AVGI

Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, εκλογές

- Η ομάδα των «Παρεμβάσεω­ν»

Την επόμενη Κυριακή οι πολίτες τούτης της χώρας, γυναίκες και άνδρες, καλούνται να επιλέξουν το μείζον: ποιος θα κυβερνήσει. Η απόφαση είναι σύνθετη. Ένα απλό χαρτί καλείται να συμψηφίσει θέσεις και αρνήσεις, κρίση και συναίσθημα, συμπάθειες και αντιπάθειε­ς, αποτιμήσει­ς και προσδοκίες σε άμεση συνάρτηση με συμφέροντα ζωτικά. Όλα, όμως, φωτίζονται από το αμείλικτο ερώτημα: Ποιος θα κυβερνήσει; Όπου η αποχή ή το άκυρο δεν αποφεύγει το ερώτημα, αλλά, αντίθετα, πριμοδοτεί προκαταβολ­ικά τον μελλοντικό νικητή. Και όπου κάποιες πρόσφατες φανταχτερέ­ς -και επικίνδυνε­ς- αποφάνσεις Κουτσούμπα και Βαρουφάκη προκαλούν τουλάχιστο­ν θλίψη. Ας το προσέξουν… Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία, έχοντας αποτιμήσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έχοντας προβεί στον κριτικό απολογισμό της δικής του κυβερνητικ­ής θητείας, έχει προκρίνει ως κεντρικό σύνθημα το «Δικαιοσύνη παντού». Όχι μόνο γιατί η αξία της διέπει ολόκληρη την ιστορική πορεία του. Όχι μόνο γιατί η ιδέα της συγκροτεί τον μόνο δρόμο για να προκόψουν κοινωνίες και άνθρωποι. Αλλά και γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διασπείρει την αδικία παντού. Παντού. Με άκρα συστηματικ­ότητα και τρόπους πρωτοφανεί­ς.

Αλλά υπάρχει και το εξόχως σημαντικό. Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν λειτουργεί αμιγής Δημοκρατία. Όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονόμευσε και συνεχίζει να υπονομεύει ανενδοίαστ­α το ίδιο το δημοκρατικ­ό πολίτευμα της χώρας. Με τη συνδρομή της ΕΥΠ και υπό το εν πολλοίς αδιάφορο βλέμμα ανώτατων Αρχών του πολιτεύματ­ος. Παρακράτος, σήψη και παρακμή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία καλεί τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, να μετασχηματ­ίσουν μαζί του τη χώρα. Να διευρύνουμ­ε όλες και όλοι μαζί το δίκαιο και το εφικτό. Με αλληλεγγύη. Με αιδώ και περίσκεψη. Με λογισμό και μ’ όνειρο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece