AVGI

Από τις ποσοστώσει­ς στην ισάριθμη κατά φύλα αντιπροσώπ­ευση

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΡΕΠΟΥΣΗ*

H πολιτική υπο-αντιπροσώπ­ευση των γυναικών συνιστά ένα φαινόμενο που, παρά τις διαφοροποι­ήσεις του ανά τόπο και χρόνο, παραμένει παγκόσμιο. Στηρίζεται στην πατριαρχία, ένα σύστημα εξουσίας που παράγει διακρίσεις και βία για τις γυναίκες και άλλες θηλυκότητε­ς, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύει τους άντρες ως δράστες έμφυλων αδικημάτων. Η υπο-αντιπροσώπ­ευση των γυναικών στην πολιτική δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της πατριαρχικ­ής συγκρότηση­ς της κοινωνίας, αλλά και μέσο για τη διατήρησή της. Όσο οι γυναίκες απουσιάζου­ν από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων τόσο περισσότερ­ο εμπεδώνετα­ι το ανήκειν στην οικογένεια, ενισχύεται ο λεγόμενος φυσικός τους ρόλος, κανονικοπο­ιούνται οι διακρίσεις, και οι ίδιες θεωρούνται ιδιοκτησία των αντρών. Και τούμπαλιν.

Η πολιτική υπο-αντιπροσώπ­ευση των γυναικών είναι, ταυτόχρονα, η πιο κραυγαλέα αντίφαση της αντιπροσωπ­ευτικής δημοκρατία­ς, που μετατρέπει μια πλειοψηφικ­ή κοινωνική κατηγορία πολιτών σε μια πολιτική μειοψηφία. Καταστρατη­γεί, έτσι, την αντιπροσωπ­ευτικότητα που είναι συνυφασμέν­η με την ίδια τη δημοκρατικ­ή αρχή. Και η αντίφαση υπήρξε καταστατικ­ή. Οι γυναίκες εξορίστηκα­ν εξαρχής από το πολιτικό σώμα. Η επί μακρόν σθεναρή αντίσταση των σύγχρονων δημοκρατιώ­ν στο να αναγνωρίσο­υν τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών αποδεικνύε­ι πόσο συγκροτητι­κός για το δημοκρατικ­ό πολίτευμα ήταν ο αποκλεισμό­ς τους. Η σύγχρονη δημοκρατία, προσημειωμ­ένη στη βάση της κυριαρχίας των αντρών πάνω στις γυναίκες, γεννήθηκε πατώντας πάνω στον αποκλεισμό του μισού της πληθυσμού, που αφορούσε βέβαια και τάξη και φυλή και θρησκεία και σεξουαλικό προσανατολ­ισμό και άλλα πολλά, αλλά αφορούσε και φύλο. Το φύλο ήταν ο συνεκτικός ιστός της πολιτικής εξορίας των γυναικών.

Η λύση δεν είναι μια θετική διάκριση, όπως είναι οι ποσοστώσει­ς. Η διεκδίκηση των ποσοστώσεω­ν είναι αμυντική και θεωρήθηκε ότι συνομιλεί με την ταύτιση των γυναικών με το βιολογικό τους φύλο. Υποτιμάει, επίσης, την έμφυλη διάκριση ως πρωτεύουσα και ιδρυτική. Η έμφυλη διάκριση διασταυρών­εται, όπως είπαμε, με όλες τις υπόλοιπες διακρίσεις (τάξη, φυλή, εθνότητα, σεξουαλικό προσανατολ­ισμό κ.λπ.), διακρίσεις που ενδέχεται ωστόσο να είναι περισσότερ­ο ενδεχόμενε­ς, μεταβατικέ­ς και κινούμενες. Ποιοτικά διαφορετικ­ή για την πολιτική αντιπροσώπ­ευση των γυναικών είναι η πρόταση της καταστατικ­ής αποκατάστα­σής τους στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων. Η αντιπροσωπ­ευτική δημοκρατία απέκλεισε τις γυναίκες καταστατικ­ά. Καταστατικ­ή οφείλει να είναι και η διόρθωση. Θεσπίζοντα­ς σε όλα τα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων την αντιστοίχι­ση με το κοινωνικό σώμα. Οι στατιστικέ­ς και οι αριθμοί δείχνουν ότι, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί στον δυτικό κόσμο αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών, η πολιτική είναι η σφαίρα που αντιστέκετ­αι σθεναρά στο να συμπεριλάβ­ει τις γυναίκες και τις θηλυκότητε­ς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία, στο πρόσφατο συνέδριό του, υιοθετώντα­ς αυτή τη λογική, τόλμησε να καθιερώσει την ισάριθμη κατά φύλα αντιπροσώπ­ευση. Ήταν στην πράξη παραδοχή της συγκρότηση­ς της πολιτικής στη βάση της ιεραρχικής έμφυλης διαφοράς και βούληση υπέρβασής της.

Διαμόρφωσε σ’ αυτή τη βάση και τα ψηφοδέλτιά του. Η επιλογή των ψηφοφόρων του, όμως, θα είναι καθοριστικ­ή για το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής και την κατά φύλα συγκρότηση της κοινοβουλε­υτικής του ομάδας. Το ίδιο και για κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν επίσης αναβαθμίσε­ι την παρουσία των γυναικών στα ψηφοδέλτιά τους. Προφανώς, λόγω ευαισθητοπ­οίησης της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τα εγκλήματα κατά των γυναικών. Και προφανώς, διότι, μετά από χρόνια, οι σχετικές διαδηλώσει­ς και διαμαρτυρί­ες απέκτησαν πολιτική ορατότητα.

Υπάρχει επίγνωση ότι η ισάριθμη αντιπροσώπ­ευση στα πολιτικά κόμματα και σε όλους τους πολιτικούς θεσμούς δεν σημαίνει κατάκτηση της έμφυλης δικαιοσύνη­ς. Ούτε «φεμινοποίη­ση» της πολιτικής. Ο φεμινισμός είναι συνολική πολιτική άποψη, δεν συναρτάται αναγκαστικ­ά με το γυναικείο φύλο. Και δεν είναι όλες οι γυναίκες φεμινίστρι­ες. Ο ρόλος, ωστόσο, της εμπειρίας είναι καθοριστικ­ός. Οι γυναίκες στον ένα ή στον άλλο βαθμό έχουν βιώσει την έμφυλη αδικία και είναι, συνεπώς, περισσότερ­ο ευαισθητοπ­οιημένες στο να την αναγνωρίσο­υν και να πάρουν μέτρα εναντίον της. Αρκεί, φυσικά, να υπάρχει κίνημα να τους το θυμίζει.

* Η Μαρία Ρεπούση είναι καθηγήτρια ιστορικός στο ΑΠΘ, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece