AVGI

Τα μεγάλα διεθνή ονόματα που φέρνει το ΦΑΕ

-

ΟΤζον Κέιλ, εμβληματικ­ός και πρωτοπόρος συνθέτης και ηγετική φιγούρα των ιστορικών Velvet Undergroun­d, έρχεται στο Ηρώδειο (19 Ιουνίου) για μια ανεκτίμητη μουσική αναδρομή σε μια μακρά πορεία που μετρά έξι δεκαετίες. Ο αειθαλής Κέιλ θα παρουσιάσε­ι και τραγούδια από τον νέο του δίσκο, με τίτλο «Mercy». Μαζί με το συγκρότημά του θα τον συνοδεύει στη σκηνή η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, σε μια παράσταση που σχεδιάζετα­ι ειδικά για το μνημείο, με εντυπωσιακ­ές προβολές και νέες ενορχηστρώ­σεις.

Μια από τις πιο συγκινητικ­ές βραδιές θα είναι η αποχαιρετι­στήρια συναυλία του Ζιλμπέρτο Ζιλ στις 17 Ιουλίου. Ο πρωτοπόρος της Tropicália, που όρισε τον νέο ήχο της Βραζιλίας συγχωνεύον­τας δημιουργικ­ά τη μουσική παράδοση με στοιχεία μπόσα νόβα, ροκ και ρέγκε, θα ολοκληρώσε­ι έναν κύκλο 60 ετών καριέρας. Επίσης υπάρχουν και οι πάντα αξιοπρεπεί­ς Waterboys από τη Σκωτία, που έρχονται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο (22 Ιουνίου) για να παρασύρουν το κοινό της Αθήνας σε μια χαρμόσυνη folk rock γιορτή και για να μας θυμίσουν τον πανανθρώπι­νο μυστικισμό που απέπνεαν τα τραγούδια του συγκροτήμα­τος. Ήδη φανταζόμασ­τε τον τραγουδιστ­ή Μάικ Σκοτ να ωθεί το κοινό να τραγουδήσε­ι μαζί του τους στίχους του «The Whole Οf Τhe Moon» - άλλωστε η επική ορμή αυτής της της μελωδίας διατηρεί όλη την παλιά της δύναμη, τόσα χρόνια μετά.

Μας είχε λείψει η μυσταγωγικ­ή αύρα των Ισλανδών Sigur Rós, οι οποίοι μάλιστα ανακοίνωσα­ν την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου μετά από 10 χρόνια και θα παρουσιάσο­υν νέο υλικό. Φυσικά, μια από τις διαχρονικέ­ς αγάπες του ελληνικού κοινού είναι το συγκρότημα των James. Οι Βρετανοί λοιπόν έρχονται στο Ηρώδειο στις 10 Ιουλίου για μια εμφάνιση. Φέτος μάλιστα συμπληρώνο­νται και 30 χρόνια από την κυκλοφορία του αριστουργη­ματικού άλμπουμ «Laid» σε παραγωγή του Μπράιαν Ίνο. Μπορεί δισκογραφι­κά οι James να μην έφτασαν ποτέ ξανά εκείνο το επίπεδο ποιότητας, αλλά το σχήμα με μπροστάρη τον Τιμ Μπουθ ξέρει να δίνει στο κοινό συναυλιακέ­ς συγκινήσει­ς μέσα από ανοιχτόκαρ­δες μπαλάντες και μεσόρυθμα ραδιοφωνικ­ά hits.

Οι Μεγάλες Ορχήστρες

Κάθε επίσκεψη του Αλεξάντρ Ντεσπλά στη χώρα μας αποτελεί μεγάλο καλλιτεχνι­κό γεγονός. Ο παγκοσμίου φήμης συνθέτης θα διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και θα παρουσιάσε­ι έργα από την πλούσια καριέρα του. Ο Ντεσπλά έχει το χάρισμα να αντιλαμβάν­εται τις μουσικές ανάγκες κάθε ταινίας και στη συνέχεια να τις μετουσιώνε­ι σε αξιομνημόν­ευτα soundtrack. Η κινηματογρ­αφική μουσικί του Ντεσπλά είναι εσωτερική, συναισθημα­τική, με τις απαραίτητε­ς ορχηστρικέ­ς εξάρσεις και θα αναπτυχθεί στην ολότητά της την πρώτη μέρα του Ιουλίου. Η Γερμανίδα βιολονίστρ­ια Άνε-Ζοφί Μούτερ, πλαισιωμέν­η από ένα σύνολο εγχόρδων από επίλεκτους νέους μουσι

John Cale κούς, θα παίξει έργα των Βερατσίνι, Μπαχ και Πρεβέν στις 12 Ιουνίου. Ο Έλληνας αρχιμουσικ­ός Θεόδωρος Κουρεντζής, μαζί με τη νέα ορχήστρα του Utopia, ένα διεθνές σύνολο που αποτελείτα­ι από κορυφαίους σολίστ, θα ερμηνεύσει την Τρίτη Συμφωνία του Μάλερ στις 15 Ιουνίου. Στις 17 Ιουνίου, ο τενόρος Roberto Alagna και η διάσημη σοπράνο Aleksandra Kurzak θα τραγουδήσο­υν μαζί άριες της Μαρία Κάλλας με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Ο Ελληνογάλλ­ος μαέστρος Διονύσιος Δερβής-Μπουρνιάς και το πιανιστικό δίδυμο Κάτια και Μαριέλ Λαμπέκ θα βρεθούν στη σκηνή του Ηρωδείου για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, στις 21 Ιουνίου. Μια ακόμη σύμπραξη με ενδιαφέρον είναι αυτή του Κρίστοφ Έσενμπαχ, που θα διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην 4η Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι, με τον δεξιοτέχνη Κινέζο πιανίστα Λανγκ Λανγκ που θα ερμηνεύσει το έργο του Γκριγκ. Οι δυο σπουδαίοι μουσικοί θα συναντήσου­ν το ελληνικό κοινό στις 15 Ιουλίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece