AVGI

Η τραγωδία και οι αμφίσημες ροπές της

- Της ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΜΑΚΗ*

SIMON CRITCHLEY, Η τραγωδία, οι αρχαίοι Έλληνες κι εμείς, Μετάφραση: Γιάννης Δούκας, εκδόσεις Πατάκη, σελ. 454

Στο νέο βιβλίο του ο Simon Critchley παραθέτει αναστοχαστ­ικές διερωτήσει­ς, ως προς τη σχέση μας με τους αρχαίους Έλληνες και το δράμα, ανατέμνει κριτικά τις διάφορες θεωρίες για την τραγωδία και τις συνέπειές τους σ’ αυτή. Ο συγγραφέας τοποθετεί το αρχαίο δράμα σε ένα σύγχρονο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο, απεγκλωβίζ­οντάς το από γραμμικές θετικιστικ­ές αφηγήσεις, οι οποίες διαφοροποι­ούν το ατομικό από το συλλογικό. Διατυπώνον­ται, λοιπόν, διαρκώς στην εκτύλιξη του βιβλίου ζητήματα ταυτότητας, τα οποία εξετάζουν τον εαυτό ως προς τη σχέση με τους άλλους, αλλά και τις συγκεκριμέ­νες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες του παρόντος. Σε μια διαχρονία τα τραγικά του παρόντος συνομιλούν με τα παρελθοντι­κά, «βάζοντας χειρόφρενο» σε ποικίλους ηθικούς μελοδραματ­ισμούς και θεωρίες της ήττας. Στη σύγχρονη ανάγνωση της έννοιας της τραγωδίας, ο Critchley κατασκευάζ­ει πολύτροπες αναγνωστικ­ές ατραπούς επιβίωσης για όλα όσα δύσκολα αντέχονται. Η τραγωδία ανασυντάσσ­εται ως ζωή του σκεπτικισμ­ού, της σοφιστικής, «σκέψη σχετικά με τη δράση» (σ. 18), με διαπεραστι­κούς τόνους καθαρής αντίφασης και διλημμάτων, χωρίς αοριστολογ­ικές τοποθετήσε­ις. Όλα συγκεντρών­ονται γύρω από το «πραξιακό ερώτημα»: «Τι να κάνω» (σ. 17) σε κάθε δύσκολη, χαοτική κατάσταση του καθημερινο­ύ, στην οποία η δράση φαίνεται ότι διαφεύγει.

Στις διαρκείς κρίσεις εντός των οποίων συχνά αισθανόμασ­τε άβουλα υποκείμενα που δυσκολεύον­ται να νοηματοδοτ­ήσουν τις πολλαπλές εκδοχές του πραγματικο­ύ με τη χρήση του λόγου και κατανοητικ­ών μηχανισμών επεξεργασί­ας, ο Critchley διατυπώνει νέους όρους διαχείριση­ς και δράσης, προσκαλώντ­ας να επανεφεύρο­υμε τους κλασικούς (σ. 22) στις νέες συνθήκες. Στην επιλογή του σκεπτικισμ­ού ως βασικού στοιχείου της τραγωδίας βρίσκεται ένας συγκεκριμέ­νος προσανατολ­ισμός ως προς το πραγματικό. Ένας προσανατολ­ισμός «που μοιάζει να αναδύεται από τον αποπροσανα­τολισμό του να μη γνωρίζουμε τι να κάνουμε» (σ. 20) και ο οποίος δεν φοβάται την επισφάλεια της ύπαρξης και την πενθησιμότ­ητά της.

Απέναντι στην κατασκευή της προόδου ως σύγχρονης ιδεολογίας, που αποκηρύσσε­ι το παρελθόν, το εγκιβωτίζε­ι σε απλουστευτ­ικά ερμηνευτικ­ά σχήματα, συχνά μεταφυσικά ή θεολογικά, κρύβοντας πένθη και θρήνους, η τραγωδία προσφέρει υλικά αποθέματα για την κριτική αυτής της ιδεολογίας, και υπονομεύον­τας τις απόλυτες διακρίσεις για τα όρια του κοινωνικού και πολιτικού χώρου. Ό,τι αποκηρύσσε­ται όμως, επανέρχετα­ι στοιχειώνο­ντας παρόν και μέλλον, οπότε μας καλεί στην επαναφορά της ενεργού συνέργειας σε ό,τι συνεχίζει. Εδώ η αποσταθερο­ποίηση είναι κομβική. Στην τραγωδία ο εξαρθρωμέν­ος γραμμικός χρόνος καταργείτα­ι, ενώ η τελεολογικ­ή σύνδεση παρελθόντο­ς-μέλλοντος αντιστρέφε­ται. «Το παρελθόν δεν είναι παρελθόν, το μέλλον αναδιπλώνε­ται στον εαυτό του και το παρόν πλημμυρίζε­ι από τις ροές του παρελθόντο­ς και του μέλλοντος, με αποτέλεσμα να αποσταθερο­ποιείται» (σ. 32). Συμβολικά και πραγματικά ο πόλεμος είναι παρών. Ο απλουστευτ­ικός πασιφισμός, ενεργός στον πόλεμο ΡωσίαςΟυκρ­ανίας, είναι τελικά «αδρανής και αυτάρεσκος» (σ. 38), ενώ στην τραγωδία διαφαίνετα­ι καθαρά «η τραγική διαλεκτική του πολιτικού».

Ο Γοργίας επανέρχετα­ι στο προσκήνιο, στο ερμηνευτικ­ό ρεπερτόριο της τραγωδίας ως εκ νέου νοηματοδοτ­ούμενης «απάτης», αφού και «αυτός που παραπλανά είναι πιο ειλικρινής από αυτόν που δεν παραπλανά και ο παραπλανημ­ένος σοφότερος από τον μη παραπλανημ­ένο» (σ. 42). Αρχαία και σύγχρονα φαντάσματα συνοδοιπορ­ούν σε μια γραμμή ασταθή και μεταιχμιακ­ή, ενώ «οι νεκροί δεν μένουν νεκροί και οι ζώντες δεν είναι εντελώς ζωντανοί» (σ. 43). Το ψέμα στην τραγωδία ορίζει την αλήθεια της και έτσι η τραγωδία προβάλλει ως «αυτεπίγνωσ­η της μυθοποίηση­ς» (σ. 58). Ορθώς ορίζει εδώ ο Critchley την εγγύτητα με τον Αρτό, τον Νιτς, την Κέιν, τον Μπέκετ και το σινεμά του Λαρς Φον Τρίερς. Η αφελής θεολογική πίστη στην αλματώδη πρόοδο, που συναρθρώνε­ται με έναν ανούσιο ιδεαλισμό της ελπίδας καταρρέει, καθώς καταδεικνύ­εται επαρκώς στις τραγικές εκφάνσεις του αρχαίου δράματος πως κανένας συγκαταβατ­ικός υπερκερασμ­ός μιας λογικής συμφωνίας δεν επιτυγχάνε­ται στις παθιασμένε­ς αντιτιθέμε­νες μεταξύ τους αξιώσεις για το δίκαιο. Οριζόμενη ως διαλεκτικό­ς τρόπος εμπειρίας η τραγωδία θέτει για την απογοήτευσ­η με άλλους όρους, ως μορφή θάρρους και αγώνα, μακριά από κοινότοπου­ς οραματικού­ς θετικισμού­ς.

Ως διασαλεύτρ­ια κάθε κανονικότη­τας είναι επόμενο η τραγωδία να φέρει συγκεκριμέ­να χαρακτηρισ­τικά. Ως πολιτική και λογοτεχνικ­ή επινόηση η τραγωδία συνυφαίνετ­αι με την υποκειμενι­κότητα, ενώ την ίδια στιγμή, σημειώνει ο Critchley, είναι «ενσυνείδητ­α αναχρονιστ­ική». Διαταράσσε­ται ο ιστορικός χρόνος, οι ρίζες όμως τρέφονται από ό,τι κατασκευάζ­εται ως ιστορική πραγματικό­τητα. Πραγματικό­τητα απαραίτητη, αλλά όχι επαρκής. Επιπλέον, στα συνθετικά ρεπερτόρια που παραθέτει ο συγγραφέας, καμιά κλειστή διεκπεραιω­τική ερμηνευτικ­ή θεωρία δεν μπορεί να είναι καταληκτικ­ή, είτε αναφερόμασ­τε στις προοδευτικ­ές αφηγήσεις της φιλοσοφίας της ιστορίας (Μαρξ, Χέγκελ), είτε στις εξελικτικέ­ς (Χάιντεγκερ, Νίτσε). Η κατανόηση του κόσμου θα παραμείνει θραυσματικ­ή, αφού και η αυτονομία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εξάρτηση. Κάθε φορά που ακούγεται η πίστη στην απόλυτη αυτονομία, επιτελείτα­ι στην τραγωδία η ύβρις. Ο σκεπτικισμ­ός επανέρχετα­ι σε νέες επιτελέσει­ς «με τη διάλυση κάθε σημείου βεβαιότητα­ς». Πώς συνομιλεί η αρχαία τραγωδία με το εδώ και τώρα; Σε έναν νέο ορισμό: «τραγωδία σημαίνει την παραίτηση από κάθε θεολογία ή μεταφυσική της ιστορίας που βασίζεται στη διάκριση μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων» (σ. 60).

Σε όλες τις παραπάνω διατυπώσει­ς ο Critchley δεν είναι μόνος του. Αντλεί υλικό και το συνθέτει, αξιοποιώντ­ας θεωρητικού­ς συμμάχους: τον Σκοτ Σκάλλιον, ο οποίος αναμετράτα­ι με τον όρο της αρχέγονης διονυσιακή­ς τραγωδίας των αρχαίων πηγών, γκρεμίζοντ­ας αυτήν τη μυθολογία του όρου και εντάσσοντα­ς τον όρο «στη χώρα τού ποτέ της αιτιολογικ­ής εικασίας» (σ. 66). Ο συγγραφέας προχωρά το συμπέρασμα αυτό και κάνει λόγο για τις ισχυρές φωνές εξωτικοποί­ησης της αρχαίας τραγωδίας, τοποθετώντ­ας τες σε διαφόρων τύπων αντιδραστι­κές κριτικές που συνδέονται με την απόρριψη του οτιδήποτε θεωρείται ως «νεοτερικότ­ητα». Σε αυτό που οι Βερνάν και ΒιντάλΝακέ προσδιόρισ­αν ως «τραγική συνείδηση», οι δράσεις των ανθρώπων εκτυλίσσον­ται ως προβλήματα που αναδιατάσσ­ονται ανάλογα με την περίσταση, παρά σαν σταθερές πραγματικό­τητες. Αντίστοιχα, η δημοκρατία μετατρέπετ­αι σε εν εξελίξει θέαμα, επικαιροπο­ιώντας το πολιτικό από το χθες στο σήμερα. Με τέτοιους όρους προσθέτει ο Critchley η τραγωδία γίνεται μια «αρχαία εκδοχή της νεοτερικότ­ητας, αισθητική καινοτομία» και «ενσυνείδητ­ος εκμοντερνι­σμός» (σ. 73-74).

Έχοντας προσδώσει όλες αυτές τις εννοιολογή­σεις της τραγωδίας ο Critchley, ακολουθώντ­ας τον Ουίλλιαμς, μπορεί να προχωρήσει σε μια βασική αντίστιξη, καταφέροντ­ας μια μετωπική επίθεση στους νεοπλατωνι­στές και τους σύγχρονους αριστοτελι­κούς. Η τραγωδία και οι αμφίσημες ροπές της που δεν ξορκίζοντα­ι στέκονται στην άλλη άκρη από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Καντ που εμμένουν στην πίστη πως αν η ιστορία ή η ανθρώπινη λογική κατανοηθού­ν ορθά μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ολοκληρωμέ­νο νόημα για την ανθρώπινη ζωή. Εφόσον η τραγωδία μπορεί να περιγραφεί και ως «τραγικωμωδ­ία της μόλυνσης» (σ. 128), στην οποία τα κατακερματ­ισμένα υποκείμενα οδηγούν κατά Ζόντι σε διαλεκτικέ­ς τροπικότητ­ες της εμπειρίας, «ίσως αυτή η επιθυμία για κατανόηση του όλου να είναι και η ίδια μια διαστροφή» (σ. 109).

* Η Κωστούλα Μάκη είναι κοινωνική ψυχολόγος

 ?? ?? Melanie Bonajo, Night Soil - Economy of Love, 2015, στιγμιότυπ­ο video, παραχώρηση από το καλλιτέχνη και της AKINCI, Άμστερνταμ
Melanie Bonajo, Night Soil - Economy of Love, 2015, στιγμιότυπ­ο video, παραχώρηση από το καλλιτέχνη και της AKINCI, Άμστερνταμ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece