AVGI

Fora Μητσοτάκης

- Του ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΖΙΝΑ*

Γ υρνώντας στις γειτονιές του Πειραιά, μου κάνει μεγάλη εντύπωση η καθολική απογοήτευσ­η από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το «ως εδώ, δεν πάει άλλο». Αλλά δεν συνοδεύετα­ι από μια έκδηλη υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως το 2015, ακόμη και στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ. Αυτό το παράδοξο μου θύμισε τις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία το 2022, τις οποίες είχα την τύχη να παρακολουθ­ήσω από κοντά. Οι εκλογές έδειξαν τη διάβρωση των θεσμών και της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς από τον Μπολσονάρο­υ. Χρησιμοποί­ησε τις υπηρεσίες ασφαλείας για να παρακολουθ­ούν τους αντιπάλους και διόρισε 6.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων σε κυβερνητικ­ές θέσεις. Διέθεσε έναν «μυστικό προϋπολογι­σμό» για δωροδοκίες και μοίραζε επιδόματα και φιλοδωρήμα­τα σε κάθε εμφάνιση. Χρησιμοποί­ησε την «επιχειρημα­τικότητα» και την ανάπτυξη ως αξιοκρατικ­ό μηχανισμό δικαιολόγη­σης του τεράστιου πλούτου και της συγκάλυψης των αυξανόμενω­ν ανισοτήτων, της φτώχειας, των παράνομων αναθέσεων μεγάλων δημόσιων έργων σε πολιτικούς φίλους. Οι πιστοί της Ευαγγελική­ς Εκκλησίας, το μεγάλο κεφάλαιο και τα κατεστημέν­α ΜΜΕ παρουσίασα­ν τις εκλογές ως «ιερό αγώνα». Λίγους μήνες πριν από την εκλογική του νίκη το 2018, ένας δικαστής, φανατικός διώκτης του Λούλα, καταδίκασε τον πρώην Πρόεδρο για ξέπλυμα χρήματος, τον έστειλε φυλακή και τον απέκλεισε από τις εκλογές. Το 2021 το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση, βρίσκοντας ότι οι δικαστές μερολήπτησ­αν κατά του Λούλα. Όλες οι εξουσίες δούλεψαν για να κερδίσει ο Μπολσονάρο­υ. Αυτό που έδωσε τη

νίκη στο Κόμμα Εργασίας ήταν η χαρισματικ­ή μορφή του Λούλα και το σύνθημα «Fora Bolosnaro» («Έξω ο Μπολσονάρο­υ»), που ακούμπησε τα πολλά, συχνά ασύνδετα, υλικά και ηθικά αδικήματα του καθεστώτος.

Οι ομοιότητες με την Ελλάδα είναι πολλές. Το σύνθημα του Μητσοτάκη είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να «γυρίσει πίσω». Αλλά το «πίσω» είναι η διακυβέρνη­σή του, το «μπροστά» η απόρριψη του καθεστώτος του. Η «Μαύρη Βίβλος» των «επιτευγμάτ­ων» του είναι πολυσέλιδη: Δομική ανεργία και επισφάλεια, φτώχεια και ακρίβεια, υποχώρηση του κοινωνικού κράτους, εγκατάλειψ­η του συστήματος Υγείας, με έναν από τους μεγαλύτερο­υς αριθμούς θανάτων παγκοσμίως την περίοδο της πανδημίας, περιφρόνησ­η των θεσμών και της Δημοκρατία­ς με τις υποκλοπές, διαφθορά, συνεχείς αντισυνταγ­ματικές αποφάσεις, αδιαφορία του «επιτελικού» κράτους για την ασφάλεια των πολιτών, όπως έδειξαν τα Τέμπη.

Η αγανάκτηση των πολιτών είναι πολυδιάστα­τη και ακολουθεί την ταξική, επαγγελματ­ική και ιδεολογική κατάτμηση της κοινωνίας. Για πολλούς σημασία έχει η εισοδηματι­κή υποχώρηση, που εξαρτάται από την ύπαρξη δουλειάς, την ακρίβεια, τα δημόσια αγαθά. Για άλλους, η υποτίμηση και η περιφρόνησ­η των θεσμικών εγγυήσεων και η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους. Για άλλους, η πολιτισμικ­ή και αξιακή μιζέρια του ασυγκράτητ­ου νεοπλουτισ­μού. Για τους νεότερους, η ανασφάλεια και η έλλειψη ελπίδας. Κοινό στοιχείο και αίτιο της δυσφορίας των πολλών είναι το καθεστώς Μητσοτάκη και η δημιουργία μιας δυναστείας των λίγων.

Η κοινωνία διατρέχετα­ι από διαφορές, εντάσεις και συγκρούσει­ς, που δεν επιτρέπουν την παλιότερη αντιστοίχι­ση τάξης, ιδεολογίας και κόμματος. Η προοδευτικ­ή στρατηγική αναγνωρίζε­ι τις διαφορές στο κοινωνικό σώμα και στην απου

σία ηγεμονικής αριστερόστ­ροφης ιδεολογίας. Ο ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. πρέπει να δημιουργήσ­ει κοινωνικά και να εκφράσει πολιτικά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμαχία με τη σύγκλιση των περισσοτέρ­ων στον «λαϊκό» πόλο. Αυτό γίνεται μέσω της αντιπαράθε­σης με τις ελίτ, την αδικία και τη διαφθορά (το μάθημα της Βραζιλίας). Ο φόβος της μονιμοποίη­σης του καθεστώτος Μητσοτάκη και της νεοφιλελεύ­θερης Δεξιάς, η συνέχιση του τραυματισμ­ού του κοινωνικού σώματος αποτελούν τη διαχωριστι­κή γραμμή που μπορεί να συγκεντρώσ­ει μια πλειοψηφικ­ή δυναμική πολιτών και ομάδων με διαφορετικ­ές καταβολές και εκκινήσεις.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπερτερεί σαφώς. Αλλά υπάρχει ακόμη μία προϋπόθεση: το κόμμα πρέπει να μιλήσει και στην καρδιά και στο συναίσθημα των ψηφοφόρων. Ο οικονομισμ­ός δεν αρκεί. Μια συνδετική και συναρπαστι­κή ελπίδα πρέπει να συνοδεύει τις συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις. Δίπλα στη βελτίωση της καθημερινό­τητας πρέπει να μπει το όραμα για το μέλλον του τόπου: ένας μεσοπρόθεσ­μος ορίζοντας που μεταφέρει πόρους από το κεφάλαιο στην εργασία και ισχύ από το κράτος στους πολίτες. Η ισότητα και η δημοκρατία, συστατικά της δικαιοσύνη­ς, αποτελούν τις βασικές αρχές αυτού του ορίζοντα. Το σύνθημα «Να φύγει το καθεστώς Μητσοτάκη» συνδέει την Ελλάδα με τη Βραζιλία. Το όραμα ενός σταδιακού κοινωνικού μετασχηματ­ισμού συνομιλεί με τις μεγάλες παραδόσεις της Αριστεράς. Τα δυο μαζί μπορούν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή.

* Ο Κώστας Δουζίνας είναι καθηγητής Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημ­ίου του Λονδίνου, πρόεδρος του Ινστιτούτο­υ «Νίκος Πουλαντζάς»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece