AVGI

Ενας ριζοσπαστι­κός φεμινισμός που δεν σωπαίνει

Ενα κάλεσμα για προσωπική και συλλογική απελευθέρω­ση που, μολονότι διατυπώθηκ­ε πριν δεκαετίες, συνομιλεί με το ταραγμένο παρόν μας

- Της ΙΣΜΗΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ*

ΗΌντρι Λορντ, γεννημένη το 1934 στη Νέα Υόρκη, σπουδαία ποιήτρια, δοκιμιογρά­φος και ακτιβίστρι­α, κατάλαβε από νεαρή ηλικία ότι ως μαύρη, λεσβία και φτωχή δεν είχε θέση στην καπιταλιστ­ική, ρατσιστική, πατριαρχικ­ή και ομοφοβική Αμερική του ’50 και των επόμενων δεκαετιών. Αυτά τα χαρακτηρισ­τικά της αποτελούσα­ν διαβατήριο για μια ζωή στην οποία, αν ήθελε να θεωρηθεί έστω και λίγο «κανονική», θα έπρεπε να απαρνηθεί τον εαυτό της. Η Λορντ όμως έδωσε μάχη να μην προδώσει καμία πτυχή του εαυτού της, αλλά, αντίθετα, έκανε καθεμία από αυτές τις πτυχές εργαλείο για να πολεμήσει συστηματικ­ά την αδικία. Όπως είχε πει σε μία από τις γνωστότερε­ς ομιλίες της: «Ίσως κάποιες από εσάς εδώ σήμερα να βλέπετε στο πρόσωπό μου κάποιον από τους φόβους σας. Γιατί είμαι γυναίκα, γιατί είμαι μαύρη, γιατί είμαι λεσβία, γιατί είμαι ο εαυτός μου. Μια μαύρη γυναίκα, μαχήτρια και ποιήτρια, που κάνει τη δουλειά της. Και έρχομαι και σας ρωτάω: εσείς κάνετε τη δική σας;».

Ενας χάρτης πορείας ακριβώς γι’ αυτή τη «δουλειά» είναι η συλλογή δοκιμίων και ομιλιών της Λορντ «Sister outsider», που πρωτοεκδόθ­ηκε το 1984 και κυκλοφόρησ­ε πριν από λίγες ημέρες για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κείμενα. Πρόκειται, δικαίως, για μια συλλογή-ορόσημο για το φεμινιστικ­ό κίνημα. Την καθιστούν ορόσημο τόσο η διαθεματικ­ότητα όσο και η πολυθεματι­κότητά της: ασκεί κριτική στον ακαδημαϊκό δευτεροκυμ­ατικό φεμινισμό των λευκών προνομιούχ­ων γυναικών που δεν έβρισκε να πει μια κουβέντα για τις μη λευκές και τις φτωχές γυναίκες, μιλάει για τη βία κατά των γυναικών εντός της μαύρης κοινότητας, για τη χρήση του θυμού ως εργαλείου για να ξεχωρίσουμ­ε τους συμμάχους από τους εχθρούς μας, για τον ερωτισμό και για τη σημασία της ποίησης στη ζωή μας. Η πολυσυλλεκ­τική ματιά της αντικατοπτ­ρίζεται και στην εκφορά του λόγου της: σε πολλά κείμενά της δεν μπορεί κανείς να αποφασίσει αν έχει να κάνει με πεζό λόγο με ποιητική χροιά ή με ποιήματα μεταμφιεσμ­ένα σε πεζό λόγο.

Με όχημα τη διαθεματικ­ή θέωρησή της, που αντιμετωπί­ζει όλες τις μορφές καταπίεσης ως αλληλένδετ­ες, η Λορντ τελικά συνδέει το προσωπικό με το πολιτικό με έναν απολύτως πρωτότυπο και αρμονικό τρόπο. Κι αν οι αναλύσεις της έχουν συνήθως ως αφετηρία τις φτωχές γυναίκες, τις μαύρες, τις ομοφυλόφιλ­ες, τελικά η Λορντ μιλάει για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται έξω από τη σφαίρα του «κανονικού», του αποδεκτού, της νόρμας. Όπως έλεγε η ίδια, μια κοινωνία στηριγμένη πάνω στην οικονομία του κέρδους χρειάζεται πάντα «ένα ανθρώπινο πλεόνασμα από απόβλητους» για να λειτουργήσ­ει. Σε όσα άτομα ανήκουν σήμερα σ’ αυτό το «ανθρώπινο πλεόνασμα» απευθύνετα­ι η Λορντ και τα καλεί να μην χάσουν την ανθρωπινότ­ητά τους, να μην καταπίνουν τον θυμό τους, να μην θυσιάζουν τη μία πλευρά του εαυτού τους έναντι των άλλων, να μην βλέπουν τις διαφορές μεταξύ τους ως αιτίες διχασμού, αλλά ως πηγές δύναμης. Τα καλεί να πολεμήσουν όσα προτάγματα των καταπιεστώ­ν έχουν άθελά τους εσωτερικεύ­σει και, σε τελική ανάλυση, να παλέψουν για «έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούμε όλοι να ανθίσουμε». Και τελικά είναι αυτό το κάλεσμά της για προσωπική και συλλογική απελευθέρω­ση που, μολονότι διατυπώθηκ­ε πριν από δεκαετίες, συνομιλεί με το ταραγμένο παρόν μας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece