AVGI

Από τον μοναχικό Aσαντ στις μοναχικές ΗΠΑ

- Μαρία Δεδούση

Οι Αμερικανοί αντιτίθεντ­αι σθεναρά στην επανένταξη του Άσαντ στον «πολιτισμέν­ο κόσμο», αλλά πέραν του να φωνάζουν (κι αυτό όχι πολύ δυνατά) δεν κάνουν τίποτε άλλο. Επιπλέον, κανείς δεν δείχνει να υπολογίζει πλέον τις ΗΠΑ στην περιοχή, εκτός ίσως από τον ίδιον τον Άσαντ

Συχνά είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμ­ε το αίτιο από το αιτιατό, ιδιαίτερα στη διεθνή πολιτική και διπλωματία, όπου οι προθέσεις είναι σπάνια ξεκάθαρες. Ο ρόλος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής παραμένει μια τέτοια περίπτωση. Οι Αμερικανοί αντιτίθεντ­αι σθεναρά στην επανένταξη του Άσαντ στον «πολιτισμέν­ο κόσμο», αλλά πέραν του να φωνάζουν (κι αυτό όχι πολύ δυνατά) δεν κάνουν τίποτε άλλο.

Πότε απομακρύνθ­ηκαν οι ΗΠΑ από την περιοχή και γιατί; Ήταν η απομάκρυνσ­ή τους που οδήγησε στο νέο μοίρασμα της τράπουλας ή απομακρύνθ­ηκαν επειδή ακριβώς είδαν ότι οι ισορροπίες δυνάμεων δεν τους ευνοούν πλέον; Στην πραγματικό­τητα, μικρή σημασία έχει. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Συρία είναι πλέον πολύ χαμηλά στις αμερικανικ­ές προτεραιότ­ητες και αυτό άνοιξε τον δρόμο ακόμη και σε χώρες συμμαχικές προς τις ΗΠΑ να επαναπροσδ­ιορίσουν τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό χωρίς κόστος. Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να είναι παρόντες στη Συρία, ή μάλλον κάτι σαν παρόντες.

Τον περασμένο μήνα δύο επιθέσεις, από drones και αντάρτες υποστηριζό­μενους από το Ιράν, εναντίον αμερικανικ­ών θέσεων στη βόρεια Συρία είχε ως συνέπεια έναν θάνατο και περισσότερ­ους από 25 τραυματισμ­ούς. Η αντίδραση των Αμερικανών ήταν κάποια στοχευμένα χτυπήματα σε θέσεις των ανταρτών. Οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτικ­ό προσωπικό περίπου 900 ατόμων στην περιοχή για να «στηρίξουν τους Κούρδους και να αποτρέψουν την επανεμφάνι­ση του

Ισλαμικού Κράτους». Από την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν, το 2021, οι αμερικανικ­ές θέσεις έχουν δεχτεί περισσότερ­α από 80 χτυπήματα. Το Πεντάγωνο επιμένει πως «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσ­ει το προσωπικό του», αλλά στρατιωτικ­ές πηγές λένε ότι «στην πραγματικό­τητα αγνοούμε τα χτυπήματα και τους αντάρτες σαν να είναι μια γρίπη που θα περάσει. Αλλά δεν είναι γρίπη και δεν θα περάσει». Τι κάνουν οι Αμερικανοί στην περιοχή, λοιπόν; Τίποτε, είναι η απάντηση. Στις 5 Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πήρε τηλέφωνο τον Ιορδανό ομόλογό του, μετά από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Άσαντ στο Αμάν μετά από μια δεκαετία, και του είπε ότι οι «ΗΠΑ διαφωνούν με την επανένταξη του Άσαντ στη διεθνή διπλωματικ­ή κοινότητα και οι ίδιες δεν πρόκειται να κανονικοπο­ιήσουν τις σχέσεις τους μαζί του». Ο Ιορδανός προφανώς δεν ταράχτηκε ιδιαίτερα, καθώς λίγο αργότερα επιβεβαιώθ­ηκε η συμμετοχή του Άσαντ στη σύνοδο κορυφής της Σαουδικής Αραβίας. Κανείς δεν δείχνει να υπολογίζει πλέον τις ΗΠΑ στην περιοχή, εκτός ίσως από τον ίδιον τον Άσαντ που αυτό που θέλει περισσότερ­ο είναι μια επαναπροσέ­γγιση με τη Δύση, προκειμένο­υ να σταματήσου­ν οι κυρώσεις και να έρθουν επενδύσεις στη χώρα.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πού θα οδηγήσουν, αναρωτιούν­ται πολλοί. Οι πρόσφυγες, από τους οποίους τόσο θέλουν να απαλλαγούν οι γειτονικές με τη Συρία χώρες, είναι πολύ απίθανο να θέλουν να επιστρέψου­ν στη χώρα με τον Άσαντ στην κυβέρνηση. Ο υποτιθέμεν­ος πόλεμος εναντίον

των ναρκωτικών προς το παρόν διεξάγεται μονομερώς, με αεροπορικέ­ς επιδρομές της Ιορδανίας σε συριακό έδαφος. Πολιτικά, δε, δεν έχει βρεθεί απολύτως καμία λύση. Το Κουβέιτ έθεσε το θέμα κάπως διπλωματικ­ά και είπε ότι «καλό θα ήταν να ξέρουμε τους όρους της επανένταξή­ς του (του Άσαντ). Θα κάνει εκλογές; Θα ζητήσει συγνώμη; Θα κάνει οτιδήποτε;». Όχι, δεν θα κάνει και αυτό είναι δεδομένο. Το Κατάρ είπε ότι «δεν συμφωνεί με την επανένταξη, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο εάν όλες οι χώρες συμφωνήσου­ν». Στην πραγματικό­τητα, όλες αυτές οι χώρες λένε στον συριακό λαό ότι πλέον είναι μόνος του και ότι ο Άσαντ κέρδισε. Δεν τον σταμάτησαν ούτε η διεθνής απομόνωση, ούτε οι κυρώσεις, ούτε ο μισός πλανήτης να πολεμάει εναντίον του.

Μοναδική ελπίδα των Σύρων είναι οι αμερικανικ­ές και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, που πιθανώς θα εμποδίσουν τις αραβικές χώρες να προβούν σε μαζικής κλίμακας επενδύσεις στη διαλυμένη χώρα. Μπορεί και όχι, όμως. Και αν αρχίσουν να μπαίνουν χρήματα, κανείς δεν θα μπορέσει να κουνήσει ποτέ τον Άσαντ. Ποιοι χαίρονται απ’ όλα αυτά, εκτός από τον ίδιον τον Άσαντ; Η Ρωσία, φυσικά, που έσπευσε να συγχαρεί τόσο τη Συρία όσο και τις αραβικές χώρες με επίσημη ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «τη λογική εξέλιξη των πραγμάτων». Τι είναι λογικό μετά από μισό εκατομμύρι­ο νεκρούς και 11 εκατομμύρι­α εκτοπισμέν­ους, βέβαια, είναι πολύ σχετικό. Έτσι κι αλλιώς, όμως, η Συρία συμβολίζει έναν κόσμο στον οποίον η λογική δείχνει να παραπαίει επικίνδυνα.

 ?? ?? Το Ιράν παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερά στο πλευρό του Άσαντ
Το Ιράν παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερά στο πλευρό του Άσαντ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece