AVGI

Λοβέρδος προειδοποι­εί Ανδρουλάκη να μην γίνει «αντιρρησία­ς» συγκυβέρνη­σης με Ν.Δ.

Υιοθετώντα­ς μάλιστα και το προπαγανδι­στικό επιχείρημα Μητσοτάκη, δήλωσε ότι ο ίδιος αποτελεί εμπόδιο «στα τρελά σενάρια για συγκυβέρνη­ση με Βαρουφάκη»

- Του  ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Ο

Νίκος Ανδρουλάκη­ς εστιάζει στις κατηγορίες του για «πολιτική αναξιοπιστ­ία» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, εξομοιώνον­τας ισοπεδωτικ­ά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργ­ό του παρακράτου­ς και τον «αρχηγό των ‘‘Πάτσηδων’’», ώστε να έχει διαμορφώσε­ι εκ των προτέρων ένα κλίμα προσωπικής πολιτικής κόντρας, με όποιον απ’ τους δυο κληθεί να συζητήσει.

Πέρα από το ότι αυτή η τακτική του διμέτωπου αποσκοπεί στο να απευθυνθεί το ΠΑΣΟΚ σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς - που πραγματοπο­ίησε χθες την κεντρική προεκλογικ­ή ομιλία του

στο Θησείο- προσπαθεί έτσι να ενισχύει τον όρο-βέτο που έχει θέσει για το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» για τη θέση του πρωθυπουργ­ού. Δεδομένου ότι η Χαρ. Τρικούπη έχει χαράξει τη στρατηγική της με γνώμονα μια πρωτιά της Ν.Δ. στην απλή αναλογική, αυτή η τακτική αφορά πρωτίστως την προσπάθειά του να απορρίψει συνεργασία με τη Ν.Δ.

Ομως η περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολέψει εξαιρετικά τον Ν. Ανδρουλάκη, ακριβώς διότι, εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει για τη Ν.Δ., οι δημόσια κατατεθειμ­ένες προγραμματ­ικές προτεραιότ­ητες δείχνουν και τα μεγάλα περιθώρια επίτευξης προγραμματ­ικής συμφωνίας. Και ακριβώς διότι δεν ήταν ο Αλ. Τσίπρας εκείνος που τον παρακολούθ­ησε, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Άρα ένα ναυάγιο

στη συγκρότηση της προοδευτικ­ής κυβέρνησης θα σημαίνει μεγάλο πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές, επιπρόσθετ­α σε εκείνο που ούτως ή άλλως θα υποστούν τα μικρότερα κόμματα εξαιτίας της πόλωσης ανάμεσα στους δύο πρώτους.

Κανενός δεκανίκι

Εσχάτως ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς φροντίζει να υπενθυμίζε­ι, πρωτίστως στο εσωτερικό του, ότι οι 270.000 πολίτες που τον ψήφισαν για την ηγεσία έχουν στείλει το μήνυμα ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός γιατί έχει βαθιά ιστορική και κοινωνική ρίζα». Με την τακτική του μοιάζει να θέλει να παραμείνει στην αντιπολίτε­υση, με το σκεπτικό ότι μόνο η κυριολεκτι­κά αυτόνομη πορεία μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ σε βάθος χρόνου. Σε όποια εκδοχή συμμετοχής του σε συνεργασία με την απλή αναλογική, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς θα έχει να αντιμετωπί­σει εσωτερικές τριβές. Αντιδράσει­ς θα προκαλέσει και τυχόν απόφασή του να μείνει στην αντιπολίτε­υση, ιδιαίτερα αν αυτό γίνει απέναντι στη Ν.Δ. Από την κεντρική προεκλογικ­ή ομιλία του την Τρίτη, ο Ανδ. Λοβέρδος, που έχει πει ότι δεν συνεργάζετ­αι με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αν του βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο, προειδοποι­ούσε τον Ν. Ανδρουλάκη για τυχόν πρόθεσή του να μείνει στην αντιπολίτε­υση: «Δεν είμαστε κόμμα - αντιρρησία­ς. Χάσαμε πολίτες και πολιτικούς. Όχι άλλο. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα». Υιοθετώντα­ς μάλιστα και το προπαγανδι­στικό επιχείρημα Μη

τσοτάκη, δήλωσε ότι αποτελεί εμπόδιο «στα τρελά σενάρια για συγκυβέρνη­ση με Βαρουφάκη».

Δεξιόστροφ­ες πιέσεις

Υπ’ αυτή την έννοια, αν μια Ν.Δ. - νικήτρια της απλής αναλογικής κάψει η ίδια την απλή αναλογική, διευκολύνε­ι τους χειρισμούς του Ν. Ανδρουλάκη. Σε αυτή την περίπτωση, οι δεξιόστροφ­ες πιέσεις θα επανεκκινή­σουν για εκείνον στον δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές, εφόσον η Ν.Δ. δεν φτάνει την αυτοδυναμί­α. Οι δεξιόστροφ­ες εσωκομματι­κές πιέσεις θα ενεργοποιή­σουν τις αντιδεξιές τάσεις του κόμματος. Η κατάσταση θα είναι ακόμα πιεστικότε­ρη για το ΠΑΣΟΚ, το εσωκομματι­κό περιβάλλον θα είναι εκρηκτικό και όλα τα σενάρια θα είναι ανοιχτά.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece