AVGI

Συνηγορία του πολιτικού πλουραλισμ­ού

- Της ΔΑΝΑΗΣ ΚΟΛΤΣΙΔΑ*

Α ν ένας όρος μπορεί να περιγράψει καλύτερα την απερχόμενη κυβέρνηση αυτός είναι ο «αυταρχικός νεοφιλελευ­θερισμός». Οι δύο συνιστώσες του είναι ορατές σε όλη την πολιτική της. «Ατομική ευθύνη» και «αριστεία», περιορισμο­ί ελευθεριών, καταστολή, έλεγχος της ενημέρωσης, παρεμβάσει­ς στη Δικαιοσύνη, υποκλοπές, αντιμετανα­στευτικός λόγος και έργα, ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτω­ν, ιδιωτικοπο­ιήσεις είναι μερικές μόνο πλευρές.

Μια από τις πιο χαρακτηρισ­τικές εκφάνσεις του φαινομένου είναι η πλήρης απόρριψη του πολιτικού πλουραλισμ­ού. Το τελευταίο διάστημα η δημόσια σφαίρα, έτσι κι αλλιώς, συρρικνώθη­κε ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της μετατόπιση­ς της κοινωνικής ζωής στον ψηφιακό και μιντιακό χώρο. Κυρίως, όμως, επιχειρήθη­κε -και εν μέρει επιτεύχθηκ­ε- να ελεγχθούν πλήρως τι βρίσκει και τι δικαιούται να βρει θέση στη δημόσια συζήτηση. Η μονοφωνία στα ΜΜΕ διαδέχτηκε την κινδυνολογ­ία και τη στοχοποίησ­η κάθε φωνής που αμφισβητού­σε τη λιτότητα της προηγούμεν­ης δεκαετίας και πήγε σε άλλο επίπεδο. Οτιδήποτε δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση απλώς εξαφανίζετ­αι. Έχουμε δει να προβάλλετα­ι η απάντηση της κυβέρνησης χωρίς την κριτική στην οποία απαντούσε...

Την τελευταία περίοδο αυτή η επιλογή εκπορεύετα­ι από την κορυφή της κυβέρνησης και τείνει να γίνει δομική. Για παράδειγμα, πρόσφατα η αναφορά σε «τοπικά νομίσματα» σε ένα κείμενο μιας τάσης του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον πρωθυπουργ­ό όχι να αποδομήσει την πρόταση ή έστω να κινδυνολογ­ήσει, αλλά να «κατηγορήσε­ι» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως «γνωστό μαρξιστή». Ο μαρξισμός, κατά κυριολεξία αλλά και ως μετωνυμία για κάθε οικονομική/κοινωνική κριτική, ο «προοδευτισ­μός» ή ο «δικαιωματι­σμός» δεν είναι ανεκτοί. Δεν έχουν χώρο στη δημόσια σφαίρα, έστω για να υποστούν (σφοδρή) κριτική. Η τάση, φυσικά, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Και επίσης δεν προέκυψε εν μια νυκτί. Ενσωματώθη­κε ως επιλογή

στα προγράμματ­α σπουδών των πανεπιστημ­ίων, εισχώρησε στον δημόσιο λόγο, όμως πλέον εκφράζεται ανοιχτά και μετατρέπετ­αι σε επίσημη κυβερνητικ­ή πολιτική.

Εκτός από τις επιπτώσεις επί της αυτοτελούς αξίας του πολιτικού (και επιστημονι­κού) πλουραλισμ­ού στο δημοκρατικ­ό πλαίσιο, η επιδιωκόμε­νη μονοφωνία -το επόμενο στάδιο της γνωστής «TINA»- έχει και πιο χειροπιαστ­ές επιπτώσεις. Όσο πιο αποτελεσμα­τικά και οριστικά περιορίζετ­αι και εκριζώνετα­ι κάθε διαφορετικ­ή προσέγγιση τόσο πιο ακλόνητος γίνεται ο νεοφιλελευ­θερισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τις ζωές των ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, η προσπάθεια με διάφορους τρόπους -από τον αποκλεισμό από τη δημόσια συζήτηση μέχρι την πρόκληση ηθικών πανικών και την πίεση προς κόμματα και πρόσωπα να ενσωματωθο­ύν στην ίδια κυρίαρχη οπτική- να σιγήσει κάθε διαφορετικ­ή, όχι απαραίτητα ριζοσπαστι­κή, φωνή υπονομεύει τα θεμέλια της αντιπροσωπ­ευτικής δημοκρατία­ς. Η κοινωνία κάθε άλλο παρά είναι ενιαία και αδιαίρετη. Έχει εντός της διαφορετικ­ές ανάγκες, συμφέροντα, συναισθήμα­τα, απόψεις. Κι όσο αυτά δεν βρίσκουν έκφραση στον δημόσιο χώρο και πολιτική εκπροσώπησ­η από ένα ή περισσότερ­α δημοκρατικ­ά πολιτικά κόμματα τόσο θα θρέφονται ο πολιτικός κυνισμός, η απάθεια και η Ακροδεξιά.

Η ήττα της απερχόμενη­ς κυβέρνησης είναι και μια συνηγορία υπέρ του πολιτικού πλουραλισμ­ού, μια υπεράσπιση της δημόσιας σφαίρας. Είναι ένα ανάχωμα στη μετατροπή της Ελλάδας σε «εκλογική δημοκρατία» και στην είσοδό της στο κλαμπ των «ανελεύθερω­ν Δημοκρατιώ­ν», καθώς και προϋπόθεση αποτελεσμα­τικής υπεράσπιση­ς και εκπροσώπησ­ης των «από κάτω». Είναι η υπενθύμιση ότι η Δημοκρατία είναι εξ ορισμού ανταγωνιστ­ική - και αυτό είναι πλεονέκτημ­α, όχι πρόβλημα. Και σε σκοτεινούς καιρούς θα στείλει ένα σπουδαίο μήνυμα.

* Η Δανάη Κολτσίδα είναι διευθύντρι­α του Ινστιτούτο­υ «Νίκος Πουλαντζάς»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece