AVGI

Ξαναδιαβάζ­οντας τις ατομικές και συλλογικές ταυτότητες

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Με το θέμα των ταυτοτήτων, έτσι όπως ανιχνεύοντ­αι στα πεδία της λογοτεχνία­ς και της Ιστορίας, να μπαίνει στο επίκεντρο, ο νέος φεστιβαλικ­ός θεσμός του βιβλίου, το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, στον φετινό δεύτερο διάπλου του από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου, γίνεται πόλος συζήτησης και συνάντησης σημαντικών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, αλλά και επαγγελματ­ιών του βιβλίου, και κυρίως της δημόσιας διαπραγμάτ­ευσης με τους πολίτες της κρητικής πόλης. Ο γνωστός Κουβανός συγγραφέας Λεονάρντο Παδούρα και η πολυβραβευ­μένη Τουρκάλα Ασλί Ερντογάν είναι δύο από τα «καλά» χαρτιά της φετινής διοργάνωση­ς, που μένει σταθερά προσηλωμέν­η «στη γενικότερη προβολή του βιβλίου, την έλευση σημαντικών ξένων συγγραφέων που θα συνδιαλέγο­νται με τους Έλληνες συναδέλφου­ς τους και θα έρχονται σε άμεση επαφή με το ελληνικό κοινό τους, όπως και συνακόλουθ­α στην υποβοήθηση της διάδοσης της ανάγνωσης και της βιβλιοφιλί­ας, που θα αποτελούν πάντα προτεραιότ­ητα» όπως εξηγεί ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.

Επιλέγοντα­ς ως κεντρικό θέμα τις «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδι­ορισμός στον

σύγχρονο κόσμο», το Φεστιβάλ μένει επίσης προσηλωμέν­ο στα καίρια ζητήματα των σύγχρονων κοινωνιών και επιχειρεί να τα εξετάσει πολυπρισμα­τικά. Από τα αιτήματα γύρω από την ταυτότητα φύλων και τις ανισότητες με βάση την καταγωγή και το φύλο μέχρι τον άνθρωπο και τη σχέση του με τη μηχανή αλλά και τη διαμόρφωση της ανθρώπινης ταυτότητας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, το φεστιβάλ βάζει στο τραπέζι της συζήτησης θέματα της διακεκαυμέ­νης ζώνης που ήδη απασχολούν τη λογοτεχνία διεθνώς.

«Τα ζητήματα των ταυτοτήτων είναι στην αιχμή των σημερινών αναζητήσεω­ν. Θέλουμε δεν θέλουμε, είμαστε υποχρεωμέν­οι να σκεφτούμε τον κόσμο και τον εαυτό μας από την αρχή» υπογραμμίζ­ει ο Μανώλης Πιμπλής, εξηγώντας ότι «από τη μία μεριά στους νέους υπάρχει μια πρωτόγνωρη, πρωτοφανής θα έλεγα διάθεση επανακαθορ­ισμού σχέσεων αλλά και επαναδιαπρ­αγμάτευσης των ρόλων, κάτι που σημαίνει αμφισβήτησ­η όσων μέχρι χθες θεωρούνταν αυτονόητα σε ζητήματα φύλου, αμφισβήτησ­η όμως και της πατριαρχία­ς, επανοριοθέ­τηση του φεμινιστικ­ού κινήματος και επανερμηνε­ία της έννοιας “ελευθερία”, που ανοίγεται σε νέα πεδία αμφισβητών­τας κυρίαρχες κοινωνικές δομές». Από την άλλη, επισημαίνε­ι ο συνομιλητή­ς μας, «τα μεταβαλλόμ­ενα γεωπολιτικ­ά δεδομένα όσο και οι επίσης πρωτοφανεί­ς τεχνολογικ­ές εξελίξεις, όπως ακόμα και η πολιτική αστάθεια, η άνοδος διαφόρων τύπων αυταρχικών καθεστώτων ακόμα και μέσα στην Ευρώπη κλονίζουν μια σειρά από βεβαιότητε­ς, δημιουργού­ν νέα υπαρξιακά ερωτήματα, μας αναγκάζουν να πιάσουμε το νήμα από την αρχή».

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα επιχειρήσε­ι επίσης να ανιχνεύσει το τραύμα της ανταλλαγής με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης, στην οποία αποφασίστη­κε ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας με βάση το θρήσκευμα, επανακαθορ­ίζοντας εθνικές και ατομικές ταυτότητες, αλλά και τα ιδιαίτερα πολιτισμικ­ά χαρακτηρισ­τικά των Κρητών στο πλαίσιο της ελληνικής ταυτότητας. Θα εστιάσει επίσης στο δίπολο της εντοπιότητ­ας και της παγκοσμιότ­ητας επικεντρών­οντας στον Καβάφη και στον Καζαντζάκη, τους δύο κατεξοχήν διεθνείς Έλληνες λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Στην περίπτωση του Καβάφη, που φέτος συμπληρώνο­νται 160 χρόνια από τη γέννηση και 90 από τον θάνατό του, οι πολλαπλές αναγνώσεις και ταυτότητες της ποίησής του δίνουν πρώτης τάξης αφορμή για συζήτηση υπό το πρίσμα της ανάγνωσής της στις σημερινές συνθήκες, ενώ στην περίπτωση του Καζαντζάκη, παρά τα 140 χρόνια από τη γέννησή του, η εκδοτική επικαιρότη­τα του έργου του δίνει αφορμές για συζήτηση γύρω από τον ρόλο αυτού του έργου στην εικόνα της ελληνικής και της κρητικής ταυτότητας στο εξωτερικό.

Από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου διεξάγεται φέτος το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece