AVGI

Δημοκρατία παντού, προϋπόθεση δικαιοσύνη­ς και ασφάλειας

- Της ΑΝΝΕΤΑΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑ*

Καθώς πλησιάζει η ώρα της λαϊκής κρίσης για το καθεστώς Μητσοτάκη, αυτό ποντάρει

- για την πολιτική του επιβίωσηστ­ην παραίτηση και στην καλλιέργει­α ενός αισθήματος ματαίωσης στην κοινωνία.

Στο « δεν έχει νόημα, δεν θα αλλάξει τίποτα » και στο « όλοι ίδιοι είναι » . Δηλαδή, σε ένα αφήγημα μηδενισμού και απελπισίας. Τι τον νοιάζει η Δημοκρατία τον πολίτη, που έχει τα δικά του βάσανα και αγωνιά για την καθημερινό­τητά του; Ακούγεται παράδοξο, δεδομένου ότι αυτή η καθημερινό­τητα που προκαλεί άγχος και αγωνία σε εκατομμύρι­α συνανθρώπο­υς μας - ιδίως σε νέους, κι αυτό είναι το χειρότεροε­ίναι εν πολλοίς αποτέλεσμα των πολιτικών αυτής της ίδιας κυβέρνησης που επικαλείτα­ι το παραπάνω έωλο επιχείρημα.

Τον νοιάζει όμως τον πολίτη. Ή, τουλάχιστο­ν, θα έπρεπε να τον νοιάζει. Και πολύ μάλιστα. Ας προσπεράσο­υμε, προς στιγμήν, το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα της «πολιτισμέν­ης» Ευρώπης όπου θα αποκαλυπτό­ταν κύκλωμα παράνομων υποκλοπών και παρακολουθ­ήσεων με κέντρο το πρωθυπουργ­ικό γραφείο χωρίς να προκληθούν πολιτικός σεισμός, άμεση πτώση της κυβέρνησης και ποινικές διώξεις.

Κι ας τονίσουμε ότι η καταβύθιση της Ελλάδας σε όλους τους δείκτες που περιγράφου­ν μια ευνομούμεν­η και δημοκρατικ­ή κοινωνία δεν είναι θεωρητική υπόθεση ούτε κάτι που απασχολεί μια κλειστή ομάδα δημοσιολογ­ούντων ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. H κακοποίηση του Κράτους Δικαίου, η χειραγώγησ­η της Δικαιοσύνη­ς, ο ασφυκτικός έλεγχος επί του Τύπου δεν είναι αντικείμεν­α νομικών συζητήσεων μεταξύ συνταγματο­λόγων. Επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής του καθενός και της καθεμιάς από εμάς. Αν, ακόμα και τώρα, έπειτα από όσα υπέστη η ελληνική κοινωνία

τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αναρωτιέτα­ι κανείς γιατί να ασχοληθεί με την ορθή λειτουργία των πολιτειακώ­ν θεσμών τη στιγμή που αντιμετωπί­ζει άμεσο και επείγον ζήτημα οικονομική­ς επιβίωσης, η απάντηση είναι «γιατί αυτά τα δύο συνδέονται άμεσα». Μια κυβέρνηση που αισθάνεται πως δεν λογοδοτεί ενώπιον της κοινωνίας, αλλά ούτε ενώπιον κάποιου πολιτειακο­ύ θεσμού -της Βουλής πρωτίστως- είναι συγχρόνως μια κυβέρνηση που λογοδοτεί σε μια οικονομική ολιγαρχία και εργάζεται μόνο υπέρ των συμφερόντω­ν της τελευταίας.

Σε μια χώρα όπου οι λέξεις δημοκρατία, θεσμοί, λογοδοσία, ελευθεροτυ­πία, δικαιοσύνη έχουν χάσει το νόημά τους μέσα από τη συστηματικ­ή τους κατάχρηση και διαστρέβλω­ση, ο κάθε θιγόμενος πολίτης και η κάθε θιγόμενη συλλογικότ­ητα δεν έχουν πραγματική δυνατότητα να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, να διαμαρτυρη­θούν και να διεκδικήσο­υν μια καλύτερη ζωή. Η φωνή τους θα καταπνιγεί από τα κυβερνητικ­ά φερέφωνα και η διαμαρτυρί­α τους α αποκρουστε­ί βάναυσα από τις καθεστωτικ­ές δυνάμεις καταστολής στο όνομα του δόγματος «ησυχία, τάξις και ασφάλεια».

Σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση νιώθει πως βρίσκεται στο απυρόβλητο και δεν ελέγχεται επαρκώς, δεν υπάρχει ούτε λογοδοσία για το πού πάνε τα λεφτά του φορολογούμ­ενου:

Στην αντιμετώπι­ση αναγκών της χώρας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ή στην επιχορήγησ­η της αισχροκέρδ­ειας κάποιων καρτέλ και σε αδιευκρίνι­στες απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους και κομματικού­ς πελάτες;

Και μια Δημοκρατία που λειτουργεί έτσι είναι μια Δημοκρατία στρεβλή, μια Δημοκρατία που έχει επείγουσα ανάγκη ανανέωσης και ανασυγκρότ­ησης. Η Ελλάδα

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece