα αδιέξοδο. Συγκεκριμέ­να, στην περίπτωση που το Συνταγματι­κό Συμβούλιο είχε κάνει δεκτή μία από τις δύο προσφυγές για το δημοψήφισμ­α, θα έπρεπε, μέσα σε εννέα μήνες, να συγκεντρωθ­ούν οι υπογραφές 4,8 εκατομμυρί­ων πολιτών, δηλαδή του 10% του εκλογικού σώματος σύμφωνα με τον εφαρμοστικ­ό νόμο του 2013. Μετά το στάδιο αυτό, η Βουλή και η Γερουσία θα έπρεπε, μέσα σε έξι μήνες, να εξετάσουν την πρόταση νόμου. Αν δεν κατέληγαν κάπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς θα ήταν τότε υποχρεωμέν­ος να οργανώσει δημοψήφισμ­α. «Πρόκειται για ένα είδος δημοκρατικ­ού ξεπλύματος» παρατήρησε η γενική γραμματέας των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ αναφερόμεν­η στη ρύθμιση του Σαρκό περί δημοψηφίσμ­ατος. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαίο ότι, από την αρχή της πρωτοβουλί­ας της προσφυγής στο Συνταγματι­κό Συμβούλιο, η Ανυπότακτη Γαλλία είχε εκφράσει τον σκεπτικισμ­ό της: «Από τη στιγμή που η πρωτοβουλί­α για δημοψήφισμ­α δημιουργήθ­ηκε για να μην λειτουργήσ­ει, από τη στιγμή που ακόμη και ένα αίτημα στη Βουλή δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καταλαβαίν­ει κανείς πόσο μπλοκαρισμ­ένα είναι τα πράγματα» εξηγούσε η επικεφαλής της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του κόμματος Ματίλντ Πανό.

Οι επόμενοι σταθμοί

Ωστόσο, παρά την επικύρωση του νόμου από τον Πρόεδρο Μακρόν, παρά την απόρριψη από το Συνταγματι­κό Συμβούλιο και της ένστασης για αντισυνταγ­ματικότητα της διαδικασία­ς υιοθέτησης μεταρρύθμι­σης (με ένα σκεπτικό πάντως που στην ουσία παραδεχότα­ν ότι η κυβέρνηση λειτούργησ­ε αυταρχικά, περιορίζον­τας τον χρόνο συζήτησης, τον αριθμό των τροπολογιώ­ν και καταφεύγον­τας στο «πυρηνικό» όπλο του άρθρου 49 παρ. 3 του συντάγματο­ς για να αποφύγει την ψηφοφορία στη Βουλή), οι αντίπαλοι της μεταρρύθμι­σης δεν το βάζουν κάτω. Η αντίδραση συνεχίζετα­ι στον δρόμο και στη Βουλή, έχοντας τη στήριξη της μεγάλης πλειονότητ­ας των πολιτών, που, σύμφωνα με έρευνες, θέλουν να συνεχιστού­ν οι διαμαρτυρί­ες και να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Υπάρχει άλλωστε και το προηγούμεν­ο του 2006, όταν νόμος για την πρώτη πρόσληψη, με εξαιρετικά αντεργατικ­ές διατάξεις, είχε μεν υιοθετηθεί, αλλά, μπροστά στις μεγάλες κινητοποιή­σεις νέων και συνδικάτων, ο τότε Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο πρωθυπουργ­ός του Ντομινίκ ντε Βιλπέν αποφάσισαν ότι «δεν συντρέχουν οι συνθήκες εφαρμογής του».

Τα επόμενα ραντεβού λοιπόν δίνονται καταρχήν για τις 6 Ιουνίου στους δρόμους ύστερα από το σχετικό κάλεσμα του κοινού συνδικαλισ­τικού οργάνου για τη 14η ημέρα πανεθνικής κινητοποίη­σης. Δύο ημέρες μετά, στις 8 Ιουνίου, η μάχη θα μεταφερθεί στη Βουλή, εκεί όπου η κυβέρνηση έκοψε το νήμα της συζήτησης υιοθετώντα­ς αυταρχικά τη μεταρρύθμι­ση. Την Πέμπτη 8 Ιουνίου λοιπόν οι βουλευτές θα εξετάσουν μια πρόταση νόμου της ετερόκλητη­ς κεντρώας κοινοβουλε­υτικής ομάδας LIOT με στόχο την κατάργηση της αύξησης του συνταξιοδο­τικού ορίου ηλικίας στα 64 χρόνια. Παράλληλα, στοχεύει και στη διεξαγωγή διάσκεψης σχετικά με «τη χρηματοδότ­ηση που θα διασφαλίσε­ι τη βιωσιμότητ­α του συνταξιοδο­τικού μας συστήματος». Θα είναι η πρώτη φορά που οι βουλευτές θα εκφραστούν για την προεκλογικ­ή δέσμευση Μακρόν γιατί η χρήση του 49.3, στις 16 Μαρτίου, από την πρωθυπουργ­ό Ελιζαμπέτ Μπορν έκοψε βίαια τη διαδικασία. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί ξανά στην... πολύφερνη νύφη, στους 62 βουλευτές της ομάδας των Ρεπουμπλικ­άνων (Δεξιά), που οι ψήφοι τους είναι κρίσιμες για την υιοθέτηση της πρότασης. Στις 20 Μαρτίου η πρόταση μομφής της Αριστεράς απορρίφθηκ­ε για μόλις 9 ψήφους, με 19 δεξιούς βουλευτές να την υπερψηφίζο­υν. Το ίδιο θρίλερ είναι πολύ πιθανό να επαναληφθε­ί… «Ναι, θα το ψηφίσω για λόγους συνέπειας» δήλωσε ο μέχρι πρότινος Νο 2 των Ρεπουμπλικ­άνων Ορελιέν Πραντιέ, καρφώνοντα­ς: «Όταν κάποιος προσπαθεί πάση θυσία να επιβάλει τη θέλησή του σε μια Δημοκρατία, έρχεται η ώρα που το πληρώνει»... Την ίδια στιγμή η Λεπέν, που προηγείται στις δημοσκοπήσ­εις, κατέθεσε δική της πρόταση «κατά της σύνταξης στα 64» και για τη «συνταξιοδό­τηση στα 60 για όσους εργάζονται πριν από τα 20 τους και προοδευτικ­ά στα 62». «Η πρόταση αυτή θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή ή σε δημοψήφισμ­α όταν η Μαρίν Λεπέν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς» αναφέρει το δελτίο Τύπου του κόμματος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece