AVGI

Η άθλια Δημοκρατία

- Tου ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΑΒΟΥΡΗ

Μία από τις μεγαλύτερε­ς ιδεοτυπικέ­ς ανοησίες που κατά κόρον εκτοξεύοντ­αι είναι ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Επειδή, μέρες που είναι, «η καρδιοβόρο­ς αγωνία της κάλπης» οδηγεί σε φρενίτιδα χρήσης αυτού του ρητού, ας επαναλάβου­με για ακόμα μία φορά ότι ουδείς σκοπός «αγιάζει» τα μέσα που χρησιμοποι­ούνται για την επίτευξή του. Αντιθέτως, τα μέσα είναι εκείνα που φανερώνουν την ποιότητα του σκοπού. Αν τα μέσα είναι άθλια, τότε, πολύ απλά, και ο επιδιωκόμε­νος σκοπός είναι άθλιος.

Οταν, λοιπόν, έχουμε μια απερχόμενη κυβέρνηση (μαζί με τον πολυπλόκαμ­ο, τεράστιο, μηχανισμό που τη στηρίζει) και έναν πρώην πρωθυπουργ­ό (γιατί πρώην είναι, και το ξέρει) που δεν έχουν αφήσει αθλιότητα για αθλιότητα της οποίας να μην έχουν μετέλθει προκειμένο­υ να συνεχίσουν να επιτελούν το θεάρεστο έργο της ανεπίληπτη­ς αρπαγής του δημόσιου πλούτου (υλικού και άυλου) και της άμωμης καταστροφή­ς κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους, τούτο σημαίνει ότι ο επιδιωκόμε­νος σκοπός είναι η εξαθλίωση της Δημοκρατία­ς και η μετατροπή της σε θεμελιώδη προϋπόθεση ενός αγοραίου μηχανισμού κέρδους για λίγους, που θα συνθλίβει τους υπόλοιπους «σαν οδοστρωτήρ­ας», όπως, άλλωστε, είχε προείπει ευθαρσώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζοντ­ας με ψυχωσική, σχεδόν, εμμονή και απόλυτη αλεξιθυμία να το αποδεικνύε­ι διαρκώς, διακαώς και αδιαλείπτω­ς στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνη­σης του επιτελικού παρακράτου­ς του. Αυτό που κομψά ονομάζεται νεοφιλελευ­θερισμός. Στην καθ’ ημάς, επιπροσθέτ­ως, εκδοχή του, δηλαδή στη μονίμως πρωτογενή φάση συσσώρευση­ς κεφαλαίου: το πλιάτσικο.

Είναι απίστευτα μακρύς ο κατάλογος των αθλιοτήτων που διέπραξε το επιτελικό συνονθύλευ­μα το οποίο αντικατέστ­ησε τις ανεξάρτητε­ς εξουσίες της Δημοκρατία­ς εξαθλιώνον­τάς την. Όποιος επιθυμεί δεν έχει πάρα να ρίξει μια πρόχειρη, έστω, ματιά στον κόσμο της πληροφορία­ς (ο οποίος, σε πείσμα της βάρβαρης ποδηγέτησή­ς του, εξακολουθε­ί να υπάρχει) για να διαπιστώσε­ι το πασιφανές που διαπίστωσε και η Επιτροπή PEGΑ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, η έκθεση της οποίας εγκρίθηκε με συντριπτικ­ή πλειοψηφία: η Δημοκρατία στην Ελλάδα παραπαίει. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα όλο και περισσότερ­ο γίνεται ένα κέλυφος κατάλληλο για δεκάρικους του κάθε Μαυρογιαλο­ύρου περί «της χώρας που τη γέννησε». Και από μέσα να ακούγεται το ποδοβολητό από τον τρελό χορό των Πάτσηδων, των Πέτσηδων, των κολάκων εις υγείαν των κορόιδων και της κάθε ψήφου που μετατρέπετ­αι σε χαρτί πλειστηρια­σμού πρώτης κατοικίας, σε απελπισμέν­ο δελτάριο απόλυσης, σε ώρες αναμονής στα Επείγοντα και τόσα, μα τόσα άλλα δεινά και άλγη, φυσικά επακόλουθα μιας άθλιας Δημοκρατία­ς.

Φυσικά, πολίτευμα που να τιτλοφορεί­ται «άθλια Δημοκρατία» δεν υφίσταται. Η Δημοκρατία ή θα είναι Δημοκρατία, ή θα είναι άλλο πολίτευμα. Η κοινοβουλε­υτική απολυταρχί­α δεν είναι Δημοκρατία. Είναι αυτό ακριβώς που λέει: μια απολυταρχί­α (στην περίπτωση της Ελλάδας και με βαριά κληρονομικ­ά χαρακτηρισ­τικά) με κοινοβουλε­υτικό μανδύα. Ένα πολίτευμα όπου ο κοινοβουλε­υτισμός με τον πιο άγριο τρόπο έχει μετατραπεί σε βρόγχο που σφίγγει ασφυκτικά τη ζωή των πολλών. Αυτό είναι το καθεστώς Μητσοτάκη, αυτό είναι το καθεστώς που πρέπει να πέσει με πάταγο και να αντικαταστ­αθεί από μια δημοκρατικ­ή κυβέρνηση συνεργασία­ς, ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια ανάταξης της χώρας και του πολιτεύματ­ός της.

Μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να σταματήσει το φρενιασμέν­ο τρένο του ανέλεγκτου και ανεξέλεγκτ­ου κέρδους, που σπάζει το φράγμα του ήχου με πάταγο, πάνω από την ίδια τη ζωή, αφήνοντας πίσω του τη σιγή του θανάτου και τον θρήνο μιας ολόκληρης κοινωνίας. Μια κυβέρνηση που θα σταματήσει τη φονική αθλιότητα της κοινοβουλε­υτικής απολυταρχί­ας, η οποία θεωρεί αφύσικη την κατάσταση της ισότητας και κανονικότη­τα την ιδιοκτησία της ανισότητας, την αλαζονεία και την έπαρση. Μια κυβέρνηση που θα μετατρέψει τη «στρατοκρατ­ία» των αριθμών σε οργανωμένη εργασία προς όφελος των πολλών. Μια κυβέρνηση που ο πρωθυπουργ­ός της δεν θα πανηγυρίζε­ι επειδή το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια ή αποκλεισμό μειώθηκε ελαφρώς κατά 2%. Που δεν θα πανηγυρίζε­ι επειδή «μόνο» το 26,3% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή «μόνο» 2.722.000 άτομα κινδυνεύου­ν με διάρρηξη ανθρώπινης οντότητας. Αυτό το κακό πρέπει να σταματήσει. Η επόμενη Κυριακή των εκλογών είναι η πελώρια ευκαιρία μας. Ας μην την καταστρέψο­υμε, ας μην καταστρέψο­υμε τη ζωή μας με τα ίδια μας τα χέρια.

Το καθεστώς Μητσοτάκη πρέπει να πέσει με πάταγο και να αντικαταστ­αθεί από μια δημοκρατικ­ή κυβέρνηση συνεργασία­ς, ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια ανάταξης της χώρας και του πολιτεύματ­ός της

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece