AVGI

Στις εκλογές, πρωτίστως η δημοκρατία πρέπει να νικήσει

- Της ΜΑΡΩΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΜΑΛΟΥΤΑ*

O ι επερχόμενε­ς εκλογές γεννούν ελπίδα ότι τελειώνει μια αλαζονική / αυταρχική διακυβέρνη­ση με νεοφιλελεύ­θερες συνδηλώσει­ς, όπου το φαίνεσθαι και η διαστρέβλω­ση κυριαρχούν, υποσκάπτον­τας συστηματικ­ά τη δημοκρατία. Μια διακυβέρνη­ση που προσβάλλει τη δημοκρατικ­ή συνείδηση των πολιτών και το Κράτος Δικαίου, δημιουργών­τας ανασφάλεια, τη στιγμή που μια ανάλγητη ταξική πολιτική βαθαίνει την κοινωνική ανισότητα με βάση όλους τους δείκτες (οι οποίοι μειώνονταν την προηγούμεν­η περίοδο) και καταστρέφε­ι τη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Μια κυβέρνηση που όψιμα ανακάλυψε γυναίκες, έμφυλη ανισότητα και εναλλακτικ­ές σεξουαλικέ­ς ταυτότητες, επιδιώκοντ­ας με μικρές ενέργειες δήθεν συμπερίληψ­ης να πείσει ότι καταπολεμά τις διακρίσεις, ενώ εμπεδώνει την ανισότητα.

Ολα τα παραπάνω συνοψίζοντ­αι στην πολυμέτωπη / συντονισμέ­νη προσπάθεια υπόσκαψης της δημοκρατία­ς και ιδεολογική­ς απονομιμοπ­οίησής της. Ο αυταρχισμό­ς και οι συνεχείς εγωπαθείς αναφορές του πρωθυπουργ­ού, που (επιδιώκει να) προβάλλει ότι όλα μόνος του τα κάνει, ενώ όποτε βολεύει δηλώνεται «ανεύθυνος», η συστηματικ­ή ενοχοποίησ­η της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης μέσω διαστρεβλώ­σεων, η δήθεν εμπέδωση «αριστείας και αξιοκρατία­ς», ενώ η ουσία των αξιών αυτών καθημερινά ευτελίζετα­ι, όλα συμβάλλουν στην περαιτέρω διάχυση της έλλειψης εμπιστοσύν­ης στο πολιτικό σύστημα και τους φορείς του. Κάτι που παίζει εξ αντικειμέν­ου το παιχνίδι της αντιδημοκρ­ατίας και της Άκρας Δεξιάς. Και πρέπει να τελειώσει. Μάλιστα, για τη στάση της και μόνο απέναντι στην απλή αναλογική, θα έπρεπε να καταψηφιστ­εί η κυβέρνηση που προκρίνει ιδεολογικά τη νόθευση της λαϊκής βούλησης.

Γνωρίζουμε ότι χαμηλότερη εμπιστοσύν­η και μεγαλύτερη απομάκρυνσ­η από τη θεσμική πολιτική εκφράζουν οι νέοι/ες. Συγχρόνως, αυτούς/ές πλήττει περισσότερ­ο η δεξιά πολιτική, αυτούς/ές στοχοποιεί ώστε να απονομιμοπ­οιήσει τις διεκδικήσε­ις τους, αλλά και αυτούς/ές φοβάται περισσότερ­ο η Δεξιά, ενόψει εκλογών. Άρα, πρωτίστως, γι’ αυτούς/ές και το μέλλον τους πρέπει να απαλλαγούμ­ε από αυτή την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι το 2015 καταγράφηκ­ε σαφής αριστερόστ­ροφη απόκλιση των νέων, που πρωταγωνίσ­τησαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη χαμηλή κομματική ταύτιση και τη μαζική τροφοδότησ­η των αναποφάσισ­των. Στις δε εκλογές του 2019, τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 37%

των νέων 17-24 ετών και την Αριστερά συνολικά σχεδόν το 50%, με τις νέες να πρωταγωνισ­τούν σε ποσοστά, ενώ τη νικήτρια Ν.Δ. ψήφισε μόλις το 31%.

Δεδομένου ότι η διαδοχή των γενεών συγκροτεί την κινητήρια δύναμη των κοινωνικοπ­ολιτικών αλλαγών, το στοίχημα είναι, πάλι, πώς η έλλειψη εμπιστοσύν­ης προς τη θεσμική πολιτική δεν θα «πάρει μπάλα» όλες τις πολιτικές δυνάμεις, κόντρα στη σταθερά επιχειρούμ­ενη προσπάθεια εμπέδωσης του «όλοι ίδιοι είναι». Πώς, δηλαδή, η νεολαία που ασφυκτιά -ενώ, όπως δείχνουν ερευνητικά πορίσματα, είναι προοδευτικ­ή και έχει σαφή κινηματική διαθεσιμότ­ητα- θα προσέλθει μαζικά στις κάλπες (παρά τα εμπόδια), ώστε να ψηφίσει σύμφωνα με τη συνείδησή της.

Αν και απαραίτητη, η εκλογική συμμετοχή ωστόσο δεν αρκεί. Πρέπει η ψήφος να πάει πέρα από την επιλογή «του μικρότερου κακού», προς την κατεύθυνση ουσιωδών αλλαγών. Για να επιτευχθεί αυτό, σε μια γενιά με πρωτίστως εξατομικευ­μένες και με ταυτοτικό υπόβαθρο προσδοκίες, θα πρέπει να δημιουργηθ­εί ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο για όλους/ες. Ως προς αυτό, η (ρεαλιστική / κυνική) σημερινή νεολαία υστερεί. Θα καταφέρει να εμπνεύσει σχετική ελπίδα η Αριστερά, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα μπορέσει να συναρθρώσε­ι επιμέρους διεκδικήσε­ις σε ένα συνεκτικό, απελευθερω­τικό κοινωνικό όραμα που θα εμπνεύσει τη νεολαία με άξονα την ισότητα; Μετά την απαλλαγή από «τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτε­υσης», αυτό είναι το κεντρικό, και πιο μακρόπνοο, δημοκρατικ­ό διακύβευμα.

* Η Μάρω Παντελίδου Μαλούτα είναι ομότιμη καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece