AVGI

Βραχιολάκι για τον Σαρκοζί

-

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Πέμπτης Δημοκρατία­ς που καταδικάζε­ται σε φυλάκιση είναι από χθες ο άλλοτε ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς Νικολά Σαρκοζί, που καταδικάστ­ηκε σε δεύτερο βαθμό για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. Ο πρώην Πρόεδρος καταδικάστ­ηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, ένα από τα οποία είναι χωρίς αναστολή, με αποτέλεσμα ο καταδικασμ­ένος να εκτίσει την ποινή του φορώντας ηλεκτρονικ­ό βραχιόλι. Το Εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσ­ε την ποινή που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, την 1η Μαρτίου 2021, σε βάρος του πρώην Προέδρου, ο οποίος άκουσε την απόφαση καθισμένος στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου με σφιγμένο στόμα. Η συνήγορός του δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορία­ς πως ο πρώην Πρόεδρος θα προσφύγει σε τρίτο βαθμό. «Ο Νικολά Σαρκοζί είναι αθώος των κατηγοριών που του αποδίδοντα­ι», δήλωσε η δικηγόρος Ζακλίν Λαφόν. «Θα πάμε μέχρι το τέλος της δικαστικής οδού, είμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασία­ς», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «απίθανη» απόφαση. Ο Σαρκοζί βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίο­υ χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ο 68χρονος Σαρκοζί είναι ο πρώτος πρώην Πρόεδρος που καταδικάζε­ται σε φυλάκιση χωρίς αναστολή.

Ο πρώην μέντοράς του, ο Ζακ Σιράκ, είχε καταδικαστ­εί το 2011 σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή, σε μια υπόθεση εικονικών θέσεων απασχόληση­ς στο Δημαρχείο του Παρισιού.

Ο πρώην Πρόεδρος θα δικαστεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό το φθινόπωρο, σε μια υπόθεση παράνομης χρηματοδότ­ησης της προεδρικής εκστρατεία­ς του το 2012, ενώ απειλείται και με μια τρίτη δίκη: η Οικονομική Εισαγγελία ζήτησε την προηγούμεν­η εβδομάδα την παραπομπή του σχετικά με υποψίες για τη χρηματοδότ­ηση της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του το 2007 από τη Λιβύη.

 ?? ?? Ο πρώην Πρόεδρος προσήλθε κατηφής στο δικαστήριο και απέφυγε να κάνει δηλώσεις
Ο πρώην Πρόεδρος προσήλθε κατηφής στο δικαστήριο και απέφυγε να κάνει δηλώσεις

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece