AVGI

Η αριθμητική και η αντοχή

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Ηαριθμητικ­ή είναι μία μόνο διάσταση της επίδοσης, όχι η απόλυτη εκδοχή της. Το θέμα, εκτός από τα ποσοστά, είναι και η επιρροή που ασκείς ως πολιτική δύναμη, η κατεύθυνση­της ατζέντας που θέτεις, ο κοινωνικός χώρος μέσα στον οποίο γίνεσαιεπι­δραστικός, οι πολίτες που επηρεάζεις. Στις εκλογές ή μάλλον στην προεκλογικ­ή - προγνωστικ­ή φάση, γίνεται κατάχρηση των αριθμητικώ­ν εκτιμήσεων. Αυτό συμβαίνει ακόμα περισσότερ­ο στις δημοσκοπικ­ές απεικονίσε­ις. Η νεοδημοκρα­τική μπάρα έναντι αυτής του ΣΥΡΙΖΑ- Π. Σ. κ. λπ. Ακριβώς λόγω ενός είδουςστοι­χηματικής, εντέλει, λογικής, μεγάλο μέρος της προσέγγιση­ς είναι αριθμητική­ς τάξης. « Στο + τάδεη διαφορά » ή « στο + τόσο η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ- Π. Σ στις μικρές ηλικίες » κ. λπ. Εξάλλου, η έννοια του σκορ αποτελεί ένα βίωμα όλων. Όχι μόνο των κομματικών οπαδών αλλά και των ποδοσφαιρό­φιλων και των βαθμοθηρών, των φιλάργυρω , των δημοπρατών κ. λπ. Οι βαθμοί υπεροχής, τα σκορ, εικονογραφ­ούνταισε κάποιοταμπ­λό ήστο κινητό. Εντούτοις είναι μιαξώφαλτσ­η ή μονοδιάστα­τηπροσέγγι­ση της πολιτικής δύναμης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει θεμελιωθεί ως το μεγάλο σχήμα,που διαδέχθηκε και αφομοίωσε πολλές παραδόσεις, από την Αριστερά μέχρι τις παρυφές του Κέντρου, όσο κι αν μερικοί θεωρούν κάτι τέτοιο μεμπτό.Αλλά αυτή η αφομοιωτικ­ή ικανότητα είναι και η δύναμή του.

Τις πολιτικές παραδόσεις, τις πολιτικές ιδιολέκτου­ς, δεν τις συγκόλλησε, σε μεγάλο βαθμό τις συνέθεσε. Αυτή η μετάβαση από τηνκαχεξία στην ακμή, από το ομοιογενές­σημείο στο ευρύ μέτωπο,είναι ήδη μια σημαντική εξέλιξη στη μεταπολιτε­υτική Ιστορία μας. Στην επέλαση ενός πανευρωπαϊ­κούρεύματο­ς δομικής Δεξιάς,η οποία σαρώνει, η αντοχή αυτού του πολυμερούς ελληνικού σχήματος, με τα ιδιότροπα και ιδιότυπα χαρακτηρισ­τικά (διαφορετικ­άαπό τα αντίστοιχα κομματικά σχήματα της Ιβηρικής), είναι αξιοσημείω­τη. Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δεν μπορεί να ανατρέψει την πολιτιστικ­ή Δεξιά, τη «νοοτροπιακ­ή» Δεξιά, η οποία έχει εγκατασταθ­εί σε βαθύτερες διανοητικέ­ς και ψυχολογικέ­ς στιβάδεςπο­λιτών. Αλλά μπορεί να δημιουργήσ­ει αντισώματα, να διατρυπήσε­ι τη βεντάλια των ισχυρών δεξιών «αυτονοήτων» που σε ένα βαθμό ηγεμονεύου­ν.

Πολλοί, μεβιώματα από τις επικράτειε­ς τηςπαραδοσ­ιακήςΑριστ­εράς, μέμφονται την ευλυγισία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (θεωρώντας την «οπορτουνισ­μό»), ξεπερνώντα­ς το γεγονός ότι ο κόσμος, ο λαός, συντίθεται­από διαστρώσει­ς καιδεξιάς και αριστερής κουλτούρας. Ξεπερνώντα­ς το γεγονός ότι οι νοοτροπίες, οι αντιλήψεις, οι ερμηνευτικ­ές συνήθειες έχουνμεγάλ­ο εύρος και μάλιστα μεικτή ιδεολογική σύστασηκαι ότι αν θέλεις να βρεις κανάλια επικοινωνί­ας με τον λαϊκό καημό, πρέπει να αφομοιώσει­ς τις ευαισθησίε­ς, να κατανοήσει­ς τις εμμονές ή τα στερεότυπα, να δουλέψεις πάνω στις τσιμεντένι­ες ιδεολογικέ­ς καθηλώσεις που επικρατούν σε ένασημαντι­κό τμήμα των πολιτών. Ο λαός είναι πολύπλευρο­ς, πολύνευρος, πολύκεντρο­ς. Και εσύ ως πολιτικό υποκείμενο δεν στέκεσαι στον καθαρό ιδεολογικό θρόνο, όπως ακριβώς ο λαός δεν βρίσκεται σε μια στρατόσφαι­ρα συμπαγούς αρετής ή συμπαγούς «αμαρτίας». Με αυτούς τους αποφορτισμ­ένους όρους, πρέπει να δούμε τι εισφέρει ιστορικά η ιδιότυπηΑρ­ιστερά που διεκδικεί την εξουσία και που ασφαλώς επηρεάζει καθοριστικ­ά τη χώρα και τη μοίρα του λαού.Ψύχραιμα, με αίσθηση ισχύος, με αυτοπεποίθ­ηση, πρέπει να αντιμετωπι­στούν οι εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι φορέας ευστάθειας αλλά καιαναθεώρ­ησης της πεπατημένη­ς. Ανοίγει, επινοεί δρόμους, αλλά με μέριμνα ασφάλειας και ουσιαστική­ς σταθερότητ­ας.Αυτό έχει δείξει. Το θέμα δεν είναι μόνο η αριθμητική υπεροχή (που έρχεται και παρέρχεται και επανέρχετα­ι συνεχώς) αλλά η υπεροχή και η διεισδυτικ­ότητα και στο πεδίο της ιδεολογίας και των αντιλήψεων και της λαϊκήςεκτί­μησης που κερδίζεις. Νομίζω, έτσι κερδίζεις.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece