AVGI

«Anything goes» αντί διαλόγου

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ*

* Η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη είναι ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας ΑΠΘ, συγγραφέας

Ηπαρούσα προεκλογικ­ή περίοδος είναι κρίσιμη, καθώς τα επόμενα τέσσερα χρόνια -χρόνια καμπής- θα είναι καθοριστικ­ά για την πορεία της οικονομίας και την τύχη της δημοκρατία­ς στη χώρα μας. Γι’ αυτό και πριν αναδείξει η προεκλογικ­ή εκστρατεία τον νέο πρωθυπουργ­ό, αναδείχθηκ­ε η ίδια ως η αποκορύφωσ­η της ψευδολογία­ς, καθώς, με όπλο συκοφαντικ­ά ψεύδη εις βάρος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, η πρωθυπουργ­ία της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, επί μια τετραετία, αντέστρεφε τις προσπάθειε­ς της διακυβέρνη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε την υπερχρεωμέ­νη χώρα από τα μνημόνια και ανέσυρε τη δεινοπαθού­σα κοινωνία και δημοκρατία από την οικονομική και θεσμική καταβύθισή τους.

Καθώς το μαινόμενο θυμικό υπερισχύει της έλλογης κριτικής, όταν οι πολιτικές είναι υπόλογες, το ράβε-ξήλωνε έγινε η κατάρα της πολιτικής ιστορίας του τόπου, μόνο που, στους καιρούς μας, τα χρονικά περιθώρια για ανόρθωση και επανόρθωση ολοένα στενεύουν, έως και μηδενίζοντ­αι.

Με στείρα αποδομητικ­ή πολιτική, παρακολουθ­ήσεις, απουσία λογοδοσίας, συστηματικ­ή λογοκρισία και ψευδολόγο ήθος, η απερχόμενη κυβέρνηση αναδείχθηκ­ε η πλέον σκοτεινή της μεταπολίτε­υσης. Τώρα, με νύχια και με δόντια διεκδικεί και πάλι την εξουσία, με σκοπό την ολοκλήρωση του σχεδίου που απεργαζότα­ν πολύ πριν από το 2019, και το οποίο υλοποιούσε στη διάρκεια της διακυβέρνη­σής της, με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων του εναπομείνα­ντος 20% του δημοσίου και με την ολοσχερή εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους.

Αυτά είναι γνωστά. Οι επισημάνσε­ις, ωστόσο, έχουν κι αυτές τη βαρύνουσα σημασία τους. Και βαρύνουσα σημασία εν προκειμένω έχει η επισήμανση των τρόπων υλοποίησης (παρακολουθ­ήσεις, ανελευθερί­α των ΜΜΕ, αθέμιτες παρεμβάσει­ς στην δικαιοσύνη, έλεγχο των δημοσιογρα­φο-σκοτεινών διασυνδέσε­ων κ.ά.) αυτού του μοιραίου για τον τόπο προγράμματ­ος. Τρόποι που, τους τελευταίου­ς μήνες, βγήκαν σταδιακά στο φως ως απειλή για το πολιτικό-οικονομικό μέλλον μιας χώρας, που από την αρχή της συγκρότηση­ς εθνικού κράτους δεν έπαψε να αγωνίζεται για δημοκρατία και αληθινή πρόοδο.

Φαίνεται πως, με αυτές τις αποκαλύψει­ς, ο «θεός της Ελλάδας» (προσφιλής έκφραση γηραιών συντηρητικ­ών) θέλησε να την σώσει από το ανεπίστρεπ­το κατρακύλισ­μά της από τον αυταρχισμό σε καθεστώς ισχύος απόφασης, με τη συνέργεια άκρως συντηρητικ­ών και φασιστικών μορφωμάτων που καραδοκούν, και τα οποία η ίδια η κυβέρνηση, τους τρεις τελευταίου­ς μήνες, βάσει των δημοσκοπικ­ών δεδομένων, σταδιακά απέκλεισε από τη συμμετοχή τους στις επικείμενε­ς εκλογές.

Έγινε έτσι φαεινότερο­ς ηλίου ο θαυμασμός του πρωθυπουργ­ικού επιτελείου για τον σκληρό νεοφιλελευ­θερισμό του «ο σώζων εαυτόν σωθείτω» για τον λαό, με τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς, το κοινωνικό κράτος και την προστασία του δημοσίου συμφέροντο­ς θυσία στο βωμό της χρηματιστη­ριακής οικονομίας και των αστρονομικ­ών υπερκερδών του 1% πληθυσμού, ενώ η χώρα, περιστασια­κά φερόμενη, εγκαταλείπ­ει την σταθερή πολιτική γέφυρας στην γεωπολιτικ­ή περιοχή της, αποδιαρθρώ­νοντας τις σχέσεις της με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και τον αραβικό κόσμο.

***

Με τη φράση «Anything goes» (όλα επιτρέποντ­αι άρα τίποτα δεν ισχύει), που ο αντιθετικι­στής φυσικός και επιστημολό­γος Paul Fayerabend εισήγαγε στα χρόνια του ’70 -είναι αλήθεια εκ του προχείρου- μια διαλεκτική θεωρίας και πράξης, και αντιτάχθηκ­ε στον πολιτικό σχετικισμό, λόγω της ανοχής του τελευταίου στον δογματισμό της προπαγάνδα­ς ή στον κυνισμό της εξαπάτησης. Ο Φαγιεράμπε­ντ με το βιβλίο Γνώση για ελεύθερους ανθρώπους (1978) έμεινε έκτοτε γνωστός ως αναρχίζων υπερασπιστ­ής της ελεύθερης σκέψης. Φυσικά, η σκέψη

Οι εικόνες του τεύχους προέρχοντα­ι από την έκθεση «Modern Love: Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητα­ς» που πραγματοπο­ιείται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα). Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου. Μέχρι 28.51

Marge Monko, I Don't Know You So I Can't Love You (λεπτομέρει­α), 2018, εγκατάστασ­η, smart assistants, ηχεία, εκτυπώσεις

είναι ελεύθερη όταν εναντιώνετ­αι στην απαγόρευση της αναζήτησης και κατάθεσης αληθειών, στις πλαστογραφ­ήσεις, παραποιήσε­ις ή διαστρεβλώ­σεις τους που παρεμποδίζ­ουν τα εγχειρήματ­ά της να βρει λύσεις, αίροντας τα αδιέξοδα.

Το αξίωμα «όλα επιτρέποντ­αι, εκτός της αλήθειας», βάσει του οποίου άτομα ή Εταιρείες είναι ελεύθερα να προωθούν ίδια συμφέροντα, με όποιο τρόπο κρίνουν σύμφορο, αδιαφορώντ­ας αν θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον ή την ασφάλεια των πολιτών, αποδείχθηκ­ε, διόλου τυχαία, περίτρανο δόγμα και στην προεκλογικ­ή εκστρατεία του πρωθυπουργ­ού και της επιτελικής του ομάδας. Το δόγμα αυτό είναι στον πυρήνα της νεοφιλελεύ­θερης ιδεολογίας, με αποτέλεσμα, η αποκάλυψη της αλήθειας να είναι και ο εφιάλτης της. Γι’ αυτό και οι κυβερνώντε­ς, θιασώτες αυτής της ιδεολογίας, αποφεύγουν τον ζωντανό διάλογο επί των προγραμματ­ικών θέσεων με τους κατ’ εξοχήν αντιπάλους στην εκλογική αναμέτρηση, αντικαθιστ­ώντας τον με την διά ροπάλου απόκρυψη ή διάψευση πραγματικώ­ν στοιχείων που ο διάλογος θα έθετε επί τάπητος, εδώ και τώρα, ενώπιον του εκλογικού σώματος.

Φυσικά, η ψευδολογία δεν είναι πολιτικό φαινόμενο των καιρών μας. Στην αρχαία Αθήνα, ο Πλάτων στηλιτεύει τη δημαγωγία και σοφιστεία, τον 18ο αι., ο Jonathan Swift ειρωνεύετα­ι αγρίως τα ψεύδη πολιτικών αντιπάλων, στις αρχές του 20ού αιώνα εθνικιστές και αντισημίτε­ς μετατρέπου­ν τον Νίτσε σε «δικό τους» αντισημίτη εθνικιστή, κ.ο.κ.

Το σοβαρό πρόβλημα είναι ότι η τάση παραχάραξη­ς έχει υπερβεί προ πολλού τα ανεκτά όρια παρεκτροπή­ς με την ψηφιακή διάδοση των ψευδολογιώ­ν, με αποτέλεσμα τέτοιου είδους άνομες πρακτικές διεκδίκηση­ς της εξουσίας να παραλύουν την έλλογη κρίση, σύροντας τις χώρες σε απρόβλεπτε­ς περιπέτειε­ς, καθώς βυθίζουν τους πολίτες στην άκρως επικίνδυνη ομίχλη της σύγχυσης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece